RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Kabinet maakt vanaf 2025 geld vrij voor vaccinatie baby's tegen RS-virus

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet gaat geld vrijmaken om vanaf 2025 alle baby’s een RS-vaccin te kunnen aanbieden. Dat is bekendgemaakt bij de presentatie van de Voorjaarsnota. Het virus kan vooral bij baby's ernstige klachten veroorzaken. Het RIVM moet de vaccinaties gaan regelen en is ook verantwoordelijk voor de datum dat de eerste prik gezet gaat worden.

Als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alles geregeld krijgt, komt de prik in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt die gratis beschikbaar. 

De Gezondheidsraad adviseerde eerder al om op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming aan te bieden tegen het RS-virus. Maar het kabinet kon daar toen geen geld voor vinden.

Koorts en benauwdheid

Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact.

De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Maar het virus kan ook koorts, benauwdheid of zelfs een longontsteking veroorzaken. Een klein deel van de jonge kinderen moet in het ziekenhuis worden opgenomen. 

Kan
Lees ook:
Kan ik het ook krijgen? En vijf andere vragen over het RS-virus

De kosten zullen in het eerste jaar 19,2 miljoen euro bedragen. En in de jaren daarna ruim 25 miljoen. Het vaccin moet binnen twee weken na geboorte van het kind worden gegeven.

'Geweldig nieuws'

Er is al een RS-vaccin voor baby's goedgekeurd voor gebruik (nirsevimab), maar dat kunnen ouders nu nog niet halen in ons land. Kinderarts Louis Bont, infectioloog-immunoloog, is betrokken bij het onderzoek naar het RS-vaccin. Hij noemt het geweldig nieuws. "Ik denk dat het haalbaar is om in 2025 de eerste prikken te zetten."

Volgens Bont is het RS-virus de belangrijkste oorzaak voor ziekenhuisopnames onder baby's en kinderen. "Landen als Frankrijk, Spanje, Luxemburg en Amerika hebben het vaccin in het rijksvaccinatieprogramma. Door het vaccin zie je een drastische afname van ziekteverschijnselen van 90 procent. We liepen als Nederland achter omdat we geen vaccin hadden. Dat dit gaat veranderen is dus geweldig nieuws."

Bekijk ook: Saskia's baby belandde met het RS-virus op de ic

01:43
Saskia's pasgeboren zoon werd opgenomen op de intensive care met RS.