'Google Pixel 9 en Pixel Fold 2 krijgen SOS-functie via satellietverbinding'

De Google Pixel 9 en de opvolger van de Pixel Fold krijgen mogelijk een SOS-functie om noodsignalen via satellietcommunicatie te versturen. De dienst wordt naar verluidt in eerste instantie alleen aangeboden door T-Mobile, in samenwerking met SpaceX.

De SOS-functie zou net als Emergency SOS van Apple een reeks vragen stellen aan gebruikers om een noodsituatie in kaart te brengen, schrijft Kamila Wojciechowska van Android Authority. Zo zou het toestel onder meer vragen wat er gebeurd is, hoeveel mensen er betrokken zijn, of er sprake is van brand en om welk voertuig het gaat. Vervolgens kan een bericht naar de hulpdiensten gestuurd worden om hulp te krijgen. Bellen zou niet mogelijk zijn via de SOS-functie. Wel is het mogelijk om vooraf ingestelde noodcontacten met een bericht op de hoogte te stellen.

Er gaan al enige tijd geruchten rond over de komst van de SOS-satellietfunctie naar Android, nadat er verwijzigingen naar de functie werden gevonden in een update van het besturingssysteem. Er was toen nog niets bekend over de beschikbaarheid ervan. Volgens Android Authority komt de functie in elk geval naar de Pixel 9 en Pixel Fold 2. Het is niet zeker dat de noodsatellietfunctie ook naar andere Android-toestellen komt. Evenmin is bekend in welke landen de functie wordt uitgebracht. Apple bracht eind 2022 een soortgelijke functie uit in de Verenigde Staten, Canada en enkele Europese landen. Emergency SOS is sinds maart 2023 ook beschikbaar in de Benelux.

Door Sabine Schults

Redacteur

15-04-2024 • 15:47

26 Linkedin Whatsapp

Reacties (26)

26
26
9
2
0
13
Wijzig sortering
De dienst wordt naar verluidt in eerste instantie alleen aangeboden door T-Mobile, in samenwerking met SpaceX.
Dat zal dan gebruik maken van SpaceX "Direct to Cell" wat alleen door T-Mobile Amerika wordt aangeboden. Zie hier de lijst met ondersteunde netwerken: https://www.starlink.com/business/direct-to-cell . Dus dat is niet in Nederland (of "Odido" zoals het nu heet) of Duitsland etc.

Starlink direct to cell doet namelijk geen deals met fabrikanten (zoals Apple heeft met GlobalStar) maar alleen met netwerken. Het voordeel van hun techniek is wel dat er geen aparte radio voor nodig is zoals met die van Apple wel.

Overigens was Qualcomm ook bezig om dit op snapdragon telefoons aan de praat te krijgen in samenwerking met Iridium. Die samenwerking werd aangekondigd in Januari 2023 maar is weer gestopt in November 2023 helaas. Dus dat is er nooit van gekomen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 april 2024 16:08]

Als ik op reis ben, dan gaat mijn NL sim eruit voor een lokale. Wat heeft een smartphone-netwerk met een satteliet-netwerk te maken?
Waarom? Roaming is toch gratis (in de EU)?
Ik ben vaker buiten Europa dan erin.
Dat is iets dat Starlink doet... Die verkopen hun direct to cell diensten aan netwerken. Dat is ook wel iets dat redelijk logisch is omdat het het enige satteliet netwerk is dat een 5G netwerk emuleert. Hierdoor heb je ook geen speciale hardware nodig (al moet je telefoon de gebruikte 5G band wel ondersteunen!)

En ja als je een Amerikaanse T-Mobile SIM gebruikt dan werkt het wellicht wel ja. Als ik het goed begrijp, gebruikt Starlink Direct to Cell de authenticatie van je ondersteunde SIM. Je telefoon ziet starlink dan ook als een 5G netwerk.

