Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rudi Dekkers, de man die kapers 9/11 leerde vliegen, op Filipijnen overleden

Rudi Dekkers, de Nederlander die de terroristen van 9/11 vliegles gaf en de FBI naar Osama bin Laden leidde, is overleden. Hij stierf donderdag op 67-jarige leeftijd op de Filipijnen aan een hartstilstand. Dat bevestigt regisseur Alessio Cuomo, die een documentaire over hem maakte.

Rudi Dekkers: ‘Er is geen dag dat ik er niet mee te maken heb of aan denk.’Beeld RTL

Rudi Dekkers werd na de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001 wereldnieuws. Hij runde in Venice (Florida) de vliegschool Huffman Aviation. Twee terroristen die zich met vliegtuigen in de torens van het World Trade Center in New York boorden, bleken hun opleiding bij Dekkers te hebben gevolgd: Marwin al-Shehhi en Mohamed Atta.

In de Videolanddocumentaire Rudi, achtervolgd door 9/11 (2021) vertelde Dekkers hoe de aanslagen zijn leven voorgoed veranderden. Hij verloor zijn gezin, werk en reputatie, en werd drugscrimineel. “Ik was in shock,” vertelde hij. “Er is geen dag dat ik er niet mee te maken heb of aan denk.”

Dekkers had geen enkel vermoeden. Hij had vooral een hekel aan Atta. Die behandelde zijn vrouwelijke staf vervelend en luisterde niet naar vlieginstructeurs. Atta wilde alleen weten hoe je naar links en rechts moest sturen. De rest interesseerde hem niet. “Ik mocht hem niet. Zijn gezicht niet, zijn mentaliteit niet.”

Schuldeisers en nachtmerries

Na de aanslagen kreeg Dekkers bedreigingen en bleven leerlingen weg. Zijn zakelijk imperium stortte in en Dekkers werd achtervolgd door schuldeisers en nachtmerries. Hij moest zijn vliegscholen sluiten, raakte zijn vermogen van 12 miljoen dollar kwijt, zijn huwelijk liep op de klippen en hij belandde in de drugscriminaliteit.

Sinds enkele maanden woonde Dekkers op de Filipijnen. “Ik ben aangeslagen,” zegt regisseur Cuomo, die Dekkers destijds in de Dominicaanse Republiek opspoorde. “Rudi had problemen om een ouderdomspensioen te krijgen, wat uiteindelijk toch lukte. Hij dacht: met dat beetje geld kan ik veel beter op de Filipijnen wonen. Heel triest om zo aan je eind te komen.”

Tegelijk tekent dit ook het onstuimige leven dat Dekkers altijd leidde, vertelt Cuomo. Hij groeide op in een straatarm Amsterdams gezin met mishandelingen, en werd uiteindelijk een succesvolle ondernemer in Florida. Tot 9/11.

Mensen verlaten Manhattan over de Brooklyn Bridge nadat twee gekaapte vliegtuigen op 11 september 2001 het WTC zijn binnengevlogen. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)Beeld Getty Images

Meeslepend

Met zijn zoon, die geïnformeerd is over zijn overlijden, had Dekkers nauwelijks contact. Hij kwam af en toe nog wel bij vrienden in Ede, Apeldoorn en Amsterdam. “Rudi was altijd bezig overal naartoe te gaan,” zegt Cuomo. “Dat hoorde bij zijn levensstijl. Hij wilde geen gezapig, saai leven, maar was altijd op zoek naar grootse en meeslepende dingen.”

De documentaire, twintig jaar na 9/11, werkte helend voor Dekkers. De Amerikaanse FBI zuivert daarin publiekelijk zijn naam. Er is geen bewijs dat de Nederlander bij de aanslagen betrokken was. Sterker nog, de documentairemakers onthullen dat de informatie die Dekkers de FBI destijds gaf, het ontbrekende puzzelstukje was in het onderzoek naar de betrokkenheid van Al-Qaidaleider Osama bin Laden.

Dekkers herinnerde zich een spookleerling die duizenden dollars had betaald om een plek op zijn vliegschool te reserveren, maar nooit kwam opdagen of zijn geld terugvroeg. “Die leerling bleek de essentiële schakel te zijn tussen Atta en Osama bin Laden,” zegt Cuomo. “Ze waren hem heel dankbaar, maar dat had de FBI hem tot dan toe nooit verteld. Dit was ontzettend waardevol voor hem.”