Laat hysterie niet langer het overheidsbeleid bepalen

Hoog tijd te stoppen met al die zelfverzonnen crises

Titelfoto bij artikel Laat hysterie niet langer het overheidsbeleid bepalen Wouter roorda opiniez

Foto: Public domain

Over klimaat en natuur worden eindeloos paniekverhalen verspreid, die aandringen op het nemen van draconische maatregelen. Andere problemen, zoals immigratie, worden daarentegen geminimaliseerd. Oekraïne moet worden geholpen en Rusland is gevaarlijk, maar Israël pleegt ‘genocide’ bij de verdediging van hun land. De gemeenschappelijke noemer bij dit alles is een ideologisch denkraam dat een vrije westerse kapitalistische samenleving door een collectief geleide economie met staatsdwang wil vervangen. Een column van Wouter Roorda.

Onder aanroeping van het woord crisis is er een vocaal luide minderheid in ons land, die steeds weer roept om vergaande maatregelen op allerlei terreinen. Die moeten op korte termijn worden genomen, zonder bekommernis over de uitwerking op de samenleving. Het doel heiligt bij dit soort paniekvoetbal alle middelen.

Hantering van het extreme klimaatscenario uit het IPCC-rapport doet een groep wetenschappers met een politieke agenda het narratief pushen dat sprake is van een klimaatcrisis. We kunnen niet wachten tot 2050 en moeten ons leven totaal op de kop zetten. Scenario’s met een zeespiegelstijging van vijf meter worden voor realistisch gehouden. Het leidt tot oproepen voor extreme maatregelen, zoals fossielvrij in 2030. Fossiele energie wordt zoveel mogelijk verdacht (en heel duur) gemaakt en zou zwaar worden gesubsidieerd. Intussen gaan de echte subsidies naar duurzame energie, dat zonder forse bijdragen van de overheid onbetaalbaar zou zijn.

 

Eiwittransitie

Terwijl huishoudens verantwoordelijk zijn voor slechts vijftien procent van de CO₂-uitstoot, moeten aan hen vergaande gedragsbeperkende maatregelen worden opgelegd wat betreft voeding, reizen en wonen. Supermarkten meten zich op aandringen van de overheid een opvoedkundige rol aan in het propageren van wat zij de “eiwittransitie” noemen. De stad Groningen heeft daar zelfs een speciale wethouder voor. Maar hoe harder iemand dramt, hoe minder iemand ervan afweet, zo blijkt uit de schattingen over de zeespiegelstijging.

 

Klimaatontkenner

Pleiten om vanuit een lange termijn perspectief naar maatregelen te kijken, vanuit de erkenning dat onze huidige welvaart instort bij een te snel afscheid van fossiele energie, en waarin rationeel wordt toegewerkt naar een overgang naar duurzame energie, met inschakeling van klimaatadaptie en nucleaire energie, maken van iemand een klimaatontkenner.

 

Omvallende natuur

“De natuur staat op omvallen” wordt al jaren geroepen en dat rechtvaardigt tientallen miljarden euro’s voor een stikstofbeleid, dat slechts wordt gesteund door een modelmatige werkelijkheid die ver weg staat van de realiteit. Toen Arnout Jaspers in zijn boek De Stikstoffuik met zijn befaamde hondenpoepje de absurditeit ervan aantoonde, kreeg hij vooral te maken met weerstand en persoonlijke aanvallen. Terwijl Nederland het beste jongetje uit de EU-klas is voor wat betreft het beperken van de uitstoot van stikstof.

In het narratief van de op omvallen staande natuur is er één dadergroep die vooral door partijen als D66, GL en PvdD verantwoordelijk wordt gehouden voor alles wat er misgaat: de ’trekkerterroristen’. Die zouden ongehinderd hun gang gaan met het mishandelen van dieren, het onbeperkt spuiten van gif en zijn dankzij de ongekende hoeveelheid landbouwsubsidie multimiljonair. Dergelijke generaliserende uitspraken over welke linkse knuffelgroep dan ook zouden goed zijn voor jaren gevangenisstraf. Nu rechtvaardigen ze het implementeren van maatregelen gericht op het decimeren van de boerenstand.

 

Visserij

Diezelfde gedachtegang heeft er al toe geleid dat van een voorheen bloeiende visserijsector nog maar weinig over is. De visgronden in de Noordzee zijn nodig voor windmolenparken. Tegelijkertijd werd de Waddenzee op slot gegooid. De garnalen- en kokkelvisserij zou de bodem teveel beroeren. Het trekken van elektriciteitsleidingen doet dat blijkbaar niet. Het leidt tot het opnemen van filmpjes met fantasieën over een land zonder veeteelt. Betaalbaar voedsel geniet (net als betaalbare energie) geen prioriteit bij de profeten van dit doemevangelie.

