Hoe China Scholz vernederde

0

De Duitse media doen enthousiast verslag van de reis van kanselier Scholz naar China. Ze verzwijgen echter een protocollaire vernedering die eens te meer aantoont hoe laag het internationale aanzien van Duitsland onder deze regering is geworden, schrijft Thomas Röper.

Als een staatshoofd of regeringsleider van een land – en dan nog wel een belangrijk land – een reis naar het buitenland maakt, wordt hij uiteraard op gepaste wijze ontvangen. Het regeringshoofd van het gastland komt niet altijd naar het vliegveld, maar stuurt in ieder geval een minister.

Kleine gebaren zijn bijzonder belangrijk in de internationale diplomatie, omdat ze kunnen worden gebruikt om subtiele boodschappen te verzenden zonder daadwerkelijk iets te zeggen. Vooral in Azië of de Arabische landen moet je heel goed op deze signalen letten, want daar wordt openlijke grofheid afgekeurd en deze signalen onthullen dus veel.

De vernederende aankomst van Scholz in China

Opnieuw waren het de Russische media die mijn aandacht vestigden op iets dat de westerse – en vooral Duitse – media liever verborgen hadden gehouden. Zo publiceerde de Russische krant ‘Argumenty i facty’ een artikel met de kop ‘Scholz, die naar China vloog, werd alleen begroet door de loco-burgemeester van de stad Chongqing.’ De kop zegt het al: Scholz, het regeringshoofd van het grootste en economisch sterkste land van de EU, vloog naar China en geen enkel lid van de Chinese regering nam de moeite om naar het vliegveld te gaan. Bovendien vond zelfs de burgemeester van de provinciestad waar Scholz voor het eerst naartoe reisde het niet nodig om Olaf Scholz op het vliegveld te ontvangen.

Ik wilde er zeker van zijn dat de ‘Russische propaganda’ mij niet in de maling nam. De Russische media rapporteren naar mijn ervaring heel waarheidsgetrouw, maar als ik erover in het Duits wilde schrijven, had ik een andere bron nodig om te voorkomen dat ik ervan beschuldigd zou worden dat het slechts een Russisch verhaal was.

En ik vond wat ik zocht, zij het met moeite. Bloomberg berichtte bijvoorbeeld over de reis van Scholz naar China onder de kop “Scholz arriveert in China om de spanningen te verminderen.” In het artikel leerde de lezer dat Scholz belangrijke gesprekken wil voeren over de Chinees-Russische betrekkingen om China aan de kant van het Westen te krijgen, en dat hij wordt vergezeld door Duitse zakenbazen. Maar er staat niets in het artikel over de schandelijke ontvangst van de bondskanselier.

Maar ik heb geleerd dat je goed moet kijken, en dus vond ik in het artikel wat ik zocht. De omslagfoto van het artikel toont een lachende Scholz bij de receptie op de luchthaven en in het onderschrift, waar uiteraard geen enkele lezer naar kijkt, leren we:

“Olaf Scholz wordt op 14 april verwelkomd op de luchthaven van Chongqing in China door Zhang Guozhi, vice-burgemeester van de stad Chongqing, samen met Wu Ken, de Chinese ambassadeur in Duitsland.”

Advertisement

Het feit dat zomaar iedere loco-burgemeester het regeringshoofd van een van de economisch machtigste landen ter wereld ontvangt, is een duidelijke weergave van hoe het gastland over zijn bezoeker denkt. Dit laat zien hoezeer Duitsland en de EU internationaal zijn gemarginaliseerd; ze worden niet langer serieus genomen.

Het huidige personeel leidt Duitsland en de EU tot onbeduidendheid

Dit is een nieuwe ontwikkeling; zoiets zou onder Merkel ondenkbaar zijn geweest. Zo snel heeft deze federale regering Duitsland internationaal geruïneerd.

En het is niet de eerste keer, het is nu een patroon. Laten we niet vergeten dat bondspresident Steinmeier eind november bij de vliegtuigdeur in Qatar een half uur moest wachten tot een of andere viceminister zich verwaardigde de Duitse president te ontvangen.

Of laten we ons herinneren hoe de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock verschillende keren moest wachten op vliegvergunningen in verschillende delen van de wereld. Omdat overheidsvliegtuigen eigenlijk absolute prioriteit hebben, waren dit ook zeer duidelijke signalen over wat mensen internationaal denken van de Duitse regering en haar personeel. En dat overkwam Baerbock zowel in Afrika als in Zuid-Amerika.

Of laten we ons herinneren hoe het hoofd van de Europese Commissie, Von der Leyen, werd geparadeerd tijdens haar gezamenlijke reis naar China met de Franse president Macron in april 2023. Ze moest het vliegtuig via de achtertrap verlaten omdat Macron op staatsbezoek was en ze zichzelf als passagier op werkbezoek het vliegtuig had binnengesmokkeld. De Chinezen maakten heel duidelijk wat ze van haar vonden, de details vind je hier.

Ik herhaal mezelf, maar dit alles laat zien hoe onbeduidend de EU en Duitsland in slechts een paar jaar tijd zijn geworden op het internationale toneel. Ze worden nu internationaal alleen gezien als vazallen en ontvangers van bevelen van de VS, die op het gebied van het buitenlands beleid niets anders te bieden hebben dan scherpe, openlijk beledigende en arrogante, betweterige retoriek.

Maar waarom praten met degenen die orders ontvangen? Het is beter om rechtstreeks met de baas te praten.

Ook de reis van Scholz naar China moet zo worden gezien, ook al berichten de Duitse media net als Oskar trots hoe belangrijk deze reis van de Federale Smurf zou zijn.

Dissident: Vergelijk met de ontvangst van de president van Micronesië. Ja dat lees je goed: Micronesië:


Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


Victoria Nuland meldt onomwonden dat Duitsland een vazalstaat is

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties