NASA deelde een foto van het stuk puin dat op het huis in Florida viel
NOS Nieuws

NASA: object dat huis in Florida doorboorde is afkomstig van ISS

Een stuk puin dat begin maart door het dak van een huis in Florida schoot, blijkt afkomstig van het internationaal ruimtestation ISS. Dat zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Het gaat om ruimtepuin dat niet helemaal in de atmosfeer is verbrand.

Op 8 maart boorde het object, met een lengte van 10 centimeter en een gewicht van 700 gram, door het dak van een huis in de kuststad Naples. Niemand raakte gewond. De eigenaar van het huis vertelde toen aan televisiezender WINK dat hij werd opgebeld door zijn zoon. "Ik stond te trillen en geloofde het niet. Hoe groot is de kans dat iets met zo'n kracht op je huis terechtkomt en zoveel schade aanricht."

Het voorwerp werd voor analyse naar het Kennedy Space Center gebracht. Het vermoeden bestond al dat het om ruimtepuin ging.

NASA bevestigt nu dat het object deel uitmaakte van een pakket batterijen dat in 2021 werd losgemaakt van het ISS. Het totale pakket woog op dat moment 2600 kilo en de verwachting was dat het volledig zou opbranden in de atmosfeer. Toch bereikte een metalen steun van het pakket de aarde.

Een van de astronauten van het ISS plaatste op X een foto van een totale pakket dat de ruimte in werd gestuurd:

Op de dag dat het stuk puin het huis in Florida raakte, was de terugkerende ISS-accu ook boven Nederland te zien. Satellietexpert Marco Langbroek wist het object toen vast te leggen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA berekende dat de accu boven Noord-Amerika de dampkring binnen zou komen.

Het is overigens aan de orde van de dag dat er ongecontroleerd ruimtepuin terug naar aarde komt. In de afgelopen vijftig jaar gebeurde dat gemiddeld een keer per dag. Wat niet opbrandt, komt vaak in de oceaan of onbewoond gebied terecht. Heel grote objecten, zoals oude ruimtestations, worden aan het einde van hun levensloop op afstand naar een afgelegen deel van de Stille Oceaan gedirigeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl