RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

KLM en Lufthansa nemen maatregelen om oorlogsdreiging tussen Iran en Israël

Een steunbetuiging voor het Palestijnse volk in de Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld © ANP / AFP

KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij 'uit voorzorg' na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. Ook andere maatschappijen nemen maatregelen.

KLM vloog al niet van en naar Iran. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee. Volgens KLM wijst een veiligheidsanalyse uit dat vliegen op Tel Aviv nog veilig is. 

Andere route

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij houdt de situatie in Iran en Israël voortdurend in de gaten. "Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor KLM", meldt een woordvoerster aan persbureau ANP. Het gaat om 'enkele vluchten' die een andere route krijgen, voegt ze eraan toe.

Iran
Lees ook:
Iran neemt vrachtschip met Israëlische link in beslag, Israël 'bereid te reageren'

De luchtvaartmaatschappij heeft contact met de Nederlandse en andere overheden, laat de woordvoerster weten. 

Quantas en Lufthansa

De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan. De maatschappijen hadden hun vluchten naar Teheran onlangs al opgeschort. 

Israël houdt rekening met een directe aanval van Iran. Onder meer vanuit de Verenigde Staten komen signalen dat er een aanval uit Iran ophanden zou zijn. 

Vergeldingsaanval

President Joe Biden zei gisteren dat hij 'eerder vroeger dan later' Iraanse aanvallen verwacht. Die zouden een vergelding zijn voor de aanval op een Iraanse diplomatieke post in Damascus, waarvoor Teheran Israël verantwoordelijk houdt. Bij die aanval kwamen een Iraanse generaal, zijn plaatsvervanger en vijf andere leden van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven.

Iran
Lees ook:
Iran dreigt met aanval op Israël: 'Iran doet aan psychologische oorlogsvoering'