De nikkelwinning neemt de Molukken over. ‘Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood’

Achtergrond
Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien. ‘Wij durven dit water niet meer te drinken.’
Noël van Bemmel / vk
maandag 15 april 2024 om 01:03 aangepast 16:27
Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.
Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven. beeld xinhua / Xu Qin

Het land van de Molukse boer Max Sigoro, een gespierde vijftiger met een kapmes in zijn hand, lijkt meer op een jungle. Hij kapt een weg vrij op een steile heuvel vol kruidnagelbomen, nootmuskaat, cacao en kokospalmen. ‘De meeste bomen heb ik hier dertig jaar geleden geplant. Het zijn mijn kinderen’, zegt Sigoro, die is geboren en getogen op het afgelegen eiland Halmahera, dat half zo groot is als Nederland. Als lid van de Sawai-stam kreeg hij van de Indonesische overheid ooit een eigendomscertificaat voor deze 1,5 hectare.

Maar nu azen buitenlandse bedrijven op zijn land. In zijn bamboehutje aan de top van de heuvel is een onheilspellend gebrom, gestamp en gedreun te horen. Alsof een reusachtig monster nadert. De boer wijst op borden met..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Brand in het ‘Harry Potterkasteel’.

Oekraïne beschuldigt Rusland van inzet clustermunitie bij het bestoken van 'Harry Potterkasteel' in Odesa

Rusland heeft de Oekraïense stad Odesa maandag aangevallen met clustermunitie om zo veel mogelijk slachtoffers te maken, beweert Oekraïne. Bij de aanval op het academiegebouw vielen vijf doden.

Demonstranten in Tel Aviv eisen vrijlating van de gijzelaars, maandag 29 april.

Internationale druk op Hamas om staakt-het-vuren voorstel van Israël te accepteren

Hamas beraadt zich op een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren waarin Israël het aantal vrij te laten gijzelaars omlaag heeft bijgesteld. Westerse landen dringen er bij Hamas op aan het voorstel te accepteren.

De Iraanse studente Kosar Eftekhari, die blind raakte na een aanval door de Revolutionaire Garde in Iran, neemt deel aan een protest in Berlijn tegen het doodvonnis van de Iraanse rapper Toomaj Salehi.

Geslagen, getaserd en gearresteerd - Iran voert de aanvallen op vrouwen zonder hidjab op

Op sociale media stromen de beelden binnen van Iraanse vrouwen en meisjes die op brute wijze worden opgepakt voor het niet (goed) dragen van een hoofddoek..

Een man wacht op klanten terwijl hij klamboes verkoopt langs de weg tijdens Wereldmalariadag in Peshawar, Pakistan

Overwinning op de malariamug: dubbel-geïmpregneerd muskietennet voorkomt duizenden doden

Door muskietennetten dubbel te impregneren, kunnen ze malaria-infecties flink terugdringen. Naar schatting zijn in drie jaar tijd ruim 13 miljoen infecties voorkomen, wat neerkomt op 24.600 minder malariadoden.

Op veel plekken langs het front heeft Oekraïne vijf keer minder artilleriegranaten dan Rusland.

Oekraïne graaft haastig honderden kilometers aan nieuwe linies, maar blijft terrein verliezen

Oekraïne legt honderden kilometers aan nieuwe verdedigingslinies aan om de gestage Russische opmars te stoppen. Maar analisten betwijfelen of de linies volstaan om een doorbraak te voorkomen. ‘Je moet een hindernis ook onder vuur kunnen leggen.’

Premier Netanyahu (l.) en minister van Defensie Gallant (2e van r.) bevorderen afgelopen januari de nieuwe legerchef Herzi Halevi tot luitenant-generaal.

Israël nerveus over berichten dat Internationaal Strafhof een arrestatiebevel voor Netanyahu voorbereidt

Israël maakt zich met de dag grotere zorgen over het Internationaal Strafhof (ICC). Volgens Israëlische media en regeringsleden worden in Den Haag arrestatiebevelen voorbereid voor Israëlische leiders en functionarissen.