Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Kinderartsen slaan alarm over vapes: ‘Tabaksindustrie maakt op sluwe wijze kinderen verslaafd’

Zo’n honderd kinderlongartsen en verpleegkundigen slaan dinsdag landelijk alarm over de gevaren van vapen door jongeren. Kinderen belanden door het vapen soms met ernstige longproblemen in het ziekenhuis, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Kinderartsen slaan alarm over vapes: ‘Tabaksindustrie maakt op sluwe wijze kinderen verslaafd’
Beeld Getty Images

De NVK, die al jaren strijdt voor een nicotinevrije samenleving en ook de e-sigaret wil uitbannen, registreert vanaf oktober 2023 zieke kinderen met klachten die gerelateerd zijn aan het gebruik van de elektronische sigaret. Bij het interne meldpunt kwamen tot nu toe vier ziekenhuisopnames binnen als ernstig geval.

“Een kind belandde zelfs op de kinder-ic (intensive care) vanwege dusdanig ernstige longproblemen dat beademing nodig was,” zegt kinderarts Marije van den Beukel van het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. “We bestaan als meldpunt nog maar kort, niet alles wordt nog gemeld. Artsen zijn al enorm druk.”

Benauwdheid

Bij de gevallen die poliklinisch (zonder opname) werden behandeld, bleken kinderen te kampen met diverse klachten: van hoofdpijn, concentratieverlies, wekenlang hoesten, misselijkheid tot benauwdheid. Dat leidde tot schoolverzuim en het niet meer kunnen doen van sport of hobby.

Ook het Amalia kinderziekenhuis Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (beide Nijmegen) maken zich grote zorgen over de populariteit van de elektronische sigaret. ‘Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten,’ schrijven Nijmeegse artsen en verpleegkundigen dinsdag in een ingezonden brief aan De Gelderlander. Nicotine verstoort de ontwikkeling van de hersenen bij pubers en dat is onherstelbaar. Ook vergroot nicotine volgens de artsen de kans op verschillende psychische problemen.

‘Voor rokers juist alternatief’

Bijna 22 procent van de Nederlandse jongeren (12 tot en met 25 jaar) rookte in 2023 een e-sigaret, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Tweederde van de vapende jongeren rookt ook sigaretten. ‘Al decennialang maakt de tabaksindustrie mensen zo jong mogelijk verslaafd aan nicotine. Eerst deden ze dat op een sluwe wijze met sigaretten en nu doen ze dat met vapes,’ aldus de kinderartsen van het CWZ en Radboudumc.

Voorzitter Emil ’t Hart van de Esigbond, de branchevereniging voor onafhankelijke verkopers van elektronische sigaretten, bestrijdt niet dat de e-sigaret ongezond is. “Maar de 2,6 miljoen rokers in ons land boeken direct gezondheidswinst als ze overstappen op de e-sigaret.”

De Esigbond is het eens met alle maatregelen om de jeugd af te houden van roken en vapen. “Die maatregelen treffen nu echter de legale speciaalzaken. Maar daar koopt de jeugd niet, die shopt online. Met name uit China komt giftige rommel, maar tegen die illegale handel wordt maar niet opgetreden.”