Binnenland

Verkennend gesprek voor mensen met probleem voortaan vergoed

12-04-2024 16:04

Redactie, TPO, 12 april 2024 – Mensen die in de put zitten, krijgen vanaf volgend jaar voortaan eerst een verkennend gesprek, meldt het ANP.

Deskundigen onderzoeken hierbij hoe ze mensen met problemen het best kunnen helpen, om te voorkomen dat hun problemen verergeren en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden.

Dit gesprek wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering, waarmee de drempel tot toegang wordt verlaagd.

Optimalisatie van behandelingstrajecten

Het Zorginstituut Nederland, verantwoordelijk voor de samenstelling van het basispakket, verwacht dat cliƫnten dankzij deze gesprekken sneller de juiste hulp zullen ontvangen.

Sommigen kunnen snel doorverwezen worden naar schuldhulpverlening of dagbesteding, wat tevens kan helpen om de lange wachtlijsten in de ggz te verminderen, waar tienduizenden mensen op behandeling wachten.

Het is nog niet duidelijk of cliƫnten een eigen risico moeten betalen voor het verkennende gesprek, aangezien hierover afspraken moeten worden gemaakt tussen het ministerie van Volksgezondheid en de verzekeraars.

GGz-instroom verminderen

Eerder had de Nederlandse ggz gepleit voor de invoering van deze gesprekken en voor vergoeding van de kosten, die ongeveer 250 euro per gesprek bedragen.

Vorig jaar heeft de GGz Breburg in Noord-Brabant een proef gehouden met 3500 verkennende gesprekken. Ongeveer een kwart van de deelnemers bleek meer baat te hebben bij andere vormen van hulp dan de ggz, zoals schuldhulpverlening.

Hoewel sommigen uiteindelijk misschien toch ggz nodig hebben, verwacht de branchevereniging dat de instroom met 10 procent kan worden verminderd door deze gesprekken.