RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Dit is het insect van het jaar: 'Prachtig groot en glimmend zwart'

De veldkrekel. Beeld © ANP

Ze verdienden wel wat meer aandacht: de vijf insecten die genomineerd waren voor insect van het jaar. Ze staan namelijk bijna nooit in de belangstelling, en als ze wel genoemd worden, is het bijna altijd negatief. Maar geen onvertogen woord over de verscholen veldkrekel vandaag, het glimmende diertje won de verkiezing.

Met 31 procent van de stemmen won de verscholen veldkrekel, voor kenners ook wel bekend als de Gryllus campestris, de landelijke verkiezing voor insect van het jaar. Volgens de jury is het een 'prachtig groot insect: glimmend zwart met gele en rode accenten'.

'Uitdaging om de krekel te zien'

Toch zal niet iedereen bekend zijn met de veldkrekel, want ondanks dat ze meer dan twee centimeter groot zijn, is het 'een uitdaging om de veldkrekel te zien te krijgen', staat in het juryrapport. "Ze horen je van verre aankomen. Je hoort dan eerst de klik van het dichtklappen van de vleugels en dan schieten ze snel in hun holletje. Maar geduld wordt beloond, als je een kwartiertje wacht dan komen ze weer naar buiten en zie je ze de vleugels over elkaar wrijven."

Die vleugels van de mannelijke veldkrekel slaan trouwens open als ze een vrouwtje zoeken. Ze gaan dan voor hun holletje zitten, steken hun vleugels omhoog en wrijven ze dan over elkaar. Je hoort dan het kenmerkende geluid: kri-kri-kri-kri.

Uit een shortlist van vijf Nederlandse insecten koos het publiek zijn favoriet. De ingenieuze klimopkevercicade werd tweede met 24 procent van de stemmen. Daarna volgden de uitklapbare reuzenertswerp, het levensverlengende veldwespwaaiertje en de oeroude kuststeenspringer. Foto's van deze insecten, zie je hieronder.