Hans Nijland heeft voldoende handtekeningen binnen en kan gooi doen naar voorzitterschap KNVB

Hans Nijland
© Orange Pictures
Hans Nijland heeft genoeg handtekeningen van leden verzameld om een gooi te kunnen doen naar het voorzitterschap van de KNVB. De voormalig directeur van FC Groningen heeft ten minste tien handtekeningen binnen, het vereiste aantal om mee te kunnen doen in de race om het voorzitterschap. Nijland heeft de steun van tien van zestig stemgerechtigden vanuit clubs in het prof- en amateurvoetbal.
Aan het begin van komende week zal Nijland de handtekeningen overdragen aan de KNVB, waarna de bond de kandidatuur van Nijland officieel zal bevestigen. 'Dit is pas stap één, maar hier spreekt wel vertrouwen uit. Ik ben trots dat ik ben voorgedragen door het Supporterscollectief, goed voor 1,3 miljoen leden. Dat zegt wel iets.'

'Ik sta met de poten in de klei'

De 63-jarige Nijland krijgt naar eigen zeggen steunbetuigingen uit het hele land, ook van amateurclubs. 'Ik sta er heel helder en heel nuchter in. Ik focus mij niet op andere kandidaten. Ik ben Hans en als ik word gekozen, word ik een andere bondsvoorzitter dan de voorzitters hiervoor. Ik sta met de poten in de klei, want ik vind dat je als KNVB zijnde en als bondsvoorzitter hartstikke dicht bij clubs, supporters en andere stakeholders moet staan.'

27 mei bondsvergadering

Nijland maakte vorige maand bekend mee te willen dingen naar de post die vrijkomt omdat Just Spee om gezondheidsredenen per 1 juni zijn functie neerlegt. De huidige voorzitter van amateurclub HSC in Sappemeer zal tegenkandidaat zijn van politiecommissaris Frank Paauw, die door het bondsbestuur van de KNVB is voorgedragen. Ook Jeanet van der Laan, oud-international en voormalig lid van de Tweede Kamer, heeft zich gemeld als kandidaat.
'Ik ga ervan uit dat de kandidaten zich tijdens de bondsvergadering op 27 mei moeten presenteren. Diegene met het meeste draagvlak wordt wat mij betreft de nieuwe voorzitter. Ik ben dan ook de eerste die of Frank Paauw of Jeanet van der Laan feliciteert als een van hen wordt gekozen', aldus Nijland.
Kandidaten kunnen zich nog tot en met 28 april aanmelden, als zij minimaal tien handtekeningen op zak hebben. Vertegenwoordigers van voetbalclubs kiezen op 27 mei tijdens de bondsvergadering de nieuwe voorzitter.