Zei er iemand oorlogseconomie?

Oneindige geldstromen voor Europese defensie-industrie

Titelfoto bij artikel Zei er iemand oorlogseconomie? Raymond peil opiniez

Foto: Public domain

Poetin vormt een enorme bedreiging voor Europa, zo roepen politici en militairen in koor, dus daarom moet worden overgeschakeld op een oorlogseconomie: alle productie primair in dienst van defensie. Dit imaginaire Russiagate dient echter het oprichten van een Europees leger en een defensie-industrie, met oorlog als economische groeimotor en eurobonds als financier. De bevolking moet de onvermijdelijke verarming en ontberingen maar voor lief nemen, zelfs body bags, want de Russen en Oekraïne. Een column van Raymond Peil.

“Duizend bommen en granaten…”, riep kapitein Haddock uit de strip Kuifje toen hij las dat Brussel zich hard maakt voor een Europese oorlogseconomie. De angstpropaganda uit vervlogen tijden is weer helemaal terug. Kamerdebatten en MSM staan bol van wilde beschuldigingen over Poetins invloed op diverse partijen en hun fractieleden. Zoals in de VS het Russiagate-theater op volle toeren draaide, waarin Rusland werd beschuldigd van bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Bedoeld om Trump te beschadigen. Bleek niets van waar. In Nederland was er één geval, te weten CDA’er René van der Linden. Verder is er geen bewijs, zo vond de AIVD na onderzoek.

‘Oorlogseconomie’ is een door spindoctors bedachte, politiek manipulatieve strijdkreet, die straf bekt en de complexe werkelijkheid versimpelt tot de Grote Strijd voor het zogenaamde goede doel, ‘onze oorlog’ in Oekraïne tegen het Russische kwaad. Het is ook een manoeuvre waarmee de overheid meer macht krijgt over de economie. Die macht is nu al bijna tot communistische dimensies opgerekt, net zoals de grip op de samenleving, nu al tot in de haarvaten. De oorlogseconomie zal dat nog wat tandjes opschroeven.

 

Aan de haren omhoogtrekken

Met de industriële productie van wapentuig, munitie en totstandkoming van een Europese defensiemacht komt het goed, bezweren de hotemetoten die erover gaan. Moeten we werkelijk geloven dat de EU-economie zich als een Baron von Münchhausen én zijn ros Bucephalus (naar Alexander de Grote) aan de haren uit het moeras omhoog kan trekken? We zitten al in een ons verarmende oorlog tegen klimaatverandering, fossiele energie, stikstof, boeren en vissers, met migratiemassa’s en – zo u wilt – tegen de burgers, die dit via belastingheffing opbrengen.

Je bent een rund als je met oorlog(seconomie) stunt. Toch heeft de NOS het bij monde van Kajsa Ollongren over een “reële gedachte dat productiecapaciteit niet meer voor consumptiegoederen beschikbaar is, maar wordt ingezet voor defensiespullen”. De Volkskrant meldt dat Europa klaar moet zijn om zich te verdedigen en overschakelen op een ‘oorlogseconomie’, volgens Charles Michel, de Belgische voorzitter van de Europese Raad. Dat schrijft ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk in een initiatiefnota aan de Tweede Kamer. Zelfs het Financieele Dagblad stuurde een podcast rond die zegt dat Europa zich voorbereidt op een oorlogseconomie.

 

Oorlogsretoriek

U begrijpt natuurlijk waar deze oorlogsretoriek en de georkestreerde propaganda vandaan komen. De waanzin stammend uit de tijd van de Koude Oorlog heeft zijn afzichtelijke kop weer opgestoken. Debatten in de Kamers wemelen van wilde beschuldigingen over de invloed van Poetin en Rusland in Nederland en de EU. In Tubantialand noemden de demissionaire premier Rutte en minister De Jonge de ‘Russische inmenging op rechts zeer zorgelijk’, verdachtmakingen rondslingerend zonder onderbouwing.

Waarom denkt u? Allicht, de Europese verkiezingen komen eraan, waar rechts in de peilingen met zevenmijlslaarzen voortstapt. We kennen dit fenomeen van Russiagate in de VS waarin Rusland werd beschuldigd van bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Bedoeld om Trump te beschadigen. Bleek niets van waar. Nu wordt in Nederland en de EU een vrijwel identiek nepschandaal voorgesteld met als ware reden: ze willen een Europees leger en een Europese defensie-industrie, voor Oekraïne vechten en tegen Rusland. Met ‘oorlog als Europese groeimotor, wen er maar aan’, als nieuw dieptepunt in EW (ex-Elsevier).