 

Rusland en Oekraïne

De Derde Wereldoorlog staat voor de deur. Als de Russen eenmaal Oekraïne hebben verslagen, dan zullen ze doorstomen richting West-Europa. In de Koude Oorlog dreigde er nooit Russisch gevaar volgens linkse partijen en mochten er geen harde woorden worden gebruikt, want die waren slecht voor de zo noodzakelijke ‘ontspanning’. Nu zitten de Russen overal achter. Het ontbreken van bewijs is geen beletsel om verdachtmakingen te blijven uiten. Het leidt er zelfs toe dat van de zelf benoemde verdedigers van de rechtsstaat de beschuldigden moeten bewijzen dat zij geen geld uit Moskou ontvangen. De sterk overdreven Russische invloed is ook een legitimatie voor pleidooien van censuurwetgeving voor het bestrijden van desinformatie op sociale media.

De dreiging van een wereldoorlog is een valide argument voor ongecontroleerde steun aan een land, waar van alles op valt aan te merken. Natuurlijk is hulp aan Oekraïne legitiem. Dat betekent niet dat het logisch is om Oekraïne lid te maken van de NAVO en de EU en dat wie daar vraagtekens bij zetten Poetin-adepten zijn. Het betekent ook niet dat als Oekraïne is verslagen de weg voor de Russen openligt. Het zal dan stuiten op de tot de tanden bewapende Polen en Amerikanen, die in tegenstelling tot veel West-Europese landen wel hun defensie-uitgaven op peil hielden. Nog in 2021 pleitten veel van de partijen die nu onbeperkt wapens willen leveren aan Oekraïne juist voor bezuinigingen op Defensie.

 

Appeasement

Opvallend is dat de linkse partijen liever niet worden herinnerd aan hun appeasement-politiek richting de Sovjet-Unie en ook nooit excuses hebben gemaakt voor hun gedrag in de Koude Oorlog, dat de bevolking in Oost-Europa hard liet vallen. Dat het totalitaire communistische rijk zich uitstrekte tot op driehonderd kilometer afstand van de Nederlandse grens was evenmin een probleem. Er was zelfs een voornamelijk door linkse politici bevolkte vriendschapsvereniging met de DDR en dictator Honecker werd nog in 1987 warm ontvangen en rond gevaren door de Amsterdamse grachten.

Verantwoordelijkheid nemen voor eigen falen is er niet bij. Dit terwijl deze partijen wel de herinnering van verder in het verleden liggende gebeurtenissen als de slavernij en het kolonialisme levendig willen houden en excuses daarvoor willen aanbieden. Niet namens henzelf, maar namens ‘de staat’. Uiteraard zonder te melden dat het niet de staat maar de belastingbetaler is die opdraait voor de gevolgen.

 

Israël-Hamas

Waar de ene oorlog koste wat het kost moet worden voortgezet, moet de andere zo snel mogelijk worden beëindigd. De operaties van het Israëlische leger in Gaza om gijzelaars te bevrijden, het afvuren van raketten te stoppen en een herhaling van de gebeurtenissen van 7 oktober te voorkomen, zijn al vanaf vrijwel de eerste dag betiteld als ‘genocide’. Dat vooral op basis van het klakkeloos overnemen van de cijfers van Hamas. Grote slachtingen als die Assad de afgelopen jaren in Syrië aanrichtte, verdienen dit predicaat dan weer niet, volgens dezelfde mensen.

 

Rechtsstaat en ngo’s

Nu er in de kabinetsformatie een prominente rol is weggelegd voor de PVV is de rechtsstaat in groot gevaar. Terwijl in deze kolommen al is aangetoond dat dit een nogal kwalijk frame is. Het gebruik van dit dreigement wordt helemaal absurd als het gaat om voorstellen voor het kortwieken van de invloed van rijkelijk van subsidie voorziene ngo’s zonder noemenswaardige achterban, die via de rechter hun extreme maatschappijvisie, waarvoor geen draagvlak is in de politiek en de samenleving, willen opleggen. Dat de persvrijheid in gevaar zou zijn als de subsidie stopt voor de nogal eenzijdige berichtgeving van de publieke omroep doet nogal kolderiek aan, als daar hetzelfde geluid weerklinkt als in alle andere grote media. De pluriformiteit wordt vooral bedreigd doordat van de twaalf belangrijkste nieuwsmerken er acht (en binnenkort negen) in handen zijn van het Belgische DPG.

 

Wet Dieren

Tegelijkertijd worden de stemmen van de PVV dringend gevraagd als die nodig zijn om een voorstel van links aan een meerderheid te helpen. De onontbeerlijke steun van de PVV voor het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en CU om een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten werd gretig geïncasseerd. Ook werd de PVV openlijk en intensief belobbyd om steun te verlenen aan het voorstel voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg en aan de Wet Dieren.