Dit is nogal anders dan bijvoorbeeld de Apple dienst en de Qualcomm dienst (die niet doorgegaan is). En bijvoorbeeld ook die van Bullitt (Bullitt als smartphone maker is nu failliet maar de sat dienst is overgenomen door RCD 2023 Limited). Die werkt via het inmarsat netwerk.

Die werken niet als een gewoon 5G netwerk waardoor het helemaal onafhankelijk is van je netwerkprovider en SIM. Daar is een aparte radio en authenticatiemethode voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 april 2024 17:31]

Dan is het nut voor mij wel direct gedaald naar nul. Juist in landen met slechte infrastructuur is een satteliet-netwerk van levensbelang. De Garmin gaat de komende jaren nog gewoon mee.
Ja alleen Amerika heeft natuurlijk best wel wat flink afgelegen gebieden met weinig infrastructuur. Enorme natuurgebieden ook. Op zich is het daar best wel een optie. Mensen hiken en jagen daar ook veel in dat soort gebieden. Als je gaat hiken in Spanje kom je trouwens ook al best snel buiten bereik. Daarom heb ik die InReach ook. Want ik ben nogal onhandig dus de kans dat ik een keer goed val is best groot.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 april 2024 19:29]

Precies hiervoor zou ik een vervanger willen. Ik vind de constructie om een aparte inreach bij me te hebben echt behoorlijk dubbel op. Weer een toolie welke ik op moet laden. En een extra abonnement dat soort dingen.
Kan iemand mij vertellen of dit een serieuze vervanging is van bijvoorbeeld Garmin inReach?
Het is een mogelijke vervanging, maar ik zou het daar niet voor gebruiken. Een inReach houdt het langer vol dan een smartphone wat mij het meest belangrijke lijkt en een betere antenne. Bovendien heeft Garmin een eigen team als ik mij niet vergis, of dat dan veel uitmaakt weet ik niet, maar kan me voorstellen dat die iets meer ervaring hebben om een oproep goed door te zetten en op te volgen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 15 april 2024 16:42]

Een smartphone kan lang meegaan met een power bank. Het lijkt me niet echt een probleem voor dagtripjes. Wel is het minder 'rugged' en inderdaad de antenne is minder goed zoals ik ook al noemde.

Garmin heeft inderdaad de GEOS alarmcentrale opgekocht en in eigen beheer, dat is ook een pluspunt. Het is nog de vraag met welke Google gaat samenwerken.
Als het eenmaal wereldwijd beschikbaar komt dan wel ja. Het is precies daar een alternatief voor (dus niet zoals sommige mensen denken een oplossing om overal te kunnen internetten). Het zal hooguit SMS berichten mogelijk maken net zoals Inreach ook doet (want dat is niet alleen voor nood). Of alleen noodberichten zoals Apple (en dat is ook het enige waar het gerucht nu van spreekt). Op de langere duur wordt gesproken over kleine foto's (denk aan MMS kwaliteit) maar daar is het netwerk nog niet aan toe.

Ik denk wel dat een inreach een wat betere betrouwbaarheid kan bereiken omdat deze een speciale antenne heeft (circulair gepolariseerd met hoge gain) die niet in een telefoon past vanwege de dikte, het is een spiraal van ongeveer 2-3 cm breed. Maar hoe het in de praktijk gaat werken moeten we nog afwachten.

Starlink heeft technisch gezien veel sattelieten maar momenteel heeft nog maar een heel klein aandeel hiervan de Direct to Cell functionaliteit. Komt wel natuurlijk met het tempo waarin ze die lanceren.

Ik heb zelf ook een Inreach maar ik wacht tot Samsung met iets dergelijks komt want ik wil geen pixel.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 april 2024 16:20]

De InReach is ook zonder SOS situatie te gebruiken.
Ja, maar is de P9 SOS te vergelijken met SOS van inReach? Dezelfde dekking? Is hier al wat over bekend?
Ah op die manier. Geen idee. InReach heeft wereldwijde dekking op het Iridium netwerk. Wat de P9 gaat doen, geen idee.
Fijn dat dit mogelijk gemaakt wordt! Toch ook wel angstig dat je geen reactie terugkrijgt.