 

Kruisraketten gereviseerd

De inleidende beschietingen bij de NAVO zijn in volle gang. “Hoogste militair wil iedereen wakker schudden, want in mei 1940 maakten we ons ook geen zorgen. Nederlanders moeten zich realiseren dat een oorlog ook hier kan komen”, ijlt deze admiraal Rob Bauer. Alsof Rusland morgen de Baltische staten gaat binnenvallen en andere EU-landen bestoken. De kruisraketten op vliegbasis Volkel zijn alvast gereviseerd, hoewel Poetin uitentreuren heeft bezworen nooit als eerste met atoombommen te zullen smijten. Wel zegt hij dat wanneer de Russen Fat Man op hun dak krijgen ze er een terugschieten naar de lanceerinrichting. Houden mensen in Volkel dit ook even in de peiling?

Militaire historici tekenen aan dat in de geschiedenis slechts eenmaal een grote oorlog gepaard ging met grootschalige economische ondersteuning, de Tweede Wereldoorlog. Wanneer burgers, bedrijven en de rest van de infrastructuur van een land draaien om de oorlogsinspanning, ontstaat er een totale oorlogseconomie. De vraag naar goederen en diensten voor civiele en consumptieve doeleinden moet worden ingeperkt, zodat financiële ruimte ontstaat voor militaire uitgaven en productie.

 

Beangstigend

Politiek econoom en ESB-hoofdredacteur Jasper Lukkezen merkt in het Financieele Dagblad op dit beangstigend te vinden. “Een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog is snel gemaakt. Tijdens deze massale oorlog stond de economie bij alle betrokken partijen — de asmogendheden, de geallieerden en in de bezette landen — bijna volledig in dienst van de oorlogsinspanning.” De Verenigde Staten besteedden aan het einde van de oorlog 40% van het BBP aan het leger, de Britten 53%.

Dit vergt ontberingen van de bevolking. Denk aan centrale planning en controle van de economie door leger en overheid, gericht op inzet van alle beschikbare middelen, inclusief arbeid, energie, grondstoffen en industrie, voor militaire productie. Dit veroorzaakt schaarste en rantsoenering van goederen zoals energie, voedsel, brandstof en textiel, die gaan op de bon. Een oorlogseconomie heeft een enorme geldhonger. Om militaire inspanningen te bekostigen kan werkenden solidariteitsbelasting worden opgelegd en banken en pensioenfondsen worden verplicht de overheid geld te lenen, uiteraard tegen kunstmatig lage rentes. Wat vervolgens de inflatie opjaagt, aangezien we met zijn allen minder verdienen en er geen reëel rendement tegenover staat.

 

Exit-strategie

Volgens Wikipedia wordt een oorlogseconomie veelal ingezet vanwege een bedreiging van het landsbelang. De geschiedenis leert dat de overheid deze offers niet van burgers kan vragen zonder een geloofwaardige exit-strategie of stevige repressie. In de Tweede Wereldoorlog beloofden de Britse en Amerikaanse overheid de noden van de samenleving weer centraal te stellen zodra de vijand verslagen was, want ook de asmogendheden onderdrukten de eigen bevolking.

Jesse Klaver is vergeten dat een van de voorgangers van zijn GroenLinks-PvdA, de pacifistische PSP, zich onder zijn leden heeft geschaard. “De overheid moet zelf investeren in munitiefabrieken”, pleit hij bij WNL. “’We laten te veel aan de markt over, bedrijven moeten investeren”, spreekt hij zichzelf in één adem tegen. Gaat het bedrijfsleven een oorlog financieren? Het wordt steeds gekker bij die linksies. Hij denkt ook 2,5 miljard euro jaarlijks te reserveren voor militaire steun aan Oekraïne. “Dit willen we wettelijk vastleggen. Als alle NAVO-lidstaten dit doen, zou Oekraïne de oorlog moeten kunnen winnen.”

 

Nieuwe onderzeeërs

Het nieuwe normaal voor leden van de NAVO is dat lidstaten minimaal twee procent van het BBP bijdragen aan de organisatie. Nederland heeft vast 6,5 miljard uitgetrokken voor de aanschaf van nieuwe duikboten bij het Franse concern Naval. Daarmee worden de stokoude Walrus-onderzeeërs vervangen, die meer dan dertig jaar geleden (1990-94) in dienst gingen. De keuze is op Naval gevallen omdat het bedrijf volgens het kabinet ’de beste boot voor de beste prijs’ biedt, zij het dankzij Franse staatssteun. Terwijl dat land met hoge-schulden-landen Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en België bij de slechtste leerlingen begrotingsdiscipline van de EU-klas zit.

