Politiek
KRO-NCRV

'Gelukszoekers gaan echt niet wegblijven als wij de regels aanscherpen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gelukszoekers gaan echt niet wegblijven als wij de regels aanscherpen'

De vreemdelingenwetgeving is heel complex, vertelt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. Het kabinet probeert nu naar oplossingen te zoeken die andere landen ook hanteren, zoals de A- en B-status. Maar of dat effectief is, is volgens hem maar de vraag, vertelt hij bij Spraakmakers.

Wim Voermans over afgelopen parlementaire jaar

'Systeem werkt in Nederland niet'

Het systeem lijkt iets nieuws, maar de A- en B-status hebben we al eerder gehad in Nederland, vertelt Voermans. Namelijk nog voordat de nieuwe vreemdelingenwet in 2000 werd ingevoerd. "En dat systeem werkte in Nederland helemaal niet."

Volgens Voermans komt dat omdat we in Nederland een hoge erkenningsgraad hebben. "Als iemand asiel aanvraagt, wordt hij in 83 procent van de gevallen als vluchteling erkent. En in andere landen is dat veel lager."

Heel lang procederen

Mensen die in Nederland een B-status krijgen, gaan procederen, vertelt hij. "Want die persoon wil een A-status krijgen. Dus dan krijg je hele lange procedures." En daar zijn we volgens hem in Nederland heel slecht in, om al die procedures te bemensen.

"Dat leidde vroeger dus ook alleen maar tot langere procedures en procedures die wegraakten." Het werkte volgens Voermans niet om de instroom omlaag te krijgen, omdat deze regels de mensen niet weerhoudt naar Nederland te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijna cynisch moment om het te laten klappen

Voermans vindt het een bijna "cynisch moment" om het kabinet te laten klappen, net voor de zomer, waarin de asielproblematiek doorgaans het grootst wordt. "Veel mensen komen, soms met gevaar voor eigen leven, in de zomer. Daarom zou je nu toe willen slaan en het niet demissionair willen afwachten."

Volgens Voermans zijn er wel een aantal dingen in beweging. "Wat je er verder ook van vindt, die spreidingswet gaat naar de Eerste Kamer waarschijnlijk."

'Incasseer succes en laat kabinet niet springen'

"Als het kabinet missionair blijft, en ze het niet laten klappen, zijn er een aantal Europese afspraken gemaakt die veelbelovend zijn", zegt Voermans. "Daar heeft Rutte ook wel een aantal vingerafdrukken opzitten. Ik zou zeggen: incasseer die successen en laat het kabinet niet springen."

Als voorbeeld noemt hij de afspraak met Tunesië en er komt een nieuwe Europese wet over verspreiding binnen Europa. "Dat helpt allemaal veel meer dan bijvoorbeeld het veranderen van de A- en B-status. Dat gaat de grote stroom namelijk niet stoppen. Je moet dit effectief doen in Europa. Dat kan er echt voor zorgen dat substantieel die stromen naar beneden gaan."

'Ontbreekt aan capaciteit'

De voorgestelde maatregelen die er nu liggen, zijn op korte termijn sowieso niet effectief, zegt Voermans. "Er wordt vaak gezegd: de asielstroom vervuilt, er zitten veel gelukszoekers tussen. Dat is zo, en dat moet misschien echt ingedamd worden, maar daar heb je capaciteit voor nodig."

Daar ontbreekt het volgens hem aan. "De gelukszoekers uit Noord-Afrika gaan echt niet wegblijven op het moment dat wij hier de regels voor mensen die echt vluchteling zijn aanscherpen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie