Voor meer dan miljoen euro aan veilingkarren gestolen, celstraf voor dieven

Karren op de bloemenveiling, foto ter illustratie
© ANP
HONSELERSDIJK - Twee mannen zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen, omdat ze ruim duizend veilingkarren van veilingbedrijf Flora Holland in Honselersdijk hebben gestolen. Het bedrijf had daardoor ruim een miljoen euro schade. De veroordeelde mannen moeten ook tonnen aan schadevergoedingen betalen.
In 2018 bracht het tweetal in vijf maanden tijd 1048 veilingkarren naar een sloperij in Noord-Brabant. Daar kregen geld voor het 'oud ijzer'. Tijdens de inhoudelijke behandeling zeiden ze dat ze zich niet konden voorstellen dat ze meer dan duizend karren hadden meegenomen.
Bij het opleggen van de straffen, hield de rechtbank rekening met de lange duur van de strafzaak. De 51-jarige transporteur Arno M. uit Giessen kreeg drie maanden cel, waarvan 2,5 maand voorwaardelijk. Hij moet de veiling ook een schadevergoeding betalen, anders kan hij worden gegijzeld. Sliedrechter Arie V. (62) kreeg twee maanden cel, waarvan 1,5 maand voorwaardelijk. Ook hij moet vervangende hechtenis gaan uitzitten als hij niet over brug komt met een schadevergoeding.

In voorarrest uitgezeten

De uitspraak van de rechter kwam overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM), twee weken geleden. Het onvoorwaardelijk deel van de opgelegde celstraffen hebben de mannen al in voorarrest uitgezeten.