De NAVO wil een fonds van honderd miljard dollar opzetten voor steun aan Oekraïne, de EU heeft nog vijftig miljard aan begrotingssteun voor Oekraïne voor vier jaar toegezegd en vijf miljard aan militaire hulp voor dit jaar. En de demissionaire Rutte-kliek regeert gewoon over zijn graf heen met ruim twee miljard voor militaire steun, bovenop die duikboten. Schier eindeloze geldstromen gaan in het zwarte gat, een vorm van collectieve waanzin. Als kippen zonder kop springen Den Haag en Brussel, de EU en de NAVO, op de immer ronddraaiende carrousel van The Next Big Thing.

 

Europese leningen

De federalisten in de EU, onder wie de Franse raadsvoorzitter Michel, grijpen de oorlog aan om met gezamenlijke Europese ‘oorlogsobligaties’ (eurobonds) te komen. Verse leningen waarmee de productie van munitie en militair materieel gefinancierd kan worden. President Macron pleit er al jaren voor en zijn Eurocommissaris Thierry heeft geregeld concrete voorstellen gedaan. Niet verwonderlijk, want Frankrijk is een van de grootste wapenexporteurs en trekt daar graag de portemonnee voor, met als mogelijke toegift een EU-leger, vanzelfsprekend onder Franse leiding.

De Fransen vragen hiermee in feite of Nederland, en andere lidstaten, willen meebetalen aan hun defensie-industrie. De diplomatieke diensten van Frankrijk weten de weg in het Brusselse. Eerder opperde Macron ook al om een deel van de ongebruikte coronaschulden te gebruiken voor het versterken van de defensie-industrie en besteedde een flink deel van het Europese fonds aan subsidies om eigen bedrijven te steunen.

 

Topfunctie Rutte

Vooralsnog zijn Nederland en Duitsland, de economische hinkepoten sinds de grüne Wende, gekant tegen war bonds. De ervaring leert dat de Nederlandse regering in Brussel uiteindelijk door de pomp gaat. We kunnen er dus allesbehalve gerust op zijn dat oorlogsobligaties er niet komen, tenzij de nieuwe Tweede Kamer ingrijpt. De EU heeft juist minder schulden nodig in plaats van meer, ons land wordt er ook niets wijzer van. Behalve Rutte zelf: die poetst zijn kansen voor een nieuwe topfunctie bij de NAVO óf de EU ermee op.

Het meest hachelijke aan het afknijpen van de economie en het land voor wapentuig is de uitkomst. Is er een geloofwaardige exit-strategie? Niemand die het weet. Wat zouden de spoils of war zijn, de oorlogsbuit en de opbrengsten? Want het is geen zero-sum game en lucratief voor financiële giganten als Blackrock, State Street en Vanguard dankzij financiering van waardevolle activa als landbouwgrond en delf- en grondstoffen, gas en olie in Oekraïne.

 

Bezinning

De Nederlandse Grondwet legt de basis voor vrede en veiligheid in artikel 90 en 97. Het beginsel van het streven naar vrede is een kernwaarde in het EU-verdrag en wordt ook expliciet genoemd in het NAVO-verdrag. Enige bezinning en wellicht even een status quo zouden op dit moment een goede zaak zijn voor de heethoofden die zich kuddegewijs storten op overijlde plannen met uiterst ongewisse gevolgen.

PS: Nederland zal eraan moeten wennen dat het mogelijk een hoge prijs betaalt voor zijn veiligheid en welvaart, vindt demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). “Ook als die wordt gemeten in burgerslachtoffers of body bags.” Hiermee bedoelt hij dat er doden kunnen vallen, onder burgers of militairen.

Over de auteur

Raymond Peil
Raymond Peil: Journalist (ex professo, 44+ jaar). Vanaf 1980 bij het Leidsch Dagblad, GPD, real-time newswire AFX/MoneyView en Elsevier. Werkte bij de internationale law firm Loyens & Loeff, de Nederlandse (Vereniging van) Banken en als uitgever (portefeuille financiën en economie) bij Elmar in Delft. Websites sinds 2008, weblog/redacteur/ghost writer voor Sylvester Eijffinger. Jurist Corporate Law & Competition Law, (financiële) economie - 1 jaar Chartered Financial Analist, ICT-nerd van A tot Z | onderzoek | webmaster | MSM-immuun.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Over de vijand van de westerse wereld die al binnen is, in grote getalen binnen komt en dagelijks dodelijke slachtoffers maakt en onze economie uitholt daar in tegen geen slecht woord in Den Haag, M.S.M en mensenrechten organisaties als Oxfam en Amnesty.

