PowNed

Opgepakte straatkrantverkoper krijgt 32.000 euro terug van politie, maar wordt wel uitgezet

En wij maar denken dat het leven als verkoper van de straatkrant een hard leven is. Dat zal ook wel, maar je kan er dus ook best een lekkere boterham mee verdienen. Okee, je woont waarschijnlijk in de opvang of leidt een min of meer zwervend bestaan, maar als je verder jarenlang super, super, super zuinig aan doet, kan je dus prima 30.000 euro bij elkaar sparen. Katjing! Dat bleek toen de politie van Den Haag in februari de 63-jarige Mohamed aanhield. Hij bleek illegaal te zijn én 32k op zijn hotelkamer te hebben liggen.

  1. Laatste nieuws

En dat deed toch de wenkbrauwen fronsen. Zoveel geld! Op een hotelkamer! Hoe dan? Er zijn mensen die minder geld op hun spaarrekening hebben staan. De politie nam dan ook geen halve maatregelen en nam al het geld direct in beslag. Dit moest immers goed uitgezocht worden! Een straatkrantverkoper met zoveel geld, dit zaakje stinkt! Er deden dan ook al snel allerlei geruchten de ronde. Was de immer goedlachse Mohamed, die altijd op het Noordeinde in de hofstaf stond, misschien wel miljonair? Was hij stiekem een Marokkaanse prins? Had hij ooit de Lotto gewonnen? 

Nou, niets blijkt minder waar. Mohamed kon prima verklaren hoe hij aan al dat geld kwam, vooral briefjes van 50 euro. Hij had al dat geld gespaard. Niets meer, niets minder. Gewoon sober leven en alles wat binnenkomt zoveel mogelijk opzij zetten. Kom er nog maar eens om in de consumptiemaatschappij van tegenwoordig. "Dat heb ik al die tijd bij elkaar gespaard”, zo zei hij tegen het Algemeen Dagblad. Het is het resultaat van achttien jaar lang zo'n 5 euro per dag sparen. "En ik ga niet op vakantie of uit eten. Ik spaar alles.” Plus: op Noordeinde komen een hoop rijke pappies. Mohamed zal dus vaak dikke biljetten in de hand gedrukt hebben gekregen.

Blijft het alsnog een feit dat hij illegaal in Nederland verbleef en dus wel het land zal moeten verlaten. Een deel van het geld dat in beslag is genomen heeft de man inmiddels terug, het andere deel krijgt hij op de dag dat hij wordt uitgezet. Wanneer dat is, is nog onbekend. Ondertussen gaat het door alle stress niet goed met Mohamed, zegt Judith Eykelenboom, coördinator van het het Straatnieuws, de Haagse tak van de straatkrant. "Hij heeft last van pijn in heel zijn lichaam." Een zorgverzekering heeft hij niet. Zijn geld heeft hij nu nodig om medische zorg te krijgen.