Iraanse aanval op Israël
NOS NieuwsAangepast

Israël slaat grote Iraanse aanval af: dit gebeurde er vannacht

Israël heeft een grote aanval van Iran bijna volledig afgeslagen. De honderden drones en raketten die werden afgevuurd, zijn volgens de Israëlische autoriteiten bijna allemaal uit de lucht gehaald voordat ze schade konden aanrichten op de grond. Het was voor het eerst dat Iran openlijk zijn aartsvijand aanviel.

"We hebben ze onderschept. We hebben de aanval afgeslagen. Samen zullen we overwinnen", schrijft Netanyahu in de vroege ochtend op X. Het was zijn eerste publieke reactie sinds de start van de aanval gisteravond. Het ministerie van Defensie spreekt van "een uitgesproken strategisch succes".

Rond 22.00 uur Nederlandse tijd kwamen de eerste berichten binnen over de Iraanse aanval. The New York Times schrijft op basis van Israëlische bronnen dat het in totaal ging om 185 drones, 36 kruisraketten en 110 ballistische raketten. Bijna allemaal werden ze afgevuurd vanuit Iran, maar ook bondgenoten in Irak en Jemen droegen bij aan de aanval.

Aanval van Iran in beeld:

Vergeldingsactie van Iran: Israël onderschept tientallen drones

De spanning in het Midden-Oosten was de laatste dagen al opgelopen, naar aanleiding van een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus. Iran zegt dat Israël daarmee internationale wetten had geschonden en beriep zich voor deze tegenaanval op zijn zelfverdedigingsrecht.

Zodra duidelijk werd dat een zware aanval ophanden was, bracht Israël de luchtverdediging in de hoogste staat van paraatheid. Het raketschild Iron Dome werd geactiveerd en straaljagers patrouilleerden in de lucht om projectielen neer te schieten. Ook Amerikaanse troepen die gestationeerd zijn in de regio werkten mee aan de bescherming van het luchtruim.

De Britse premier Sunak bevestigt verder dat Britse straaljagers meerdere Iraanse drones hebben neergeschoten. Het leger had extra vliegtuigen naar de regio gestuurd.

Boven Jeruzalem waren meerdere explosies. Ook ging op meerdere plekken in het land het luchtalarm af. Inwoners van met name het zuiden en noorden van het land werd geadviseerd in de buurt van een schuilkelder te blijven.

Het uitgaanspubliek in Tel Aviv wachtte de aanval gelaten af:

Cafégangers Tel Aviv: 'We zijn aanvallen gewend'

De Israëlische luchtverdediging verliep voorspoedig. De luchtverdediging slaagde erin vrijwel alle drones en raketten neer te halen. Meerdere keren gebeurde dat volgens een legerwoordvoerder buiten de landsgrenzen van Israël, al gaf hij geen details waar dat dan was gebeurd. Beelden op sociale media tonen brokstukken die in de Jordaanse hoofdstad Amman waren neergekomen, maar onduidelijk was of het ging om Iraans wapentuig of Israëlische onderscheppingsmunitie.

Aanval van Iran op Israel

Er zijn weinig berichten over schade op de grond. Een legerwoordvoerder sprak in de nacht alleen over beperkte schade aan een Israëlische basis.

In de Negevwoestijn raakte een 7-jarige kind zwaargewond tijdens de aanval. De politie onderzoekt nog wat precies haar verwondingen heeft veroorzaakt.

Ambulancedienst MDA meldde in de loop van de nacht dat er 31 mensen waren behandeld, vooral lichtgewonden. Het ging met name om mensen die last hadden van paniekaanvallen of die zichzelf in de haast om naar een schuilkelder te komen hadden bezeerd.

Bij het ochtendgloren meldde het Israëlische leger dat er geen signalen waren dat er meer projectielen onderweg zijn vanuit Iran. Explosies waren niet meer te horen boven het land, wel het geluid van patrouillerende straaljagers. De woordvoerder benadrukte dat men beducht blijft op nieuwe aanvallen.

Internationaal dringen landen er bij de strijdende partijen op aan om verdere escalatie te voorkomen. VN-chef Guterres spreekt van "een reëel gevaar dat dit conflict in de hele regio escaleert" en roept op tot terughoudendheid. Demissionair premier Rutte noemt de situatie eveneens zeer zorgwekkend en dringt er met andere landen bij Iran op aan af te zien van verdere aanvallen.

Habiballah gaat ook in op de steun die Israël gekregen heeft:

Correspondent Nasrah Habiballah: 'Israël kreeg hulp tijdens aanvallen Iran'

De Amerikaanse president Biden wil later vandaag overleg met de leiders van de G7 om met een unanieme diplomatieke reactie te komen. Publiekelijk herhaalde hij zijn "rotsvaste steun" voor Israël, al zijn er in de Amerikaanse media ook berichten dat hij premier Netanyahu heeft gemaand geen tegenaanval uit te voeren uit angst voor escalatie.

'Zaak afgedaan'

Op verzoek van Israël komt de VN-Veiligheidsraad later vandaag bijeen. Israël wil een felle veroordeling door het VN-orgaan en eist dat de Iraanse Republikeinse Garde op de VN-terreurlijst wordt gezet. De VS deed dat al eerder, maar bijvoorbeeld de EU oordeelde eerder dat daarvoor een rechterlijke uitspraak nodig is.

Iran heeft de andere landen gewaarschuwd zich niet te mengen in het conflict, omdat het slechts om een onderlinge strijd met Israël zou gaan. Het land maande bijvoorbeeld de Verenigde Staten om zich niet met de kwestie bemoeien.

Ook liet de Iraanse VN-ambassadeur weten dat wat Iran betreft de zaak met de aanval is afgedaan, mits Israël afziet van escalatie. "Als het Israëlische regime nog een fout maakt, zal de Iraanse reactie aanzienlijk harder zijn."

Reactie legerleider Bagheri

Op de Iraanse staatstelevisie heeft legerleider Mohammad Bagheri Israël en de Verenigde Staten gewaarschuwd. "Onze respons zal veel groter zijn dan de militaire actie van vannacht als Israël terugslaat tegen Iran", zei hij. De Iraanse autoriteiten waarschuwden ook dat ze gaan terugslaan als Israël aanvallen uitvoert op Iraanse doelen of burgers in het buitenland.

Bagheri voegde eraan toe dat wanneer de VS Israël zou steunen in de tegenreactie, het kan rekenen op aanvallen op Amerikaanse doelen in de regio. Amerikaanse legerbases zijn volgens hem dan bijvoorbeeld het doelwit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl