De VS sturen meer oorlogsschepen naar West-Azië, uit angst voor vergelding door Iran

0

De Amerikaanse president Biden zei dat hij ‘eerder vroeger dan later’ een Iraanse aanval op Israël verwachtte als reactie op Israëls recente bombardement op het Iraanse consulaat in Syrië, meldt The Cradle.

Het Amerikaanse leger verplaatst extra oorlogsschepen naar de regio West-Azië vanwege speculaties dat een Iraanse aanval op Israël op handen is als vergelding voor de bomaanslag op het Iraanse consulaat in Damascus, meldde de Washington Post op 13 april.

“We verhuizen extra middelen naar de regio om de regionale afschrikkingsinspanningen te versterken en de strijdkrachtbescherming voor de Amerikaanse strijdkrachten te vergroten”, vertelde een Amerikaanse defensiefunctionaris, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, aan de krant.

Vrijdag  zei de Amerikaanse president Joe Biden dat  hij verwachtte dat Iran Israël “eerder vroeger dan later” zou aanvallen.

In zijn toespraak tot verslaggevers in het Witte Huis was zijn boodschap voor Iran: ‘Niet doen’.

“We zijn toegewijd aan de verdediging van Israël. We zullen Israël steunen. We zullen Israël helpen verdedigen, en Iran zal niet slagen”, voegde hij eraan toe.

Legergeneraal Erik Kurilla, het hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando, verlengde zijn verblijf in Israël als reactie op de speculaties over een Iraanse aanval.

Elk besluit van Iran om Israël aan te vallen zou een vergelding zijn voor de moord door Israël op een Iraanse topgeneraal, commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), Mohammad Reza Zahedi, en zes anderen tijdens het bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april.

De hoogste leider van Iran, Ali Khamenei, zei dat Israël “gestraft moet worden en zal worden” voor de aanval op het consulaat, die hij beschouwt als gelijkwaardig aan een aanval op Iraans grondgebied.

Volgens de  Financial Times  (FT)  zei een bron bij de Iraanse regering dat  Iran zijn vergeldingsmaatregelen uitstelde om Israël uit te putten, zowel door “psychologische onzekerheid te creëren” als door het land te dwingen zeer alert te blijven. Hij voegde eraan toe dat Iran bij elke aanval ‘een combinatie’ van opties zou gebruiken.

De verwachte vergelding door Iran heeft angst veroorzaakt in Israël en het leger gedwongen zijn staat van paraatheid te verhogen.

“De afgelopen dag heeft het leger een situatieanalyse uitgevoerd en plannen goedgekeurd voor een reeks scenario’s naar aanleiding van rapporten en verklaringen over een Iraanse aanval”,  zei

Advertisement
 militaire woordvoerder Daniel Hagari  vrijdag.

Reuters  meldde  dat sommige Israëlische diplomatieke missies gedeeltelijk zijn geëvacueerd en dat de veiligheid is opgevoerd, terwijl het Israëlische leger reservisten heeft teruggeroepen ter voorbereiding op een mogelijke escalatie in het noorden met Hezbollah.

RT:

Het ministerie van Defensie heeft het aantal of type van de ingezette middelen niet gespecificeerd, maar volgens de Wall Street Journal zijn twee torpedobootjagers – waarvan er minstens één bewapend is met het Aegis-raketverdedigingssysteem – in het gebied verplaatst.

Ondertussen heeft het hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando, generaal Michael Kurilla, zijn verblijf in Israël verlengd, zo meldde Axios, onder verwijzing naar Israëlische functionarissen. Kurilla arriveerde donderdag om de verdediging tegen een mogelijke Iraanse aanval te coördineren.

Teheran  heeft gezegd dat het een “imperatief  heeft om Israël te straffen”, omdat de VN niets heeft gedaan om de “verwerpelijke daad van agressie op onze diplomatieke gebouwen in Damascus” van West-Jeruzalem te veroordelen of de daders voor het gerecht te brengen.

Israël heeft beloofd op elke aanval te reageren met eigen aanvallen, waarbij Britse roddelbladen speculeren  dat zij zich mogelijk op Iraanse nucleaire installaties zouden richten. Anonieme Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen hebben geruchten verspreid over mogelijke Amerikaanse deelname aan deze aanvallen.

Een aantal landen in de regio waar de VS bases of verdragsrechten hebben, hebben Washington echter naar verluidt verteld dat het deze niet kan gebruiken om Iran aan te vallen. Volgens de Middle East Eye hebben Saoedi-Arabië, de VAE, Oman en Koeweit tot nu toe het gebruik van hun grondgebied en luchtruim ontkend. Er is tot nu toe nog geen bericht uit Bahrein ontvangen.


Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


In afwachting van de aanval van Iran op Israël

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties