RECHTSZAAK

Thuiszorgmedewerkster Chayenne plundert bankrekening van cliënt (79) en laat hem zelfs stiekem cremeren

Foto ter illustratie
© Onbekend
Een 33-jarige vrouw uit Spijkenisse heeft vorig jaar een cliënt laten cremeren zonder dat zijn familie daar iets van afwist. Ook sluisde ze ruim 114 duizend euro weg van zijn bankrekening. Al het geld is op, zegt de vrouw als ze voor de rechter staat. Maar waar zijn de centen dan wel gebleven?
Meneer Post* (79) leeft als een soort kluizenaar. Zijn vrouw is overleden en contact met zijn twee zonen heeft hij niet meer. Eigenlijk is thuiszorgmedewerkster Chayenne* de enige nog die bij hem over de vloer komt in zijn flat in Spijkenisse.
De gezondheid van de oud-medewerker van overslagbedrijf ECT is broos. Hij heeft onder meer last van zijn longen. Op 15 januari 2023 blaast hij, in het bijzijn van Chayenne, zijn laatste adem uit. Zijn zonen - wiens portret meneer Post ondanks alle bonje in zijn huiskamer heeft laten staan - weten van niets. Pas na een maand ontdekken ze door een bericht van de gemeente dat hun vader dood is. En ja, ook al is gecremeerd. Afscheid nemen is niet meer mogelijk.
Het is niet het enige dat de nabestaanden verbijstert. De auto van hun vader blijkt te zijn verkocht. En er is ruim 114 duizend euro verdwenen van zijn bankrekening. De erfgenamen pikken het niet en doen aangifte van diefstal bij de politie.

Geld naar slachtoffers aardbeving Turkije

De recherche begint een onderzoek en daarin komt thuiszorgmedewerkster Chayenne als verdachte bovendrijven. Ze blijkt een nachtbraakster te zijn, die rond 01:00 uur meermaals grote bedragen van de rekening van meneer Post heeft opgenomen. Dat geld is op haar eigen rekening beland en vervolgens gepind.
Als ze wordt aangehouden heeft Chayenne negentienduizend euro aan contanten bij zich. Maar dat geld is volgens haar echt niet van meneer Post. "Ik werk in de thuiszorg, heb mijn eigen zorgbedrijf en ik spaar, mevrouw de rechter", verklaart ze in de rechtszaal, waar ze in compleet zwarte outfit verschijnt, het zwarte haar in vlechtjes opgebonden in een staart.
Volgens Chayenne hield ze zich aan een afspraak en wilde meneer Post dat ze zijn vermogen na zijn dood zou doneren aan goede doelen. En ja, ze mocht er zelf ook van op vakantie gaan, zei hij volgens haar.
In de zon is de thuiszorgmedewerkster inderdaad geweest. Ze was in Turkije en in de Dominicaanse republiek, waar ze - zo blijkt uit politieonderzoek - ook een aantal cosmetische ingrepen liet doen. Met de focus op haar tanden en haar.
Het geld van meneer Post is daarvoor niet gebruikt, beweert Chayenne. Nee, dat is werkelijk naar een goed doel gegaan. Namelijk: de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Chayenne heeft het geld persoonlijk overhandigd in een vluchtelingenkamp. Cash. Kwitanties heeft ze er daarom niet van.

Langs de douane met negentigduizend euro cash?

De politierechter vindt het allemaal opmerkelijk. Immers: de aardbeving in Turkije was op 6 februari 2023, terwijl Chayenne al weken voor die tijd grote bedragen van meneer Post naar haar eigen rekening overboekte. En waarom heeft ze het geld niet rechtstreeks overgemaakt op de rekening van een of andere hulporganisatie? Dat was toch veel gemakkelijker geweest?
Hoe kan het trouwens ook dat ze met negentigduizend euro aan biljetten langs de douane is geglipt, terwijl die beweert dat dat niet mogelijk is zonder dat iemand wordt gesnapt? Had ze dat geld werkelijk wel bij zich toen ze naar Turkije vloog?
En - nog zoiets - hoe verklaart ze dat ze na een landing in Istanbul een paar uur in een taxi heeft gezeten om een vluchtelingenkamp te bereiken, terwijl de aardbeving op 1100 kilometer afstand van de Turkse hoofdstad was? Dan moet die taxi toch wel héél snel hebben gereden.

'Ik heb niets meer'

Chayenne blijft bij haar verhaal en houdt stug vol dat ze niets verkeerds heeft gedaan. Niet met het geld en niet met de auto. Want die wagen? Die mocht ze gewoon hebben van meneer Post. Het geld is keurig gedoneerd in Turkije. En dat meneer Post twee zonen had als wettige erfgenamen? Daarvan was haar echt niets bekend.
De officier van justitie laat geen spaan heel van het verhaal. Hij vindt dat Chayenne zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal en eist een werkstraf van 240 uur. Naar de gevangenis hoeft Chayenne niet van hem. Ze heeft immers twee jonge kinderen en een zieke partner. Wel eist hij zes maanden voorwaardelijk. Dat betekent dat de thuiszorgmedewerkster wel degelijk in de cel belandt als ze opnieuw de fout in gaat.
De politierechter is het daar helemaal mee eens en veroordeelt Chayenne conform de eis. In een eerder proces, dat diende in oktober, werd ze al veroordeeld tot terugbetaling van het hele bedrag dat ze heeft ontvreemd. Daarvan heeft de familie Post tot nu toe nog geen cent gezien. "Het geld is op", beweert Chayenne. "Ik heb niks meer."
** Chayenne en meneer Post zijn gefingeerde namen. Hoe ze in werkelijkheid heten is bekend bij de redactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl