Restaurant vraagt gasten niet teveel parfum te gebruiken

Samenleving
maandag, 15 april 2024 om 9:41
bijgewerkt om maandag, 15 april 2024 om 9:54
a9415164 cbb8 4f5c bf46 bdc9f8b32b15
Restaurant Toscanini in Amsterdam spoort zijn gasten aan om voorzichtig te zijn met het aanbrengen van hun parfum, schrijft Het Parool. De uitbater van het chique restaurant denkt dat niet alleen sterke parfum de koks beïnvloedt, maar dat het ook andere gasten ongemakkelijk kan maken. De geur van een heftig parfum in een restaurant kan even storend zijn als iemand die naast je een sigaar rookt. Toscanini heeft derhalve zijn gasten gevraagd om parfum gematigd te gebruiken, mogelijk als eerste restaurant in Amsterdam die dit doet. Het is een zet die door fijnproevers wordt geprezen.
De sterke geur van parfum kan net zo storend zijn als de geur van sigaretten dat vroeger was voordat ze met succes uit restaurants werden verbannen. Wanneer u een reservering maakt bij Toscanini, gelegen aan de Lindengracht in Amsterdam, ontvangt u een emailbevestiging met het verzoek om beleefd te overwegen een subtielere geur aan te brengen. Het doel is om alle gasten een geweldige ervaring te bieden; maar, soms kan zwaar parfumgebruik dit lastig maken.
Dame was beledigd
Deze praktijk begon vorig jaar november door een pijnlijke situatie. Maud Moody, de eigenaar, gaf toe dat ze een vrouw had gevraagd haar overtollige parfum af te vegen. Hoewel ze in eerste instantie beledigd was, beloofde ze bij haar volgende reservering voorzichtig te zijn met haar parfum. Moody kent geen ander restaurant in Amsterdam dat hetzelfde van zijn gasten vraagt, hoewel anekdotische verhalen wel wijzen op enige luchtige verzoeken.
Sensorische ervaringen kunnen sterk invloed hebben op een eetervaring. De krachtige combinatie van parfum plus zweet kan zeer onaangenaam zijn. En soms kan ook het bedienend personeel overdreven doen met deodorantsprays.
Een zwaar geparfumeerde gast kan aanzienlijk van invloed zijn op de eetervaring, vooral als er fijne wijnen worden geserveerd. In Japan is het standaard praktijk om geen parfum te dragen tijdens het dineren. Het is misschien niet gemakkelijk om een gast te vragen hun parfum te verwijderen zonder ongemak te veroorzaken, maar het is beter dan ongemak veroorzaken voor het hele restaurant.
Volgens Wouter Verkerk, een hospitality trendwatcher en adviseur voor horecabedrijven, is dit een groeiende trend in restaurants die proberen het soort gasten dat ze krijgen te sturen. Verkerk gelooft niet dat een parfumverbod snel zal toenemen, maar het kan wel gasten bewust maken van hun geur gebruik.