Buitenlandminister Iran: geen intentie om operatie te verlengen

Samenleving
door anp
zondag, 14 april 2024 om 13:32
bijgewerkt om zondag, 14 april 2024 om 13:35
anp140424096 1
Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, heeft zijn land geen intentie om de "defensieve operatie" tegen Israël te verlengen. Wel zal Iran "niet aarzelen om zijn belangen te beschermen tegen nieuwe agressie", schrijft hij op X.
Volgens Amir-Abdollahian valt de aanval van Iran onder legitieme zelfverdediging en benadert het land "de regionale en internationale veiligheid op een verantwoordelijke manier".
Daarmee herhaalt de minister grotendeels de boodschap van de Iraanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties. Die meldde in de nacht van zaterdag op zondag dat "deze zaak als afgerond kan worden beschouwd". De vertegenwoordiging waarschuwde echter dat "mocht het Israëlische regime opnieuw een fout maken, de reactie van Iran aanzienlijk zwaarder zal zijn".
Iran beschouwt de aanval op Israël als een vergelding voor de Israëlische aanval op de Iraanse diplomatieke vertegenwoordiging in Damascus, eerder deze maand. Bij die aanval kwamen meerdere Iraanse generaals om het leven.