Direct naar artikelinhoud
winnaar & verliezer

‘Commissarisjes’ bij de Koffiejongens, geen zuivere koffie bij KPMG

Bart Dingjan, ceo bij De Koffiejongens.Beeld De Koffiejongens

Winnaar: Bart Dingjan (De Koffiejongens)

Wie wel eens een basisschoolleerling over de werkvloer heeft gehad voor een snuffelstage of dagje meelopen, weet dat een hoge of middelbare leeftijd niet nodig is om kritische vragen te kunnen stellen over een bedrijf. Wijsheid komt lang niet altijd met de jaren en een moraal al helemaal niet. Waarom, dachten ze bij De Koffiejongens, een Bussumse leverancier van gecertificeerde koffie in biologisch afbreekbare cupjes, laten we ons niet adviseren door kinderen?

En dus gaan ze een ‘raad van commissarisjes’ oprichten, een groep toezichthouders tussen 8 en 12 jaar die ‘op bedrijfsniveau’ mogen gaan meepraten. ‘Het is logischer om verantwoording af te leggen aan de volgende generatie’, aldus bestuursvoorzitter Bart Dingjan in een vrijdag verschenen persbericht. Jeugd en toekomst: jongeren hebben, al is het maar uit eigenbelang, vaak een veel langere langetermijnvisie dan de oudere dames en heren die deze functie bij andere bedrijven vervullen.

Om de nieuwe controleurs te vinden, wordt, heel klassiek, wervings- en selectiebureau Ebbinge ingeschakeld, bekend van de paginagrote advertenties in de zaterdagkranten met vacante plekken in de bestuurlijke elite. Veel selectie is niet nodig: iedereen die zich voor 3 mei aanmeldt, mag zitting nemen in het young boys (m/v) network van De Koffiejongens.

De adviseurs zullen zich vooral uitspreken over duurzaamheid en de bedrijfsvoering, is de verwachting. Eén keer per jaar zal er een grote vergadering plaatsvinden waar de hele rvc welkom is. Desnoods huren ze een heel stadion af, aldus Dingjan.

Marc Hogeboom, voormalig bestuurder van KPMG Nederland.Beeld ANP

Verliezer: Marc Hogeboom (KPMG)

Hadden ze bij KPMG ook maar commissarisjes gehad. Kinderen van die leeftijd laten niet zo makkelijk bij zich afkijken, en als er al gespiekt wordt, dan weten ze tenminste dat dat eigenlijk niet mag. Bij KPMG daarentegen was examenfraude de afgelopen jaren schering en inslag, en toen daar onderzoek naar werd ingesteld, probeerde het bedrijf de onderzoekers om de tuin te leiden. President-commissaris Roger van Boxtel was zelf een van de fraudeurs.

Gezicht van de fraude is Marc Hogeboom, die in de raad van bestuur verantwoordelijk was voor kwaliteit en integriteit. Hogeboom kreeg deze week van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB een boete van 150 duizend dollar opgelegd, en is voor de rest van zijn leven geschorst: nooit mag hij meer accountant zijn. KPMG als geheel kreeg een recordboete van 25 miljoen dollar aan de broek.

‘Terugkijkend had ik meer oog moeten hebben voor signalen die erop wezen dat er onderling antwoorden voor interne toetsen werden gedeeld binnen KPMG Nederland’, durfde Hogeboom nog te beweren toen KPMG vorig jaar zomer de resultaten van een intern onderzoek naar het gesjoemel bekendmaakte. Hij moest toen terugtreden als bestuurslid maar mocht wel partner blijven. Hij was echter zelf een van de fraudeurs, blijkt nu uit het onderzoek.

Lange tijd heeft hij daarover gelogen tegen de PCAOB. Ook KPMG-baas Stephanie Hottenhuis wist dat er werd gefraudeerd, maar verzweeg die informatie lange tijd voor de Amerikaanse onderzoekers. Zij zegt nu dat ze spijt heeft dat dit ‘in de firma’ is voorgevallen en dat het ‘een harde les’ is ‘waar we van leren’. De commissarisjes zouden daar geen genoegen mee hebben genomen.