Timo Bult Timo Bult
14/04/2024 10:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2024 09:50

Cryptomarkt verliest $450 miljard, analist deelt hoopvolle grafiek

Solana-SOL Ethereum-ETH Cardano-ADA more-coins-icon
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cryptomarkt verliest $450 miljard, analist deelt hoopvolle grafiek

Foto: Ground Picture/Shutterstock

De aanval van Iran tegen Israël, en de mogelijke oorlog die daaruit voortvloeit, is hét gesprek van de dag. Ook binnen de cryptomarkt is het een hot topic. Niet gek, de koersen reageerden afgelopen nacht heftig op het nieuws. Dat had alles te maken met paniek onder traders en investeerders. Maar is dit het begin van een bearmarkt, of hebben we dit vaker meegemaakt?

Meer dan €42 miljoen aan crypto gestolen van platform op Arbitrum
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Cryptomarkt vangt klappen; krimp van $450 miljard

Dit weekend was behoorlijk volatiel voor de cryptomarkt. Dat had alles te maken met de aanvankelijk dreigende, en uiteindelijk uitgevoerde aanval van Iran op Israël. Dergelijke situaties die invloed kunnen hebben op de wereldeconomie hebben vrijwel altijd een groot effect op de cryptomarkt.

Het maakt daarbij niet uit op welk tijdstip iets gebeurt; de cryptomarkt is 24/7 open. De cryptomarkt reageerde dan ook heftig op de situatie in het Midden-Oosten dit weekend. Waar de totale marktkapitalisatie (de waarde van alle crypto bij elkaar) op vrijdag al de daling inzette, volgde een nieuwe rode golf nadat de aanval werd uitgevoerd.

Ondanks een licht herstel staan cryptocurrencies als ethereum (ETH), solana (SOL), toncoin (TON) en cardano (ADA) nog altijd ruim 5 procent in het rood ten opzichte van 24 uur geleden.

Al met al verloor de cryptomarkt dit weekend ongeveer 450 miljard dollar aan waarde door de dalende koersen. Dat is daling van 17,6 procent. Vrijdag waren alle crypto bij elkaar nog zo’n 2,5 biljoen dollar waard, op het dieptepunt was hier nog 2,27 biljoen dollar van over.

Inmiddels veert de markt dus wel weer iets op nu de aanval voorbij is. Nu is de vraag of en hoe Israël gaat reageren. Mocht dit uitmonden in een groter conflict dan kan dit opnieuw volatiliteit en onzekerheid op de markten veroorzaken.

Advertentie

Dit gebeurde er met bitcoin na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne

Om een idee te krijgen van hoe bitcoin en de cryptomarkt zich gedragen tijdens dergelijke grote gebeurtenissen, kunnen we terug in de tijd kijken. De grafieken laten zien hoe bitcoin bijvoorbeeld gigantisch hard crashte tijdens het uitbreken van de coronapandemie.

Destijds zakte bitcoin in één dag met ruim 40 procent in waarde nadat duidelijk werd hoe serieus het was. Een pandemie heeft echter een groter effect op de wereldeconomie dan een conflict in een beperkt gebied, zoals het Midden-Oosten of de oorlog in Oekraïne.

Willy Woo, een on-chain analist, vergelijkt in een post op X de daling gisteren met de daling nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze twee correcties lijken veel op elkaar. Beide keren zakte bitcoin namelijk met 10 procent in waarde, waarna het herstel in de dagen erop inzette.

“BTC daalde onmiddellijk met 10 procent bij het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Israël.

Deze grafiek is vanaf het moment dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, toen ook met een daling van 10 procent tot gevolg. Herstel vond binnen enkele dagen plaats.”

Het is hoe dan ook opletten geblazen voor crypto-investeerders. Mocht het conflict in het Midden-Oosten verder ontbranden dan kan dat, zoals gezegd, voor meer volatiliteit zorgen op de markten. Het positieve nieuws is dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd niet mee te zullen doen aan een oorlog tegen Iran. Dit kan een signaal zijn dat het conflict enigszins beperkt blijft.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie