Uitslaande brand in bedrijfspand in Schoonebeek is onder controle

Uitslaande brand in bedrijfspand in Schoonebeek

In een coatingbedrijf aan de Boekweitakker in Schoonebeek brak maandagochtend een zeer grote brand uit. De brand is inmiddels onder controle. De brandweer had zijn handen vol aan het bluswerk.

Lees meer over
Emmen
Coevorden

Brandweerkorpsen uit Sleen, Emmen, Hoogeveen, De Wijk-Koekange en Coevorden trokken naar het bedrijventerrein. „De brand ontstond bij het opvullen van een product in een machine’’, zegt eigenaar Jantinus Boer van Diostyl. Omliggende woningen en bedrijven werden ontruimd, het bedrijventerrein werd afgezet en ook een deel van de Nieuw-Amsterdamseweg (N853) werd afgesloten. De gitzwarte rookpluimen waren tot voorbij Emmen en tot ver over de Duitse grens te zien.

Buren gewaarschuwd door medewerkers

Naast vrees voor giftige stoffen in de rook werd ook rekening gehouden met ontploffingsgevaar. Daardoor kon de brandweer niet naar binnen. De blusploegen probeerden vanaf beide zijkanten van het pand, en vanaf een hoogwerker erboven, de brand onder controle te krijgen, maar deinsden een aantal malen terug bij een ‘kleine’ ontploffing waarbij er vlammen uit het bedrijf sloegen.

De brandweer probeerde containers met brandbare inhoud te koel te houden. „Maar die waren op zich al veilig, er is achteraf geen sprake geweest van explosiegevaar’’, zegt een woordvoerder ter plekke.

Directe buren Maurits de Vries en Debbie Niers zijn maandagmorgen door werknemers van het bedrijf gewaarschuwd. „Toen was er vooral veel rook en was er sprake van een binnenbrandje. De brandweer was er toen nog niet.”

Brandbare eucalyptusbomen

Het bedrijf zit er volgens De Vries en Niers ongeveer vier jaar. Daarvoor zat Leesland in het pand. De nieuwe buren zijn volgens hen altijd ‘keurig en veilig’. „De angst dat de brand overslaat is er niet meer, maar ons huis staat nog wel in de rook. Ik heb mijn werk maar even afgezegd”, vertelt De Vries. „We hebben net het aanbod gekregen om opgevangen te worden in de plaatselijke kroeg, maar wij blijven vooralsnog even hier. We maken ons zorgen over onze prachtige maar brandbare eucalyptusbomen en in die boom naast ons huis zitten altijd twee uilen.”

Er ging een NL-Alert uitgegaan, type extreme waarschuwingen. Omwonenden werden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten.

Volgens Marc Meijs, woordvoerder van de Veilgheidsregio Drenthe, wordt nu geprobeerd om te zorgen dat er geen hars in de riolering belandt. „Er zijn rookmetingen gedaan naar giftige stoffen. Er is geen asbest aangetroffen. De omliggende bedrijfspanden blijven vooralsnog ontruimd.”

Bij de brand zijn er roetdeeltjes neergekomen in de omgeving. Omwonende wordt geadviseerd roet met water en zeep te verwijderen en daarbij handschoenen te gebruiken. Auto’s in de buurt van de brand kunnen het beste even door de wasstraat gaan zodat er geen roetdeeltjes in het riool komen.