Binnenland

Kabinet verlengt belastingvoordeel voor elektrische auto’s

10-04-2024 10:38

Redactie, TPO, 10 april 2024 – Eigenaren van elektrische auto’s kunnen een verlengde periode blijven profiteren van een korting op de wegenbelasting, aldus RTL Nieuws. Bronnen zouden volgens de nieuwszender verwijzen naar het demissionaire kabinet en de voorjaarsnota.

Het plan om de belastingkorting geleidelijk af te bouwen en pas in 2031 te laten verdwijnen, zou nu worden gefinancierd door bezitters van plug-in hybride auto’s.

Overheid loopt aanzienlijke inkomsten mis

De noodzaak om wegenbelasting in te voeren voor elektrische auto’s komt voort uit het feit dat de overheid aanzienlijke inkomsten misloopt wanneer het aantal elektrische auto’s toeneemt.

Accijnzen en belastingen op benzine, gas en diesel dragen aanzienlijk bij aan de staatskas, terwijl stroomverbruik veel minder inkomsten genereert. Het kabinet beschouwt het invoeren van motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s als onvermijdelijk om dit verlies te compenseren.

De huidige vrijstelling van wegenbelasting voor elektrische auto’s was bedoeld om de verkoop van elektrische voertuigen te stimuleren en zo de CO2-uitstoot van het wegverkeer te verminderen ter bescherming van het klimaat.

Voorkomen dat mensen terugkeren naar benzine- of dieselauto’s

Echter, vanaf volgend jaar zou dit veranderen: vanaf 2025 zou de wegenbelasting voor elektrische auto’s worden verhoogd naar 25 procent, gevolgd door het volledige bedrag dat benzine- en dieselrijders betalen een jaar later.

Dit zou een zware last kunnen betekenen voor veel elektrische rijders, gezien de belasting op basis van het gewicht van een auto wordt berekend, wat elektrische auto’s met hun zware accu’s benadeelt.

Het verlengen van de korting op de wegenbelasting wordt als noodzakelijk beschouwd om te voorkomen dat te veel automobilisten terugkeren naar benzine- of dieselauto’s, wat de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen zou ondermijnen.

De hoop is echter dat gedurende deze periode meer mensen zullen overstappen op elektrische auto’s, terwijl de belastingkorting geleidelijk wordt afgebouwd, waarbij elektrische rijders vanaf 2026 60 procent, vanaf 2029 65 procent en vanaf 2031 het volledige tarief zullen betalen.