Demonstratie bij ringweg Utrecht, afrit A27 afgesloten

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Tientallen demonstranten protesteren op het Robert Kochplein bij tuincentrum Steck in Utrecht. Door de demonstratie is file op de N230 ontstaan. De actiegroep Rolling for Palestine doet mee aan een internationale actie om zoveel mogelijk financiële schade aan te richten.
"We hebben dit knooppunt uitgekozen om te blokkeren omdat het een van de drukste plekken in Utrecht is", zegt een woordvoerder van de demonstranten. "Zo komen mensen te laat op hun werk en op deze manier richten we zoveel mogelijk financiële schade aan de Nederlandse staat aan. Het is betreurenswaardig dat wij dit moeten doen om de Nederlandse staat aansprakelijk te stellen, om de Nederlandse staat wakker te krijgen om geen genocide (in Palestina, red.) meer te supporten."
Demonstratie bij tuincentrum zorgt voor file ringweg Utrecht
Sylvana is in de auto onderweg naar haar eerste schooldag en staat in de file. Ze komt er niet langs. "Ik moest om 10.00 uur op school zijn en dat is het over één minuut." Toch begrijpt ze het protest wel. "Vervelend voor ons maar goed dat er aandacht voor is. Ik zou ook niet echt een andere manier kunnen bedenken hoe je aandacht aan zo'n onderwerp kan geven."
Vrachtwagenchauffeur Johan staat al tweeënhalf uur vast. Hij moet deze ochtend leveren bij het tuincentrum, vertelt hij lachend. "Maar nu loopt de dag flink uit, voor mij maar ook voor de klant."
Een woordvoerder van Extinction Rebellion (XR) zegt dat de klimaatorganisatie de demonstratie niet heeft georganiseerd maar dat er mogelijk materiaal van XR wordt gebruikt.

Niet doorgegeven aan gemeente

De gemeente Utrecht zegt niet officieel op de hoogte te zijn gebracht van de demonstratie. Een woordvoerder zegt: "De politie beoordeelt nu de impact van de blokkade op het omliggende wegennet. Op basis daarvan kijkt de driehoek hoe en waar deze demonstratie kan worden gefaciliteerd."
Gisteravond plaatste de gemeente al een bericht op X, voorheen Twitter, dat er mogelijk een "demonstratieve actie" zou plaatsvinden vandaag, maar dat die niet is doorgegeven aan de gemeente.
Door de demonstratie is file ontstaan op de N230 rondom het Robert Kochplein. Automobilisten kunnen rekenen op zo'n twintig minuten vertraging. De afritten Utrecht Noord van de A27 zijn in beide richtingen afgesloten.
De demonstranten zijn met de politie overeengekomen om om 10.30 uur weg te zijn. Arrestatiebussen die aanwezig waren, zijn weer weggereden. De politie is aanwezig voor het waarborgen van de veiligheid en om in te grijpen indien nodig.
Update 11.30 uur: de demonstratie is inmiddels voorbij. Het verkeer op de N230 kan weer normaal rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.