Terug naar de krant

Duits bedrijf dat meedong naar bouw van vier Nederlandse onderzeeboten dient bezwaar in

Leeslijst Nieuws
Defensie Het kabinet heeft bij de aanbesteding voor vier nieuwe Nederlandse onderzeeboten de order toegekend aan het Franse staatsbedrijf Naval Group. De Tweede Kamer gaat nog in gesprek over de keuze.
Leeslijst

De Duitse scheepsbouwer tkMS had gehoopt vier nieuwe onderzeeërs voor Nederland te mogen bouwen. Nu het kabinet na een aanbesteding heeft besloten die megaorder aan de Franse concurrent te gunnen, begint het bedrijf een bezwaarprocedure bij de voorzieningenrechter in Den Haag. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie, na berichtgeving door De Telegraaf. Het kabinet heeft de aanbesteding voor de order, waar bijna 6 miljard euro mee gemoeid zou zijn, voorlopig toegekend aan het Franse staatsbedrijf Naval Group. Ook het Zweeds-Nederlandse Saab Damen viste achter het net.

Het is niet ongebruikelijk dat de gunning van zo’n miljardenorder wordt aangevochten. Volgens de woordvoerder is daar een standaardprocedure voor ingebouwd. Na het voorlopige besluit volgt een periode waarin de andere kandidaten bezwaar kunnen aantekenen in de vorm van een kort geding.

Lees ook Climax onderzeebotendossier: niet Damen maar Frans bedrijf lijkt vier onderzeeboten voor Koninklijke Marine te gaan bouwen
De Zweeds-Nederlandse combinatie Saab-Damen was lang favoriet voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine.

Saab Damen, het andere bedrijf dat meedong en dat lang de favoriet leek te zijn in de aanbesteding, heeft voor zover nu bekend geen bezwaar gemaakt, laat de woordvoerder weten. Op LinkedIn zegt Saab Damen van mening te zijn dat „deze keuze beoordeeld moet worden in het parlement waar deze politieke discussie thuis hoort. (…) Deze politieke keuze van het demissionaire kabinet valt niet terug te draaien via een juridische procedure nu.”

Rol voor Nederlandse industrie

Volgens de Zweeds-Nederlandse scheepsbouwer is voor Naval Group gekozen vanwege de „erg lage prijs” die het Franse bedrijf zou hebben geboden. Projectleider Jurjen Kwak van het ministerie van Defensie bevestigde eerder al in de Defensiekrant dat naast zaken als snelheid en sonorprestaties ook de prijs een rol speelt in deze keuze.

De Tweede Kamer praat de komende weken nog over het besluit. In de Kamer werd eerder al verhit debat gevoerd over het onderwerp. Zo wilde Chris Stoffer (SGP) dat de bouw van de onderzeeboten aan Saab Damen zou worden gegund, zodat Nederlandse scheepsbouwers een prominente rol zouden hebben. Volgens staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) is die rol ook gegarandeerd door in zee te gaan met de Fransen, omdat de Naval Group samenwerkt met de Nederlandse scheepsbouwer IHC.

Op dit moment beschikt Defensie over drie onderzeeërs van de Walrusklasse. Eén andere is al uit dienst gesteld. Daarvan werd in 2016 al aangekondigd dat ze vervangen moesten worden. In 2019 stelden toenmalig minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) en staatssecretaris Barbara Visser (VVD) voor om ze te laten bouwen door Saab Damen. Het kabinet ging niet akkoord, al is onduidelijk wat daarvoor de reden was. Uiteindelijk schreef staatssecretaris Van der Maat in november 2022 een aanbesteding uit zodat het proces niet nog langer zou duren.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in