AZC

Omwonenden toekomstig azc krijgen 1.000 euro voor hang- en sluitwerk

Bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk wonen vlakbij het toekomstige azc op het Distripark langs de A16
© RTV Dordrecht
Omwonenden van het toekomstige asielzoekerscentrum op bedrijventerrein Distripark in Dordrecht mogen op kosten van de gemeente maximaal duizend euro besteden aan veiligheidsmaatregelen. Dat voorstel is door een ruime meerderheid van de raad aangenomen. Daarmee willen ze bezorgde buurtbewoners tegemoetkomen.
"We doen net alsof het allemaal criminelen zijn die hier naartoe komen", foeterde GroenLinks-fractievoorzitter Abdullah Uysal die tegen het voorstel is. RTV Dordrecht meldt dat hij het de indieners van het plan kwalijk nam dat zij "asielzoekers op een smakeloze manier in kwaad daglicht zetten". De motie kwam volgens hem voort uit 'onbestemde angstgevoelens'.
Marije Schnabel (PvdA) sloot zich daarbij aan. "Het is wellicht niet de bedoeling en met oog voor de huidige bewoners, maar het gevolg is wel dat mensen die in het azc komen wonen, hiermee gecriminaliseerd worden."

Azc voor 580 personen

Het azc met plek voor maximaal 580 mensen komt ten zuiden van Dordrecht bij bedrijventerrein Distripark. Het wordt eind dit jaar in gebruik genomen en blijft tien jaar staan. Bewoners van buurtschap Wieldrechtse Zeedijk protesteren al langer tegen het azc. Eerder lieten zij weten niet per se tegen te zijn, maar wel tegen de grootte ervan.
De ChristenUnie/SGP-fractie betoogde juist dat het plan 'uitstekend zonder criminalisering' kan worden opgevat. "We hebben het over een kleine groep Dordtenaren die hier al decennialang wonen. Ze horen bij de stad maar wonen daar voor hun gevoel ook in hun eigen dorp. Dan kan het spannend zijn wanneer er opeens zo veel bewoners bijkomen, die regelmatig langs je voortuin wandelen. Of het nu asielzoekers zijn, of 580 veertigplussers met blauwe ogen uit Noordoost-Friesland", benadrukte raadslid Robert de Heer. “Misschien voelt dat touwtje uit de brievenbus dan niet meer zo vanzelfsprekend.”

'Geen doekje voor het bloeden'

Het CDA ziet dat bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk zich al langer onvoldoende gehoord voelen. “Wat het CDA betreft is er – gezien het verleden – een goede reden voor een handreiking om noodzakelijke aanpassingen te doen aan hang- en sluitwerk om bij te dragen aan het veiligheidsgevoel in het buurtschap. Niet als doekje voor het bloeden vanwege de komst van het azc, maar wel vanwege wat het buurtschap de afgelopen jaren heeft moeten verstouwen”, aldus Albert Klerk.
In totaal hebben 27 raadsleden voor het voorstel gestemd en 11 tegen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl