RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Europarlement neemt langverwachte nieuwe migratieregels nipt aan

Het was spannend tijdens de stemming over de migratiedeal. Beeld © ANP

De nieuwe migratieregels waaraan de Europese Unie al jaren werkt, hebben de laatste spannende horde genomen. Het Europees Parlement heeft ingestemd met het migratiepact, al was dat bij sommige onderdelen maar ternauwernood.

Daardoor heeft het pact alleen nog de definitieve goedkeuring nodig van de regeringen van de EU-landen, en die hebben eerder hun steun al toegezegd.

Landen van aankomst en bestemming

De regels hebben betrekking op het toelaten, opvangen en verdelen van migranten. Het is een compromis tussen 'landen van aankomst' als Italië en Griekenland, 'landen van bestemming' als Nederland en Duitsland, en met name Oost-Europese landen die liever helemaal geen migranten opnemen. Het bevat afspraken over het screenen van asielzoekers aan de buitengrenzen van de EU en het verdelen van asielzoekers over andere lidstaten wanneer er veel arriveren.

Het sluiten van het akkoord duurde jaren. De grote vraag is nu in hoeverre deze landen zich aan de afspraken zullen houden.

Deal
Lees ook:
Deal tussen EU-landen over migratie: procedure aan de buitengrens

In de nieuwe regels is opgenomen dat zogenaamde 'veiligelanders', die uit een land komen met een erkenningspercentage lager dan 20 procent, mogen worden vastgezet in detentiecentra. Een erkenningspercentage lager dan 20 procent betekent dat een asielzoeker een heel kleine kans op een succesvolle aanvraag heeft. Voor deze groep asielzoekers wordt een versneld asielproces opgezet.

De spanning over de stemming was groot, omdat zich niet gauw een nieuwe kans zou voordoen om het Europese migratiebeleid aan te passen. Het Europees Parlement breekt binnenkort op voor de verkiezingen in juni. Jaren werk zouden over moeten, met mogelijk nog diepere politieke tegenstellingen.

Tegenstand

De wetsvoorstellen zijn met opzet gebundeld, zodat ze voor een brede waaier van Europarlementariërs en EU-lidstaten acceptabel zouden zijn. Maar in de aanloop naar de beslissende stemming in het Europees Parlement keerden zowel leden van de rechter- als van de linkerflank zich ertegen. De pleitbezorgers van het pact lobbyden intensief om genoeg Europarlementariërs aan boord te houden.

De stemming in de vergaderzaal in Brussel werd een paar minuten opgehouden door demonstranten die vanaf de tribune leuzen scandeerden. Ze riepen "This pact kills! Vote no!" (Dit pact doodt! Stem nee!) en hielden spandoeken omhoog met soortgelijke oproepen. Ze kregen bijval van uiterst linkse Europarlementariërs.

'Alle landen moeten zich aan afspraken houden'

"Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel heeft er groot vertrouwen in dat deze afspraken in Europa er uiteindelijk voor zullen gaan zorgen dat er ook minder asielzoekers naar Nederland komen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Maar of het ook zo uitpakt is nog maar de vraag. Want alle landen moeten zich dan wel aan de afspraken houden. En in het verleden is gebleken dat solidariteit binnen de EU nog wel eens te wensen overlaat. Maar dat er nu een pakket ligt waar iedereen mee instemt is na bijna 10 jaar praten een positief begin."