Clubrenner Pete Uptegrove stunt met zege in ingekorte Arno Wallaard Memorial
Uptegrove is ook actief als veldrijder - foto: Cor Vos
zaterdag 13 april 2024 om 18:52

Clubrenner Pete Uptegrove stunt met zege in ingekorte Arno Wallaard Memorial

De Arno Wallaard Memorial, de tweede manche van de Holland Cup, heeft een verrassende winnaar gekregen. Pete Uptegrove van het clubteam Monda Vakantieparken – IJsselstreek kwam als eerste over de streep in de 1.2-koers, nadat hij in de slotkilometer thuisrijder Jens van den Dool achterhaalde. Oud-prof Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels) werd derde.

In het weekend van de Amstel Gold Race staat niet heel wielerminnend Nederland alleen maar naar Zuid-Limburg te kijken. Zaterdag was het namelijk tijd voor de Arno Wallaard Memorial, een eendagskoers (UCI 1.2) in het midden van het land die vernoemd is naar de overleden wielrenner Arno Wallaard. In de Polderkoers liggen waaiers altijd op de loer. Dit jaar mochten de coureurs 188 kilometer de kantjes maaien in en rondom Meerkerk. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar daarover later meer.

Neutralisatie na valpartijen
De eerste aanvaller van de dag was local hero Bart Buijk. De 30-jarige renner van Universe CT, die voor de achtste keer deelnam aan de AWM, kwam echter niet weg. Vincent van Dorp (Diftar) en Philip Heijnen (Parkhotel Valkenburg) hadden meer succes. Zij pakten een kleine voorsprong op het peloton, maar niet lang daarna sloeg het noodlot toe. De koers werd namelijk opgeschrikt door twee zware valpartijen.

De medische begeleiding in de karavaan moest meerdere renners behandelen, waardoor er geen ambulances meer achter het peloton zaten. Zoals de regels voorschrijven, werd de wedstrijd daarom geneutraliseerd. Het peloton reed vervolgens rustig naar start- en finishplaats Meerkerk, waar de wedstrijdleiding in overleg ging. Er werd besloten dat de wedstrijd zou worden ingekort. De renners moesten na de neutralisatie nog zo’n tachtig kilometer afleggen. Eerst deden ze tweemaal een 24 kilometer lange ronde, daarna wachtte nog vijfmaal het finalerondje van 6,4 kilometer.

Waaiers
Van Dorp en Heijnen mochten net wat eerder vertrekken dan de achtervolgers. Dat kwam goed uit, want achter hen ging het meteen op de kant. Het peloton brak hierdoor in meerdere stukken. In het eerste deel, dat bestond uit 24 renners, zagen we vooral veel coureurs van BEAT Cycling. Ook Metec-Solarwatt en VolkerWessels waren goed vertegenwoordigd. De tweede groep bleef de koplopers echter in het zicht houden en na een dikke ronde volgde een samensmelting. Zo hadden we plots weer een pak van zijn vijftig renners.

In de tweede grote ronde dunde de groep door het waaiergeweld opnieuw uit. Wat daarbij opviel, was dat clubteam Jan van Arckel een van de teams was die het initiatief nam. Zij zaten met meerdere renners in het peloton van zo’n 25 renners dat begon aan de vijf korte finalerondjes. In deze fase zagen we verschillende demarrages, maar de goede demarrage was er nog niet bij. Het was daardoor hollen en stilstaan.

Clubrenners vechten het uit
We zagen onder meer een aanval van Mads Andersen (Airtox – Carl Ras) en Max Kroonen (VolkersWessels), een speldenprik van Jens van den Dool en een solo-poging van Mikkel Øritsland (BHS – PL Beton Bornholm). Die laatste pakte een mooie voorsprong. Hij bleef alleen voorop rijden tot tien kilometer voor de meet. Toen, in de voorlaatste ronde, kwamen Thomas Joseph (Tarteletto – Isorex) en Mads Andersen (Airtox – Carl Ras) aansluiten. Niet veel later kwam ook de rest echter terug. Het spel kon opnieuw beginnen.

Bij het ingaan van de slotronde was er nog een relatief grote groep bijeen. Op naar een sprint dus? Jens van den Dool, afkomstig uit de regio, dacht daar anders over. Hij plaatste een verschroeiende demarrage op vijf kilometer van de streep. Het leidde tot een kopgroep van zes, met ook Magnus Bak Klaris (Airtox-Carl Ras), Thomas Joseph (Tarteletto-Isorex), Tijmen Eising (BEAT Cycling), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels) en Pete Uptegrove (Monda Vakantieparken-IJsselstreek).

De aanvallers sloegen een mooi gat, maar op twee kilometer van de streep viel het stil. Van den Dool zag zijn kans schoon en knalde nog een keer weg. De renner van Jan van Arckel begon alleen aan de slotkilometer en leek op weg naar de zege. Uptegrove, ook een clubrenner, kwam vanuit de achterhoede echter snel opstomen. Bij het inrijden van Meerkerk ging hij op en over Van den Dool. Hij wist zijn gaatje te behouden in de laatste rechte lijn en boekte zo een verrassende overwinning. Van den Dool werd tweede, Lindeman derde.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
13 april 2024 19:08
Een mooi resultaat voor de clubrenners. De CT renners hebben heel wat om over na te denken.
    13 april 2024 22:30
    Zeker een mooi resultaat voor een clubrenner, voor clubrenners eigenlijk want er waren er nog 2 in de top 10 maar er rijden bij clubs natuurlijk ook heel behoorlijke renners! En wellicht heeft het hen ook geholpen dat de koers behoorlijk is ingekort.
13 april 2024 20:21
Haha, daar staat een artikel over op Wielerflits!

Leuke koers gezien, constant aanvallen en mooi dat er twee clubrenners met Lindeman op het podium staan.
13 april 2024 22:14
Een clubrenner die een 1.2 koers wint. Dat komt niet vaak voor. Mooie overwinning voor De IJsselstreek
13 april 2024 19:20
Edit redactie: Bedankt, het is aangepast!
13 april 2024 21:37
Dus hoeveel kilometer hebben ze uiteindelijk gereden?
    13 april 2024 22:20
    47 voor de neutralisatie en ongeveer 80 km na de herstart.
    Tussendoor hebben ze net voorbij de valpartijen stilgestaan waarna ze op het gemakje naar de finish zijn gepeddeld en hebben daar een best tijdje stil gestaan.
14 april 2024 03:53
Rondom de Cyclocross Wereldbeker in Waterloo heeft WielerFlits nog wel aandacht besteedt aan Pete Uptegrove.

Hij reed toen daar de wereldbeker. De naam komt niet helemaal uit de lucht vallen

Reacties zijn gesloten.