Toen dat laatste tevergeefs bleek, waren de reacties niet mals. Met name uit de hoek van de PvdD deed men het voorkomen dat er in de Nederlandse veehouderij middeleeuwse toestanden heersen. Boeren werden collectief neergezet als dierenbeulen en de directeur van Milieudefensie sprak van ‘martelvlees’. Wie andere bevolkingsgroepen op een dergelijke negatieve manier wegzet, kan een bezoekje van Justitie verwachten. Is steun niet nodig, dan is de PVV volgens linkse Kamerleden weer gewoon ‘extreemrechts’.

Net als bij de Wet Dieren voor dierenwelzijn wordt het verwerpen van de Natuurherstelwet en het wetsvoorstel dat discriminatie bij sollicitaties moet tegengaan geframed, alsof er in Nederland helemaal geen wetgeving op het terrein van natuurbescherming en anti-discriminatie bestaat, En dat de natuur, dieren en iedereen die last zegt te hebben van discriminatie volledig aan hun lot worden overgelaten.

 

Water en lucht

Andere paniekverhalen gaan over de kwaliteit van ons drinkwater. Dat is in de afgelopen decennia nog nooit zo schoon geweest, alleen is de norm fors aangepast waardoor de kwaliteit ineens ondermaats is. Hetzelfde geldt voor schone lucht en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hysterisch is ook de reactie van een huilende staatssecretaris te noemen als niet onmiddellijk de gaswinningsputten in Groningen volgestort worden met beton.

 

Bewust klein maken

Naast hysterie en uitvergroten zijn er zaken die bewust klein gemaakt moeten worden, omdat ze niet passen in het linkse narratief. We zagen het na de onsmakelijke taferelen rond de opening van het Holocaustmuseum. In plaats van haar fouten toe te geven, loog burgemeester Halsema meteen dat er niets ernstigs zou zijn geroepen.

De moordpartij van 7 oktober 2023 mag geen pogrom worden genoemd en “From the river to the sea” mag niet worden geïnterpreteerd als oproep om de staat Israël van de kaart te vegen. Het gebruiken van de verkeerde pronouns of andere vormen van hate speech moet dan weer hard worden bestraft. Het past in het afdoen van woke als een onschuldige emancipatiebeweging in plaats van een nietsontziend geloof dat welig tiert aan universiteiten en culturele instellingen en afwijkende opvattingen kwalificeert als haat en deze bestrijdt.

 

Immigratie

Het ontkennen van de werkelijkheid doet zich met name voor in het bagatelliseren van de omvang van de immigratie en het aandeel van de asielinstroom hierin. Volhouden dat geen sprake is van problemen en dat de instroom gemakkelijk kan worden geaccommodeerd, terwijl uit de cijfers wat anders blijkt en dit de grootste zorg voor een meerderheid van de kiezers is, is inmiddels wel een garantie voor jarenlange linkse verkiezingsnederlagen.

 

Paniekvoetbal

Het voortdurend op grond van zelfverzonnen, dan wel sterk aangedikte crises aandringen op verregaande maatregelen, die op korte termijn moeten worden genomen en waaraan geen analyse van kosten en baten ten grondslag ligt, leidt alleen maar tot paniekvoetbal. Als die maatregelen het gestelde doel al dichterbij brengen, dan is het tegen hoge kosten en met veronachtzaming van goedkopere alternatieven die beter werken. Tegelijkertijd worden de reële zorgen en problemen van anderen gebagatelliseerd, geridiculiseerd of gecriminaliseerd.

De gemeenschappelijke noemer in zowel de benoemde als de genegeerde crises als de daaraan gekoppelde maatregelen is, dat deze passen in een ideologisch denkraam dat een vrije westerse kapitalistische samenleving door een collectief geleide economie met staatsdwang wil vervangen. Hoogste tijd dat een nieuw kabinet daar rigoureus een einde aan maakt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Zafod
Zafod
15 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

“De gemeenschappelijke noemer bij dit alles is een ideologisch denkraam dat een vrije westerse kapitalistische samenleving door een collectief geleide economie met staatsdwang wil vervangen.”

Nee, zo dom zijn ze niet. Centrale planning is mislukt en dat weten ze. Ofschoon er recent stemmen opgaan dat het met hulp van AI & Big Data wel mogelijk zou kunnen zijn om centraal te plannen, misschien. Maar dat is het plan niet. Het plan is vele malen radicaler. Denk: ‘Brave New World’.

Laatste aanpassing 15 dagen geleden door Zafod
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Inderdaad!

