Euthanasie wegens te ongelukkig: Jolanda Fun (33) is 25 april jarig, dat is ook de dag dat ze zal sterven

Samenleving
zondag, 14 april 2024 om 7:14
bijgewerkt om dinsdag, 16 april 2024 om 9:30
anp 403240925
"Geboren uit liefde, laat in de liefde gaan", zegt de kaart. "Na een zwaarbevochten leven koos ze de vrede waar ze zo naar verlangde."
The Times sprak uitvoerig met Jolanda Fun, die psychisch zo zwaar lijdt dat ze over twee weken mag sterven met hulp van dokters. In andere landen wordt vreemd aangekeken dat je in Nederland hulp van een arts kunt krijgen om te sterven als je ongeneeslijk ongelukkig bent.
De toestand van haar geestelijke gezondheid - een eetstoornis, terugkerende depressie, autisme en milde leermoeilijkheden - betekent dat elke sociale situatie een strijd is: "Donker, overstimulatie, chaos in mijn hoofd, eenzaamheid."
Hoewel ze familie heeft, een paar vrienden en een klein hondje, beschrijft ze het leven als constante pijn. "Meestal voel ik me gewoon echt rot," zei ze tegen The Times. “Verdriet, down, somber. Mensen zien het niet, want dat is het masker dat ik opdoe en dat is wat je leert doen in het leven.”
Toen een hulpverlener haar twee jaar geleden vertelde dat Nederlandse wetten euthanasie toestaan om psychiatrische redenen, werd dit haar doel.
Beter dan een mislukte zelfmoord
Ze heeft een relatie met een 51-jarige man die "vanaf het begin wist dat dit zou komen", zei ze. "Maar hij wil echt een leuke tijd samen hebben, en dat wil hij nog steeds." Het is, voegde ze eraan toe, "verwarrend".
"De regels zijn erg streng," zei ze. “Je krijgt niet zomaar euthanasie, er is een hele reis... Maar het is de dood op een waardige manier: pijnloos, door een dokter. Je dierbaren kunnen er zijn. En niemand ontdekt je in een afschuwelijke staat - of je eindigt niet ongelukkig en nog slechter af dan voorheen na een zelfmoordpoging.
De instelling die doorgaans complexe verzoeken behandelt, het Expertisecentrum Euthanasie, wilde niet meewerken. Ze vond een psychiater die de euthanasie zal uitvoeren, een andere stemt in en deze week bevestigde de noodzakelijke derde specialist dat ze aan de Nederlandse eisen voldoet. En 25 april is het zover.