Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

Nieuws
Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 11:11
Afbeelding
beeld anp

Het platform besloot er volgens eigen zeggen toe na onder meer een aanmaning van een advocatenkantoor namens een directeur uit het stuk, wegens vermeende laster. Ook de juridische afdeling van de TU zelf meldde zich, omdat er "in arbeidsrechtelijke zin niet mag worden geciteerd uit vertrouwelijke documenten". Woordvoerders van de TU waren dinsdagochtend nog niet bereikbaar.

Delta meldt uiteindelijk onder protest te hebben toegegeven. Niet omdat het platform niet achter de reconstructie staat, maar omdat de TU wel wat beters te doen zou hebben. "Hoewel het indruist tegen onze beroepseer, hebben wij er toch voor gekozen om het stuk - onder protest - offline te halen. Niet omdat wij buigen voor deze juridische intimidaties, maar omdat wij menen dat de TU haar geld en tijd beter kan besteden dan aan het voeren van rechtszaken tegen haar eigen medewerkers."

Sociale onveiligheid

Bij de TU is al een tijdje onrust. Het college van bestuur van de TU Delft komt in mei met een 'verbeterplan' naar aanleiding van berichten over sociale onveiligheid. Het "herkent de signalen" over die onveiligheid, liet het eerder via een nieuwsbericht weten.

Recent stelde de Inspectie van het Onderwijs dat de TU Delft te weinig deed voor sociale veiligheid van haar medewerkers. De zorg voor de werknemers werd "verwaarloosd" en dat heeft geleid tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeerde de inspectie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

Afbeelding

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. 'Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie', zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Afbeelding

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen.

Afbeelding

Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken.

Afbeelding

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

Afbeelding

Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland.