ASUS toont ProArt-monitors waaronder miniledmodel met 8k-resolutie

ASUS heeft twee ProArt-monitors aangekondigd. Een van die modellen is een miniledmonitor met hdr-ondersteuning en een resolutie van 7680x4320 pixels. Het andere model is een 4k-qd-oledmodel dat het eerder al in de ROG-serie uitbracht.

ASUS toont de ProArt Display PA32KCX en de ProArt Display OLED PA32UCDM tijdens de NAB-beurs in Las Vegas. Het eerste model is een miniledmonitor van 32 inch met een resolutie 7680x4320 pixels. Het scherm heeft 4096 dimmingzones, relatief veel voor een monitor. Het scherm heeft verder een piekhelderheid van 1200cd/m² en een stabiele standaardhelderheid van 1000cd/m². Verder heeft het model ondersteuning voor meerdere hdr-formaten waaronder HLG en HDR10.

De monitor heeft een HDMI 2.1- en een DisplayPort 2.1-aansluiting. Daarnaast zitten er meerdere USB-poorten op het model waaronder twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4 die 96W aan USB Power Delivery kunnen afgeven.

ASUS ProArt Display PA32KCX

ASUS brengt daarnaast ook de ProArt Display OLED PA32UCDM uit. Dat is een monitor met een 31,5"-UHD-paneel met een resolutie die ASUS alleen als 4k omschrijft maar verder niet specificeert. Dat apparaat heeft echter hetzelfde paneel als de ROG Swift OLED PG32UCDM, die ASUS eerder dit jaar tijdens CES aankondigde. Toen bleek al dat dat paneel een resolutie van 3840x2160 pixels heeft. Het scherm heeft verder een verversingssnelheid van 240Hz en ondersteuning voor HDR 10 en Dolby Vision. Het model heeft een piekhelderheid van 1000cd/m² en kan 99 procent van het DCI-P3-kleurenspectrum weergeven.

Nieuw aan dit model is wel dat het apparaat onder andere ondersteuning voor hardwarekalibratiesoftware krijgt. Ook zitten er meer aansluitingen op het model, waaronder een Thunderbolt 4-aansluiting voor dezelfde USB Power Delivery als het duurdere model. Ook is het ontwerp aangepast dat juist de ROG-serie kenmerkt. De prijzen en beschikbaarheid van beide modellen zijn nog niet bekend.

ProArt Display OLED PA32UCDM

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-04-2024 • 18:52

48 Linkedin Whatsapp

Reacties (45)

45
38
16
0
0
16
Wijzig sortering
Ik vraag me af in welk vlak dit nu echt wordt benut en ik zie geen refreshrate staan voor de 8k scherm, zover neem ik asn dat het niet meer gaat zijn dan 60Hz
Ik vind eerlijk gezegd 32" monitoren met een minimale resolutie van 6k wel interessant. Zijn er veel te weinig van... Degene die er zijn, zijn te duur of te lelijk.

Mijn studio display is 27" met 5k resolutie en ik wil het wel minimaal zo scherp hebben.
Ook voor retro gamers is 8k niet eens een slecht idee, 8k is in een lineaire schaal met nagenoeg alle gangbare resoluties (verticaal berekend omdat de aspect ratios niet hetzelfde zijn): 144 = 30x, 160 = 27x, 240 = 18x, 270 = 16x, 360 = 12x, 480 = 9x, 540 = 8x, 720 = 6x, 1080 = 4x, 1440 = 3x, 2160 = 2x

Nou is deze monitor daar niet ideaal voor, al is een lineare schaal ook nuttig voor resolution scaling op de Mac en schaalt een 8k monitor fijner dan 4k, maar ik wacht met smart op een 42" 8k OLED monitor. En dan het liefst dat de refresh rate dan ook meschaald zoals LG dat nu doet met hun Dual Mode techniek maar dan op elke resolutie :D
Ik ga zelf ook van 60hz uit, anders hadden ze dit wel gemeld, maar op technisch vlak zou 120hz zeker mogelijk moeten zijn. De Samsung 8k televisies van dit jaar ondersteunen 8k/120 over HDMI 2.1 via DSC, aan bandbreedte zal het dus niet liggen.

Overigens zou ik graag voortaan bij monitor artikelen zien welke vorm van Displayport 2.1 wordt gebruikt, gaat het hier om UHBR10 dat maar 40gbit bandbreedte heeft of gaat het om de volledige UHBR20 die de volledige bandbreedte van DP2.1 beschikbaar steld? Technisch gezien mag HBR3 (ookwel DP1.4) ook DP2.1 genoemd worden, heb al meerdere monitors voorbij zien komen die wel DP2.1 adverteren maar niet de volledige bandbreedte ondersteunen. Als dat niet duidelijk is dan is het handig om te vermelden.
Voor fotobewerking zie ik wel een doel :) Alleen het type scherm wat er in zit is misschien minder interessant.
Ik vraag me af of miniled voor fotobewerking geschikt is. Je wilt op pixel niveau de waarde van je pixels kunnen beoordelen. Ghosting, wat normaal is, is dan niet handig lijkt me.
Exact, ik heb zelf nooit mee gewerkt, maar kan me zo voorstellen dat dit niet zo fijn is. 8K qua resolutie kan natuurlijk geen kwaad :)
Yes Refresh Rate (Max) : Typ. 60Hz
https://www.asus.com/be-n...play-pa32ucx-pk/techspec/


Edit:ik zien nu pas dat dit over een ander display gaat :F

[Reactie gewijzigd door Damic op 12 april 2024 19:36]

End game coding monitor :+ . Haar scherpe tekst.
Gewoon wat berekeningen:
[...] 7680x4320 pixels. Het scherm heeft 4096 dimmingzones, relatief veel voor een monitor.
(7680•4320)÷4096=8100 (!) pixels per led!

Komt neer op een 64*64 grid, waarbij iedere zone een afmeting heeft van zo'n 1,1cm bij 6.25mm.
Bepaald niet "mini" te noemen...

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 12 april 2024 19:10]

Denk ook dat de industrie dimming zones per inch (DZI) in het leven zou moeten roepen. Handig voor de consument en zegt veel meer dan alleen het aantal dimming zones te noemen
Of nog beter: per cm²!
Handig voor de consument [...]
Maar zoals vaak het geval, wat goed is voor de consument staat vaak haaks op wat goed is voor de fabrikant.
Gewoon wat berekeningen:

[...]

(7680•4320)÷4096=8100 (!) pixels per led!

Komt neer op een 64*64 grid, waarbij iedere zone een afmeting heeft van zo'n 1,1cm bij 6.25mm.
Bepaald niet "mini" te noemen...
90 x 90 = 8100

Als je dus ieder blok van 90 x 90 pixels een miniled geeft krijg je een 85 x 48 grid, dat is echt een heel stuk logischer dan een "64 x 64 grid" waar jij het over hebt...
De monitor heeft een 16:9 verhouding, waarom dan aan een grid gaan rekenen alsof het een vierkant is?

En ja, de beeldverhouding van 16:9 zou exact 85,33(enz.) x 48 betekenen, maar dat kleine verschil los je in de praktijk heel simpel (en volledig onzichtbaar) op door in de breedte iets te spelen met de verdeling.

Bij blokken van 90 x 90 pixels is een zone bij deze 32" monitor ongeveer 8,3 mm x 8,3 mm (i.p.v. die zeer onwaarschijnlijke "11 mm x 6,25 mm").

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 13 april 2024 01:38]

Pixels zijn irrelevant als het formaat gelijk blijft. Bij een 4K paneel zou het gaan om 2.025 pixels per zone, maar de zone grootte blijft gewoon gelijk. En 'mini' slaat in dit geval niet op de zone grootte, maar het type LED wat gebruikt wordt voor de achtergrondverlichting. Zo ontstaan er dus misverstanden. Als er bij deze 4.096 dimming zones een goed algoritme gebruikt wordt is dat veelbelovend. De meeste FALD LCD TV's moeten het doen met veel minder zones en zijn velen malen groter. En nee, de kijkafstand is in dit geval niet van belang, alleen paneeloppervlakte vs. aantal dimming zones.
Die kijkafstand is voor het paneel zelf en de verhouding niet van belang misschien, maar in praktijk is juist de gemiddelde heel grote kijkafstand van TV's de reden dat fabrikanten minder dimming zones ook wel prima verkopen. Wat de klant niet ziet deert hem niet. Maar heel weinig mensen kopen gemiddeld een tv op kwaliteit en specificaties. Hier bij Tweakers heel veel, maar dat is maatschappelijk bezien een aardige minderheid.
Is de tv voor het hele gezin acceptabel, neemt die niet te veel ruimte in, is de eventuele voet mooi, of past ie op de bestaande wandbeugel. Is ie niet te duur, welke kleur en maat heeft de afstandsbediening, is het wel makkelijk te bedienen en heeft ie wel de gewenste apps aan boord. Wat nou beeldkwaliteit :o
Begrijpend lezen is ook een vak hè? En als je er dan ook nog chroma subsampling bij gaat halen dwaal je wel helemaal af. Dimming zones variëren alleen van formaat als de grootte van het scherm anders wordt en/of wanneer het aantal dimming zones veranderd. Het aantal pixels van het paneel voor de dimming zones maakt nagenoeg niks uit voor de werking van de dimming zones, met als uitzondering wanneer de resolutie heel er laag wordt (onder de SD standaard), maar daar hebben we het nu niet over. Het type backlight heeft werkelijk helemaal niks met chroma subsampling te maken. Dat gaat over de aansturing van de (sub)pixels in het paneel wat voor het backlight zit.

En dat voor de term 'Mini-LED' het stukje 'Mini' slaat op het type LED wat er gebruikt wordt... Dat geloof ik inderdaad, omdat het ook zo is. Het is een mini variant op het gewone LED wat bij reguliere FALD backlights gebruikt wordt. Mini-LED betekent ook niet per definitie dat er meer zones en daarmee kleinere zones toegepast worden tov een normaal LED FALD systeem. Meestal bestaat dan één zone uit meerdere Mini-LED's ipv 1 grote LED. Dit komt de uniformiteit van het paneel en de werking van het zone systeem ten goede (mits goed toegepast), maar omdat Mini-LED's zoveel kleiner zijn, kunnen er wel meer zones toegepast worden zoals bij de hier genoemde 8K monitor.

En de kijkafstand is niet relevant, omdat de kijkafstand niet de relatie van het aantal dimming zones vs. het beeld oppervlakte beïnvloed. Wat jij erbij haalt heeft, wederom, niks met het artikel, mijn reactie en de techniek van doen.
Echt waar, geloof je dit nu zelf? Ik vermoed dat bedrijven héél erg blij zijn met klanten als jij.
Even serieus, wat is er fundamenteel anders aan dit type led? Is gewoon een standaard ledje toch?
Het is geen standaard led, mini led is een stuk kleiner dan de reguliere led die gebruikt wordt in een FALD scherm:

Full Array LEDs come in a variety of sizes, but the ones for LED/LCD screens are around 200 micrometers, slightly thicker than a piece of paper. On the other hand, Mini LEDs are much smaller, at around 100 micrometers.
Grote LED of kleine LED, dat is dus een verschil in type LED.
Hahaha hier ga je principieel feitelijk lopen doen, maar elders zeg je dat LCD en OLED allemaal schermen zijn en gooi je het op één grote hoop. Houd toch op man. Bij jou hangt de vlag zoals jou het beste uitkomt. Daar valt niet tegenop te redeneren.
Er is geen enkele monitor op de markt met meer zones, de huidige koning, de Neo G8 van Samsung, doet het met 1196 zones. Zolang je niet per-pixel het licht can controlleren zal de grote van de leds de doorslaggevende factor zijn voor het controleren van blooming, en dan heb je er hier net geen 4x zo veel op hetzelfde oppervlakte als de Samsung.
Dat zijn dus ook geen LCDs met zones, maar OLEDs met per-pixel lichtscontrolle. Wel heb je dual-cell waar een zwart-wit laag per-pixel het licht can controlleren, echter had jij het over wel of geen "mini"-led en dan gaat het specifiek over LCD displays (VA of IPS) die een groot aantal leds gebruiken voor de backlight om zo een betere controlle te hebben over het contrast.

Die OLEDs zijn wel behoorlijk dim in verhouding, volgens mij haalt de LG Flex maar 150 nits bij 100% full-field en de Samsung OLED G9 haalt 250 nits, en kampen beiden monitors met ABSL.

[Reactie gewijzigd door 24hourpartypal op 12 april 2024 19:55]

Je wilt gewoon graag je gelijk halen, dus voor dat je nog een reactie stuurt zal ik je die maar geven, want ik heb hier geen zin in.
Je vergelijking van LCD met dimming zones met OLED is ook gewoon raar. Het zijn twee verschillende type schermen en niet op deze manier vergelijkbaar.
Definieer allereerst mini, voordat je claimt dat iets wel of niet mini is.
MiniLED is een marketing term, dus weinig nuttig om zo'n stelling te poneren überhaupt.
Jammer dat ze een bepaalde doelgroep proberen te dienen met het "ProArt" merk. Ik vind het design van hun ProArt producten er een stuk mooier en strakker eruit zien dan al die gekke gaming designs (met rgb).
Ach, het is gewoon een extra label net als ROG en TUF om 'duidelijkheid' te creëren in de line-up van producten. Je bepaalt toch lekker helemaal zelf of het product aansluit op je wensen/eisen? Je kan prima ROG producten gebruiken voor grafische doeleinden en content creatie en je kan ook prima ProArt producten gebruikten voor gaming. Je hoeft niet blind de marketing te volgen.
Dat is waar, maar de ProArt lijn betaal je wel een premium voor zaken als hardware kalibratie die voor non creators misschien niet relevant zijn. De office achtige monitoren daarentegen zijn vaak erg dramatisch als het om beeldkwaliteit gaat waar gaming monitoren dan vele male beter uit de verf komen voor een veel betere prijs dan iets als de ProArt serie.
Zie nergens terug of dit ook G-Sync ondersteund zoals wel te lezen valt bij de CES aankondiging in het artikel, maar als het om hetzelfde apparaat gaat met een rebrand zal het wel.

Nu de RTX 5090 nog met DisplayPort 2.1

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 12 april 2024 19:08]

Ondersteund VRR Technology : Ja (Adaptive-Sync)

Bron: https://www.asus.com/be-n...play-pa32ucx-pk/techspec/


Edit:ik zien nu pas dat dit over een ander display gaat :F

[Reactie gewijzigd door Damic op 12 april 2024 19:36]

Zijn deze asus monitoren populair bij content creators? Heb het idee dat die meer voor eizo e.d. gaan.
Voor fotobewerking zijn Eizo en enkele BenQ prima, ik ken persoonlijk geen enkele fotograaf-collega die met een pro-art (Asus) werkt. Misschien zijn ze in sommige delen van Azie wel populair (Japan iig niet.)
Asus heeft bij mijn een slechte reputatie van aanpassen van hardware na de release en de eerste reviews. Eizo is duur voor wat je krijgt, maar wel stuk beter.
BenQ gebruikt helaas slechte panelen waardoor de contrast laag moet blijven, voor fotografie prima, maar video is stuk minder geschikt.
Heb n EIZO op werk en een ASUS thuis. (video bewerking) De EIZO is een stuk fijner en duidelijk meer kwaliteit en aandacht besteed maar de ProArt maakt professionele monitoren wel aardig toegankelijker in die markt. Puur op de specs zijn het aardige monitoren.

De EIZO is een 24" SDR display met 99% AdobeRGB geloof ik en kostte al 2500 euro toendertijd.
De ASUS PA32UCG-K heb ik voor 2700 euro gekocht en is miniled 32" 4K 120hz 1600nits met support voor alle HDR standaarden. Flinke unit dus. Vergelijkbare monitoren van de grotere jongens begint minstens boven de 10k eurotjes.
Heeft deze ventilatoren? Vind dat zo irri altijd.
Ik vind mensen die klagen over dingen zonder te begrijpen waarom de situatie zo kan zijn nog irritanter. :+

Het betreft hier een monitor met 1000nits maximale brightness en redelijk strenge eisen aan hoe betrouwbaar de kleuren zijn; daarvoor zal bij sommige modellen weleens actieve koeling benodigd kunnen zijn...
Koel je de boel onvoldoende zullen er onderlinge afwijkingen (kunnen) ontstaan, of de levensduur van het paneel (sterk!) Kunnen teruglopen. Dat is voor de doelgroep van zon product veel belangrijker.

Kies anders een minder felle/grote monitor, die heeft dan ook weer minder koeling nodig.
Apple XDR scherm heeft geen ventilatoren
Die auto-dimmen ook om die reden de brightness... dat is geen oplossing voor een scherm in dit segment, die koop je met de reden dat het ding zo letterlijk mogelijk moet kunnen uitspugen wat m voorgeschoteld wordt.

De apple XDR is een gigantisch anti-voorbeeld. En de prijs is daar invers aan.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 17 april 2024 19:41]

De 4k variant klinkt interessant, ben benieuwd naar de prijs ervan.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee