Noodsituatie door warmtepompen: De stad Oranienburg heeft geen elektriciteit meer

4

Door de installatie van warmtepompen en recordbevolkingsaantallen raakt de stad Oranienburg zonder elektriciteit. De stad kan geen nieuwe aansluitingen meer accepteren. Een enorm fiasco, vooral voor bedrijven; de economische locatie zou enorm minder aantrekkelijk kunnen worden, schrijft Gunther Strauss.

De Brandenburgse stad Oranienburg heeft bijna geen stroom meer. Dat zei de regering donderdag in een  persbericht. Daardoor is er in het stroomopwaartse hoogspanningsnet niet voldoende stroom aanwezig om de stad van de benodigde elektriciteit te voorzien. De reden: toenemende bevolkingsaantallen en warmtepompen.

Hoewel de knelpunten in de levering al een jaar bekend zijn en de stad eerder extra capaciteit had aangevraagd, moest het nutsbedrijf Oranienburg maandag aan het Federaal Netwerkagentschap laten weten dat er “niet voldoende stroom beschikbaar kan worden gesteld voor de groeiende stad Oranienburg”.

Naast de economische groei geeft de stad absurde redenen voor de knelpunten: de plaatsing van warmtepompen leidde tot een gebrek aan capaciteit in het elektriciteitsnetwerk. Sinds zijn aantreden heeft de federale minister van Economische Zaken, Robert Habeck (Groenen), de installatie van warmtepompen sterk gepromoot.

Lees meer
Huiseigenaren riskeren gevangenisstraf omdat ze geen warmtepomp hebben geïnstalleerd

Het ministerie van Economische Zaken heeft wetten (Bouwenergiewet) en subsidieprogramma’s ontwikkeld voor dergelijke verwarmingssystemen die afhankelijk zijn van elektriciteit. Om tegen 2045 ‘klimaatneutraal’ te zijn, is de federale overheid van plan om tegen 2030 zes miljoen nieuwe apparaten aan te sluiten.

In Oldenburg lijkt dit plan nu op niets uit te lopen. Een andere reden voor knelpunten in de levering is de bevolkingsgroei: terwijl er rond de millenniumwisseling nog 30.000 mensen in Oranienburg woonden, is de bevolking nu toegenomen tot 48.610 inwoners. Deze toestroom van nieuwe bewoners heeft geleid tot een grotere vraag naar elektriciteit.

Geen nieuwbouw of aansluitingen voor bedrijven

Advertisement

“Dit betekent dat de bevoorradingsmogelijkheden in de stad Oranienburg zijn uitgeput”, zegt Peter Grabowsky, directeur van de gemeentelijke nutsvoorzieningen. Om het netwerk stabiel te houden, kan de stad “geen nieuwe registraties of prestatieverbeteringen van huisaansluitingen meer goedkeuren”, aldus de administratie.

Enerzijds heeft dit ook gevolgen voor de aansluiting van nieuwe warmtepompen en laadinfrastructuur, klaagt de stad. Aan de andere kant konden nieuwe commerciële en industriële gebieden niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten. De knelpunten in de levering zijn daarom niet alleen een groot fiasco voor de burgers, maar ook voor bedrijven en daarmee voor de Brandenburgse economie.

De Oranienburg Holding had er afgelopen september al op gewezen dat het elektriciteitsnetwerk stabiel was, maar de toekomstige leveringscapaciteiten niet aankon. De reden: het bestaande onderstation kan niet de benodigde stroom leveren.

Daarom wil de stad nu samen met E.ON-dochter E.DIS werken aan een ‘tussenoplossing’ en tegen 2026 nog een onderstation bouwen. Hierdoor wordt het mogelijk om “het elektriciteitsverbruik uit het hoogspanningsnet aanzienlijk te verhogen”, aldus de stad. Oranienburg stelt 13,8 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwbouw.

Tegelijkertijd betekent dit besluit dat er in de kernstad Oranienburg geen nieuwe gebouwen mogen worden gebouwd totdat de nieuwe fabriek in gebruik wordt genomen. Als locatie zou Oranienburg veel reputatie kunnen verliezen en onaantrekkelijk kunnen worden voor gezinnen en bedrijven.


Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


Schadelijk voor het klimaat: 80 procent van de warmtepompen moet er weer uit

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
John
16 dagen geleden

Je red het niet met alleen maar onderstations bouwen.
Er is veel meer capaciteit nodig om stroom op te wekken.
Mooi dat ze die shit pompen de schuld geven, terwijl het niet eens winter is.
En straks wil Duitsland ook compleet van het gas af.
Dat gaat een catastrofe worden.

Dee
Dee
16 dagen geleden

Ik lach mij kapot, maar eigenlijk is het heel triest.
🤣️🤣️🤣️🤣️🤣️🤣️

Matt
Matt
16 dagen geleden

Ik vermoed dat de groenen straks wit wegkijken als ze blauw van de kou met een rode neus de volgende winter ingaan. Ze mogen dan wegduiken voor de paars van woede kille massa.

Dee
Dee
15 dagen geleden
Antwoord aan  Matt

Ja, daar wacht ik al dik 40 jaar op…