[Reactie gewijzigd door Sortingsebas op 15 april 2024 15:59]

Ik haal niet uit het verhaal dat je geen bericht terugkrijgt van de hulpdiensten. Ik denk dat je op zijn minst wel ziet dat het bericht is aangekomen. Met Apple and Garmin InReach werkt dat ook zo (en met InReach kan je zelfs gewoon berichten zenden en ontvangen).

De enige techniek die geen 2-weg verkeer heeft zijn de oude PLB's (Personal Locator Beacons) maar de nieuwste hebben inmiddels ook 2-weg (Return Link Service, RLS) die laat zien dat je bericht ontvangen is. PLB's zijn ook echt puur voor nood, daar kan je geen berichtjes mee sturen. Ze hebben meestal geen abonnementskosten maar ze zijn wel redelijk duur en soms moet je wel een radiovergunning kopen. Wat wel een dingetje is, is dat ze niet werken tenzij je de antenne helemaal uitklapt, dus je moet wel bij bewustzijn zijn. Daarom vind ik een inreach handiger, die kan elke 10 minuten automatisch een 'kruimel' sturen zodat als je niet thuiskomt, mensen kunnen zien waar je gestopt bent.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 april 2024 19:39]

Het klinkt natuurlijk heel nobel dat ze noodwaarschuwingen via satelliet willen aanbieden, maar wat zijn hun bedoelingen met de kosten, winst en waarde van de kennis over de nodige hulp?
De bedrijven zijn namelijk opgericht om winst te maken, niet om vrijwillig hun winst te verminderen.
Ik ben hier zelf ook benieuwd naar, maar het heeft Apple in ieder geval al een paar succesverhalen opgeleverd. Ik denk dat daarom de eerste 2 jaren gratis zijn om te checken hoe vaak het gebruikt wordt en daar een prijs aan te koppelen.

Komt het in de Apple One/cloud abbonement (met een beperkt aantal uses)?
Los per keer gebruik?
De kosten voor de redding zijn het hoogste en die zijn niet inbegrepen. Die komen op de gemeenschap in de meeste landen, in sommige landen kan je dan een gepeperde rekening verwachten. Bij veel van die diensten (Garmin InReach bijvoorbeeld) kan je je daar ook extra tegen verzekeren als je standaardverzekering dat niet doet (en die hebben er dan ook een handje van om dat af te schuiven op "extreme sports").

Maar ik denk dat Google het in dit geval gewoon ziet als een produktdifferentiatie: een extra reden om een pixel te nemen in plaats van bijvoorbeeld een Samsung. En een reden om een Apple te nemen valt hiermee weg omdat ze dit er tegenover zetten.

En inderdaad wellicht komen ze later met een abonnement hiervoor, bij Apple is het ook niet permanent gratis.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 april 2024 19:37]

Denk niet betaald wordt, 112 is ook gratis.het is nu meer een verkooppunt.Bovendien geeft het veel waarde volle locatie data.
Mogelijk dat er wel één satelliet abonnement komt met sms en internet ofzo.
Valt niet te vergelijken met 112 gratis via het mobiele netwerk. Dat werkt niet als je in the middle of nowhere zonder bereik bent. Dit systeem wel, als je hem naar de hemel kan richten. Dit soort spul is dedicated peperduur, zal uiteindelijk zeker een betaalde dienst worden.
dat is nog een redelijke functie mits het overal voor iedereen toepasbaar is. heeft in iedergeval meer toegevoegde waarde dan die thermometer
Dat ie voor iedereen anders.
ik vraag me af of dit betrouwbaarder werkt dan de huidige opties.
Huawei en Honor hebben dit al. niet alleen SOS, maar gewoon sattelite calls. ze lopen daar voorop

https://www.tomsguide.com...oes-way-beyond-the-iphone

[Reactie gewijzigd door namelessness op 16 april 2024 12:28]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee