PowNed

Iets minder geweld tegen politie, maar de cijfers blijven schokkend hoog

Nou, poe poe, goed hoor mensen. Het aantal geweldsincidenten tegen de politie is het afgelopen jaar IETS afgenomen, van 12.895 in 2022 naar 12.265. Hoera! Het is alle aso's van Nederland dus iets beter gelukt om de handen van de politie af te houden, om geen stenen naar de politie te gooien en geen politieagenten te belagen. Chapeau!

  1. Laatste nieuws

Nee, wij sluiten ons aan bij de woorden van de politie zelf. Hoewel er dus sprake is van een lichte daling van geweld tegen de politie, noemen zij de cijfers nog altijd onaanvaardbaar hoog. Volgens de politie heeft dit alles te maken met de verharding van de samenleving. Dat is nog netjes uitgedrukt want als je denkt dat het normaal is om agenten uit te schelden, om ze te belagen met vuurwerk, om ze te mishandelen, dan ben je knetter-, knetter-, knettergek en hoor je achter een hele dikke muur met prikkeldraad te zitten. 

Kijk, een agent uitschelden voor bromsnor, dat mag. Dat kan gewoon een keer gebeuren als je wordt aangehouden voor een lullige snelheidsovertreding of als je een prent krijgt voor fietsen door rood licht terwijl er niemand op straat is. Daar zal een beetje agent ook geen melding van maken. Maar een agent uitschelden met terminale ziektes gaat dan bijvoorbeeld weer te ver. En dat gebeurde waarschijnlijk vaak want het vaakst krijgen agenten te maken met belediging. Dat kwam 5543 keer voor. Meer dan duizend agenten maakt melding van een vorm van mishandeling en er zijn liefst 152 pogingen tot zware mishandeling geregistreerd. Dit is nog niet alles want in 2023 waren er ook 111 pogingen tot doodslag en, houd je vast, 11 pogingen tot moord.

Poging tot doodslag. Pogingen tot moord. Op agenten. In Nederland. Dit ontzettend gave landje. Je houdt het toch niet voor mogelijk. De politie zegt zich dan ook grote zorgen te maken, met name over jongeren met bivakmutsen die agenten belagen met ontiegelijk zwaar vuurwerk. Dit gebeurt aan de lopende band bij risico-voetbalwedstrijd, tijdens oud en nieuw en bij allerhande demonstraties. Het is een grof schandaal. Handen of van de politie! En anders vol die leipe politiehonden op alle idioten met een grote mond afsturen. Dan zullen we zien hoe stoer ze zijn.