RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Rutte: dit jaar 1 miljard extra voor militaire steun aan Oekraïne

Rutte en Zelenski tijdens een ontmoeting eerder dit jaar. Beeld © ANP

Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet aangekondigd in een gesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

"Oekraïne heeft meer nodig om zichzelf te beschermen", liet Rutte in een tweet weten. "Deze week vonden er grootschalige aanvallen plaats op energiecentrales. Ook kwamen er opnieuw burgers om het leven bij aanvallen."

Zwaar onder vuur

Verder gaat er ook volgend jaar 3 miljard naar Oekraïne aan militaire steun, aldus de premier. Ook wordt 400 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan de economie en infrastructuur van Oekraïne. 

Het land lag de afgelopen weken zwaar onder vuur van Rusland. "Oekraïne moet deze strijd winnen", twitterde de demissionair premier. "Voor hun en onze veiligheid." In deze video sprak Rutte zijn steun aan Oekraïne uit.

Nederland staat achter Oekraïne: 'Whatever it takes en zolang als nodig'

01:07

Gisteren lekten al bedragen uit van 400 miljoen euro extra steun aan Oekraïne voor dit jaar en 1,5 miljard euro voor volgend jaar. Inmiddels blijkt, naast de 400 miljoen euro, ook nog eens 1 miljard euro extra te worden uitgetrokken voor militaire hulp. Voor 2025 gaat het niet meer om 1,5 miljard, maar in totaal om 3 miljard euro.

Gisteren werd ook duidelijk dat het het kabinet geld vrijmaakt om de NAVO-norm te halen. Het zorgt ervoor dat de Nederlandse uitgave aan Defensie tot 2026 boven de 2 procent zit. In 2024 is het 2,15 procent, in 2025 2,05 procent en in 2026 is dat 2,22 procent. Daarna valt het terug naar 1,9 procent.

Het is vervolgens aan een nieuw kabinet om te zorgen dat de afgesproken NAVO-norm daarna ook wordt gehaald.

Met zowel Praag als Kopenhagen werkt Den Haag al langer samen om Oekraïne te helpen. Met de Denen gaat Nederland F-16 gevechtsvliegtuigen leveren. Ook trainen ze Oekraïense piloten om met dit toestel te kunnen vliegen. Onlangs gaf Nederland een kwart miljard euro uit aan een initiatief van de Tsjechen om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne meldt weer grootschalige Russische raket- en droneaanval