Als je ineens slecht gaat zien ben je mogelijk over 12 jaar dement

Wetenschap
zondag, 14 april 2024 om 00:12
50828786 l normal none
De ogen kunnen veel onthullen over de gezondheid van onze hersenen. Inderdaad, problemen met de ogen kunnen een van de vroegste tekenen van cognitieve achteruitgang zijn. Onze nieuwste studie toont aan dat een verlies van visuele gevoeligheid dementie kan voorspellen 12 jaar voordat het wordt gediagnosticeerd.
Visuele gevoeligheid en dementie
  • Een studie met 8.623 deelnemers vond dat mensen die later dementie ontwikkelden, aan het begin van het onderzoek veel langzamer waren in het opmerken van een driehoek in een veld van bewegende stippen. Dit wijst op verminderde visuele gevoeligheid jaren voordat dementie werd gediagnosticeerd.
  • Problemen met visuele verwerking, zoals moeite met het onderscheiden van kleuren, contouren zien en objecten herkennen, kunnen vroege tekenen zijn van de ziekte van Alzheimer.
  • Onderzoek suggereert dat amyloïde-eiwitophopingen geassocieerd met Alzheimer eerst hersengebieden voor het gezichtsvermogen kunnen aantasten, voordat de geheugengebieden worden aangetast.
Veranderingen in het netvlies
  • Een studie vond dat mensen met verhoogde amyloïdeniveaus (een risicofactor voor Alzheimer) een significante verdunning in het midden van het netvlies vertoonden, zelfs voordat ze symptomen hadden.
  • Veranderingen in het netvlies kunnen een vroege indicator zijn van Alzheimer, omdat het netvlies en de hersenen nauw verbonden zijn.
  • Oogonderzoeken zouden in de toekomst mogelijk kunnen helpen om mensen te screenen op een verhoogd risico op Alzheimer, jaren voordat de eerste symptomen optreden.
Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, benadrukken de onderzoekers dat meer studies nodig zijn voordat oogtesten routinematig kunnen worden gebruikt voor vroegtijdige opsporing van Alzheimer. Maar het onderstreept wel het verband tussen visuele problemen en een verhoogd risico op latere dementie.