Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

Nieuws
Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 11:12
Afbeelding
beeld anp

In totaal is 45.000 tot mogelijk 73.000 kilometer kabel nodig. Volgens Alliander zijn die kabels bedoeld om elektriciteitsstations aan te sluiten, maar ook om het elektriciteitsnet in de wijk uit te breiden. Wie de klus precies gaat uitvoeren is nog niet bekend. Alliander mikt op minimaal zeven leveranciers. De definitieve gunning van de aanbesteding, bedoeld voor de periode 2026 tot en met 2034, staat gepland voor eind 2025.

Liander is netbeheerder in onder meer Gelderland, Noord-Holland en Friesland. De organisatie verwacht tot 2033 ook 23.000 transformatorhuisjes in wijken te plaatsen en te vernieuwen. Verder moeten er 48 nieuwe, grote elektriciteitsverdeelstations bijkomen en 49 worden uitgebreid. Daarnaast moeten er nog eens 62 kleinere elektriciteitsstations worden gebouwd en 82 uitgebreid.

Door netbeheerders wordt momenteel flink geïnvesteerd in netverzwaring. De vraag naar elektriciteit neemt namelijk in rap tempo toe, terwijl er steeds meer problemen spelen met het net. Bekend is dat er verspreid over het land nu al duizenden bedrijven op de wachtlijst staan voor een stroomaansluiting.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

Afbeelding

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. 'Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie', zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Afbeelding

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen.

Afbeelding

Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken.

Afbeelding

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

Afbeelding

Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland.