Iran neemt een aan Israël gelieerd schip in beslag nabij de Straat van Hormuz

0

Op beelden verkregen door The Associated Press (AP) is te zien hoe de IRGC-marine zaterdag een met Israël verbonden schip in beslag neemt nabij de Straat van Hormuz, meldt Al Mayadeen.

Op de beelden was de operatie te zien die eerder werd gemeld door de United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO). Het verstrekte echter geen details over het incident in de Golf van Oman nabij de havenstad Fujairah in de Emiraten.

Een defensiefunctionaris die om anonimiteit vroeg om inlichtingenzaken te bespreken, deelde de video met de AP. Op de beelden zijn leden van de IRGC-marine te zien terwijl ze abseilen op een stapel containers op het dek van het schip.

Men kon een bemanningslid aan boord van het schip horen instrueren: “Kom niet naar buiten”, voordat hij collega’s aanspoorde naar de scheepsbrug te gaan terwijl extra commando’s op het dek afdaalden.

Het schip in kwestie is de onder Portugese vlag varende MSC Aries, een containerschip dat verbonden is met het in Londen gevestigde Zodiac Maritime en eigendom is van de Zodiac Group van de Israëlische miljardair Eyal Ofer.

Het Iraanse IRNA News Agency zei dat de MSC Aries wordt overgebracht naar de territoriale wateren van Iran.

Het is vermeldenswaard dat de MSC Aries vrijdag voor het laatst werd gevolgd nabij Dubai, op weg naar de Straat van Hormuz. Het schip had zijn trackinggegevens gedeactiveerd, een praktijk die vaak wordt waargenomen bij aan Israël gelieerde schepen die door de regio varen.

De VS en ‘Israël’ wachten met spanning op de vergelding van Iran 

Het incident vindt plaats tegen de achtergrond van verhoogde spanningen tussen Iran en ‘Israël’ na Israëlische agressie tegen het Iraanse consulaat in Syrië. De Israëlische luchtaanval resulteerde in het martelaarschap van zeven leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), waaronder twee generaals.

In reactie hierop bevestigde de leider van de Islamitische Revolutie in Iran, Sayyed Ali Khamenei, dat “Israël” een ernstige fout heeft gemaakt door zich te richten op het Iraanse consulaat in Damascus, waarbij hij benadrukte dat de aanval neerkomt op een aanval op Iraans grondgebied.

Eerder op donderdag beperkte de VS de bewegingsvrijheid van zijn diplomaten in ‘Israël’ uit angst voor de veiligheid, zei de ambassade, omdat er sprake was van toenemende Iraanse vergeldingsmaatregelen tegen de Israëlische agressie tegen het Iraanse consulaat.

Advertisement

Op 6 april citeerde CNN een hoge functionaris van de Biden-regering die zei dat de Verenigde Staten momenteel zeer alert zijn en zich actief voorbereiden op een potentieel “belangrijke” Iraanse aanval. De functionaris zei dat hoge Amerikaanse en Israëlische functionarissen van mening zijn dat een Iraanse aanval “onvermijdelijk” is.

Sinds de sluiting van de Rode Zee door Ansarullah gebruikt Israël de havens van de VAE om goederen uit India en andere Aziatische landen naar Israël te leveren via een landcorridor die door de VAE, Saoedi-Arabië en Jordanië loopt en de Rode Zee omzeilt.

De Iraanse aanval is een teken dat de nieuwe corridor hetzelfde lot zal ondergaan als de Rode Zee voor Israëlische schepen.


Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


Hoe koken Iraniërs een kikker? Langzaam en methodisch

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties