Terug naar de krant

Ex-D66’er Sophie in ’t Veld kan met Volt in België meedoen aan de EU-verkiezingen

Leeslijst Nieuws

Europees Parlement Wat FVD in Vlaanderen niet is gelukt, kreeg Volt wel voor elkaar: er is genoeg steun verzameld voor deelname aan de Europese verkiezingen.

Leeslijst

FVD is het niet gelukt in België, Volt wel: onder leiding van ex-D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld verzamelde Volt de afgelopen maanden handtekeningen en genoeg steun van politici van andere partijen om in juni in Vlaanderen mee te kunnen doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Volt zal voor het eerst ook meedoen aan de Belgische parlementsverkiezingen, nationaal en regionaal.

Sophie in ’t Veld, al twintig jaar Europarlementariër, is sinds vorig voorjaar lid van de Europese partij Volt en had namens Volt in Nederland mee willen doen aan de Europese verkiezingen. Ze was te kort lid om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap en het bestuur van Volt in Nederland wilde voor haar geen uitzondering maken. Die lijst wordt nu aangevoerd door Reinier van Lanschot, die vorige week liet weten dat Volt van het lijsttrekkerschap namens Nederland een duo maakt, waardoor ook de nummer twee, Anna Strolenberg, lijsttrekker is geworden.

Langs de deuren

In ’t Veld, die na de afwijzing in Nederland in België tot lijsttrekker was gekozen, probeerde de afgelopen maanden om in Vlaanderen en onder de Nederlandstalige kiezers in Brussel vijfduizend handtekeningen te verzamelen, de eis om mee te kunnen doen, maar dat bleek niet haalbaar: het werden er zo’n drieduizend. Volgens Volt komt dat door technisch falen van de overheidssite waar de ondertekenaars zich moesten melden. Volt heeft daarover een klacht ingediend en overweegt om een rechtszaak te beginnen.

Een andere weg om toch verkiesbaar te zijn, was de steun verzamelen van vijf Belgische Kamerleden, van andere partijen. Dat is haar uiteindelijk gelukt, volgens Volt vooral omdat ze al wel veel handtekeningen bij elkaar wist te halen met haar campagne langs de deuren en via sociale media.

‘Peilingen zijn peilingen’

Laurens Dassen, partijleider van Volt in Nederland, noemt het nieuws over de deelname van Volt België „een fantastische mijlpaal”. Voor andere Vlaamse partijen kan de deelname van Volt België slecht nieuws betekenen: Sophie in ’t Veld kan bij de verkiezingen vooral een bedreiging zijn voor de Vlaamse liberale partij OpenVLD die er in peilingen al een tijdje niet goed voorstaat. Om namens de Nederlandstaligen in België een zetel te halen in het Europees Parlement heeft een partij minstens 7 procent nodig van de Vlaamse stemmen.

In ’t Veld zegt dat ze de komende twee maanden alles zal doen „om de progressieve, democratische krachten te mobiliseren”. „Iedereen gaat er nu blind vanuit dat extreem-rechts wel een grote overwinning zal halen in juni, maar peilingen zijn peilingen.”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in