Andre
Andre
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Precies.
Socialisme ging om het plannen en herverdelen van de productie via werk. Het probleem daarvan was dat het weinig lonend was om te werken en dat er dus na een tijdje niets meer was om te herverdelen.
Communisme ging om het plannen en herverdelen van de consumptie. Dat was effectiever omdat er dan aan de ene kant ‘speciale economische zones’ waren die het mogelijk maakten om te herverdelen.
Beide systemen maken net als het kapitalisme, voortdurend crises door omdat het herverdelen niet zo eenvoudig is.
Met AI en Big Data kunnen echter de parameters voor de herverdeling heel fijnmazig en tegelijkertijd in zeer korte tijd bediend worden. Bovendien kunnen individuen zeer geïsoleerd worden in hun beleving van de werkelijkheid, zodat ze zullen blijven denken dat ze ‘kapitalistisch’ voor zichzelf werken.
Dan zijn de nadelen van alle drie systemen grotendeels weggewerkt.

Zafod
Zafod
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee, centrale planning is een gevolg van de arbeidstheorie van waarde. Dat is begonnen met Adam Smith (die het had overgenomen van Aristoteles) waarna het via David Ricardo (zijn opvolger) is opgepakt door Karl Marx die het principe heeft doorgeredeneerd naar de uiterste consequentie ervan. Als je prijzen kunt berekenen – de prijs van grondstoffen optellen bij de arbeid, plus wat andere kosten en een kleine winstmarge – dan heb je geen markten nodig om tot prijsvorming te komen. Prijzen zijn belangrijk omdat zij schaarse grondstoffen, kapitaal en arbeid precies daar naartoe sturen waar ze het meest nodig zijn. Vb, als er een tekort is aan verpleegsters stijgt de prijs ervan waardoor meer mensen verpleegster worden en in de behoefte voorzien wordt. Evenzo daalt de prijs als te veel mensen verpleegster willen worden.
Het probleem is dat de arbeidstheorie van waarde niet klopt (de subjectieve waarde theorie is juist) waardoor je prijzen niet kunt berekenen en centrale planning onmogelijk wordt en het socialisme, overal ter wereld, altijd weer mislukt.

Ni28
Ni28
15 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De natuur is een machtsmiddel geworden voor de elite. Als Al Gore president geworden was hadden wij nu geen natuurcrisis. Maar die man was machtsbelust en zou dus niet de VS regeren maar de hele wereld. Verschillende groeperingen hebben dat sindsdien opgepakt en willen de wereld naar hun hand zetten. Massamigratie vult deze patroon aan want destabilisatie van landen met macht zal deze zo verzwakken dat ze dan de plannen niet in de weg zouden staan. Dit alles onder de aandoenlijke Marxistische motto van de VN dat alle aardbewooners een grote natie zijn waar iedereen gelijk is. Wie wil nu geen vrede op aarde e.t.c., terwijl men goed weet dat mensen niet zonder oorlogen kunnen want macht over de anderen lonkt altijd en wij zijn niet allemal gelijk en zullen nooit zijn. Een poging om de macht te krijgen die onze beschaving de kop kan kosten.

Marien
Marien
14 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, de Guterres is volgens mij ook een marxist. Enge man vind ik dat. Dat is nou echt een foute man op die plaats. Die doet HEEL rare uitspraken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
13 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het is m.i. onacceptabel dat zo’n figuur zo’n post krijgt en kan behouden.
Met alle winden meewaaien en likken naar links en de islam.
Maar ja, zo gaat dat in die kringen. Kijk maar naar de post die onze nationale windvaan nastreeft en ws krijgt.

John Speldenbrink
John Speldenbrink
15 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een opsomming waar je het helemaal eens mee kunt, ja moet zijn.
Beter geformuleerd maar ik had het ook kunnen schrijven.
De gewone logica is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor hysterie gevoed door elitaire (terroristische) belangenclubs. Het vertrouwen in de politiek is bij mij, en waarschijnlijk niet alleen bij mij, tot aan het nulpunt genaderd.
Gaat de nieuwe regering, als die er ooit komt, verbetering aanbrengen?

Marien
Marien
14 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Lisa Simpson is wel leuke cartoon voor hoe links denkt.
Maar zelfs Maarten van Rossum maakte de fout toe te geven dat linkse kabinetten met PvdA en D66 er puinhopen van gemaakt hebben.
Hij zei bij op 1 (waarbij hij natuurlijk op PVV en BBB zat af te geven) of wij WERKELIJK dachten dat ZIJ al die problemen zouden kunnen oplossen….. Hij zegt daarmee dus dat tot nu toe alle kabinetten ook altijd met links er in, vreselijke puinhopen heeft laten ontstaan. ha ha.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
13 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik dacht dat fossiele uitstoot echt niet meer kon in dit tijdsgewricht. Wat doet die man dan nog in programma’s die geacht worden steekhoudende opinie’s te verkondigen.
Hij had van de repliek niet terug en was verder heel a-typisch voor hem wat stilletjes.
Laat hij zich houden bij de docu’s met zijn broer samen, die zijn ok.

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x