Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël 'in volledige paraatheid' in afwachting van aanval Iran

Israël 'in volledige paraatheid' in afwachting van aanval Iran

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zijn "in volledige staat van paraatheid" en hebben "tientallen vliegtuigen in de lucht" in afwachting van een aanval van Iran, laat Daniel Hagari, de woordvoerder van het Israëlische leger, weten. Ook maakte Hagari bekend dat alle scholen de komende dagen uit veiligheidsoverwegingen dichtblijven. Normaal gesproken begint in Israël op zondag de nieuwe schoolweek.

Eerder op zaterdagavond liet de Israëlische defensieminister Yoav Gallant weten dat Israël de "geplande aanval" van Iran nauwlettend in de gaten houdt. Het Witte Huis maakte bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden een lang weekend in Delaware onderbreekt en terugkeert naar Washington voor overleg.

Israël gaat uit van een Iraanse aanval als vergelding voor een aanval op een Iraans consulaat in Syrië begin april, waarbij twee generaals om het leven kwamen. Volgens inlichtingendiensten zou zo'n aanval zaterdag of zondag kunnen plaatsvinden, meldden meerdere media de afgelopen dagen.

Meer uit Buitenland

Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

2 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

2 uur geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

3 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

3 uur geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

5 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

6 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

6 uur geleden