Direct naar artikelinhoud
Noordpool

Nederlandse start-up mag proberen om poolijs te verdikken

De inham Kongsfjord op Spitsbergen.Beeld afp

Door ijskoud zeewater over het ijs van de Noordpool te spuiten, hoopt een Nederlandse start-up te voorkomen dat het poolijs sneller smelt. Het idee bevindt zich nog in de experimentele fase, maar de techniek is eenvoudig en afgekeken van de manier waarop ijsmeesters in onder meer Nederland hun ijsbaan prepareren. Om de natuurlijke vorming van ijs te versnellen, worden dunne laagjes water op het ijs gespoten waardoor het ijs dikker en sterker wordt.

Volgens onderzoekers van Arctic Reflections, dat onder meer banden heeft met de TU Delft, zou deze techniek een tijdelijke oplossing kunnen zijn voor een groot probleem, het smelten van de arctische ijskap. Door het ijs te verdikken hopen onderzoekers dat het reeds aanwezige poolijs de zomermaanden overleeft. Zo blijft het poolijs langer bestaan.

Tot zover het idee, en nu de uitvoering. In dat opzicht is een belangrijke stap gezet nu de gouverneur van de uiterst noordelijk gelegen eilandengroep Spitsbergen toestaat om de techniek daar te testen. Hiervoor wordt een pompsysteem gebruikt dat in Scandinavië en Canada wordt ingezet om ijswegen aan te leggen.

Om echt iets wezenlijks te veranderen denken de onderzoekers van Arctic Reflextions dat een ijsgebied ter grootte van de Benelux op deze manier moet worden verdikt. Maar zover is het nog lang niet. Gegevens over aangroei en dooi van het test-ijs worden bijgehouden en publiek beschikbaar gemaakt, zodat onderzoek kan uitwijzen of de techniek inderdaad het poolijs kan redden.

Lees ook:

Weten hoe hard de Noordpool smelt? Dat gaat niet zonder de Russen

Nergens stijgt de temperatuur sneller dan op de Noordpool, maar het onderzoek daar ligt al jaren stil. Zonder de expertise en de bravoure van de Russen gaat het niet, schrijft poolreiziger Bernice Notenboom. En dat is slecht nieuws voor westerse klimaatwetenschappers.