Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwitserland en Frankrijk openen onderzoek naar bureau dat duizenden prominente moslims in heel Europa zwartmaakte

  •  
15-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4297 keer bekeken
  •  
ANP-429741791

Justitie in Zwitserland en Frankrijk hebben een officieel onderzoek geopend naar het Zwitserse inlichtingenbureau Alp Services, dat vorig jaar in het nieuws kwam omdat het verantwoordelijk was voor een lastercampagne tegen moslims in heel Europa. Dat meldt NRC. Het bureau wordt nu verdacht van spionage en illegale activiteiten voor een buitenlandse staat.

Vorige zomer onthulde NRC al dat onder meer de Nederlandse politici Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), Ahmed Marcouch (PvdA, burgemeester van Arnhem) en Nordin El Ouali (NIDA) onterecht beschuldigd werden van banden met de moslimbroederschap. Dat gebeurde met behulp van online nepprofielen en tips aan bevriende journalisten die vervolgens belastende artikelen schreven. In Nederland liet onder meer het rechtse Elsevier Weekblad zich gretig voor het karretje van Alp Services spannen, dat op zijn beurt weer was ingehuurd door de Verenigde Arabische Emiraten.

Uit een maandag openbaar gemaakt Zwitsers vonnis blijkt nu dat de Zwitserse aanklager al in december een strafrechtelijk onderzoek heeft geopend naar Alp Services en zijn directeur, de 77-jarige Mario Brero. De verdenkingen draaien volgens de berichtgeving in NRC om spionage, het verrichten van illegale activiteiten voor een buitenlandse staat, en witwassen. Verschillende slachtoffers hebben aanklachten ingediend tegen Alp Services. Onder hen is ook de Belgische minister van Klimaat Zakia Khattabi, zo meldt de Standaard.

In Frankrijk heeft het parket van Parijs een vooronderzoek geopend naar Alp, op basis van een klacht van de bekende Franse antiracistische en feministische schrijfster, filmmaakster en activiste Rokhaya Diallo. Zij diende een klacht in wegens het onrechtmatig verzamelen, verwerken en openbaar maken van persoonsgegevens.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.