Laatste aanpassing 17 dagen geleden door Jos
Ni28
Ni28
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk artikel van Raymond Peil.
Jarenlang heeft Nederland het nagelaten om aan de 2% van de BBP regel van de NAVO te voldoen. Trump werd gebashd wanneer hij dat eiste en het einde van de NAVO in beeld bracht. Ineens worden wij weer de beste jongetje van de klas omdat wij in gevaar verkeren als Oekraïne haar strijd verliest. Poetin mag wel gevaarlijk zijn maar confrontatie met de NAVO is op moment ondenkbaar daar hij nauwelijks Oekraïne aan kan. Veel groter gevaar wordt hiermee opzettelijk vergeten, het groei van de islam in Europa door de idiote migratie aanpak.Of beter gezegd het verzuim van aanpak. De slappe nieuwe afspraken in de EU dienen hoogstens om de verkiezingen in juni te redden van opkomende rechts wat natuurlijk extreem rechts genoemd wordt. Europa islamiseert in een rap tempo en onze Europese waarden bezwijken daaronder. Bovendien gaan wij binnenkort failliet als dit zo doorgaat. Met alle aandacht op Oekraïne verliezen wij onze eigen oorlog met de islam want wij steunen niet eens Israël volledig. Om te verlizen hebben wij Poetin niet eens voor nodig wij zijn onze eigen vijand zolang links regeert.

Laatste aanpassing 17 dagen geleden door Ni28
Andre
Andre
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

We zitten al twee jaar in een oorlogseconomie. Zo lang namelijk steunen we al Oekraïne. Want het is “onze” oorlog volgens Rutte. We betalen voertuigen, granaten en training voor Oekraïense soldaten. Ambtenaren in Kiev krijgen hun salaris uitbetaald op basis van euro-deviezen, overgemaakt vanuit Nederland. We zitten al twee jaar in een wapenleveringsoorlog, een trainingsoorlog en een financiële oorlog tegen Rusland.
Maar het gaat in deze oorlog niet om het landsbelang, niet om de verdediging van democratie of vrijheid. Het gaat om de verdediging van de 500 MRD euro die EU en VS in de afgelopen 10 jaar hebben geïnvesteerd in de landbouw en veeteelt van Oekraïne.
Het gaat om de verdediging van de grootse plannen die de Opperste Sovjet in Brussel heeft met Oekraïne om met goedkope landbouw producten de hele agrarische sector in de EU te herstructureren – lees grotendeels opheffen , waarna de gronden daarvan beschikbaar komen voor bio-landbouw (met veel lagere opbrengsten dan de traditionele landbouw) en huisvesting voor migranten

Andre
Andre
16 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In het artikel staat waar het onze overheid echt om gaat: “Denk aan centrale planning en controle van de economie door leger en overheid, gericht op inzet van alle beschikbare middelen, inclusief arbeid, energie, grondstoffen en industrie, voor militaire productie. ”
Oorlog is een middel om:
– de bevolking nog verder onder digitale controle te brengen;
– de consumptie te verminderen
– oorlog vernietigt wat consumenteneconomie opbouwt. Want consumenten hebben een toekomst, oorlog niet.

Mind my words
Mind my words
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Follow the money……….degenen die er met de dikke contracten vandoor zullen gaan en de politici die van de kick-backs rijk worden zijn de aanstichters van deze idiotie.

Peter
Peter
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Top artikel. Het gaat niet om dreiging van wie dan ook, het gaat om economie. Er moet weer geld worden verdiend na C19. De Geschiedenis leert dat het altijd hetzelfde liedje is.

Een paar inkoppers.

“Idealisten roeien, zolang de geschiedenis wordt geschreven, mensen op monsterlijke schaal uit, want ze hebben een inspirerende droom voor ogen: een betere wereld.”(Simon Carmiggelt)

“Als de geschiedenis der oorlogen alleen maar die optekende, welke uit rechtvaardige oorzaken voortkwamen, zou die geschiedenis zeer kort zijn.” (Gustave le Bon)

“Wat Noord-Europa als zijn geschiedenis beschouwt, is eigenlijk behoorlijk provinciaal en van beperkt belang. Verschillende soorten christenen vermoorden elkaar, en dat is het zowat.” (Thomas Pynchon)

“Geschiedenis: Een verslag dat meestal vals is, van gebeurtenissen die meestal onbelangrijk zijn, die tot stand worden gebracht door heersers, meestal schurken, en soldaten, meestal dwazen.” (Ambrose Bierce)

“Men moet de aard van de vijand begrijpen: de geschiedenis van de vijand, de cultuur van de vijand, de wensen van de vijand. Als je deze goed begrijpt, nou, dan kun je misschien de weg naar vrede vinden.” (Zbigniew Brzezinski)

De laatste is zo waar ….. maar met vrede valt niets te verdienen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet nog dat de PVV het eigen risico wilde afschaffen.
De linkse partijen schoten helemaal vol. Obestaanbaar, waar wilde hij het geld vandaan halen?
Kennelijk kunnen we wel 2,5 miljard per jaar aan Oekraïne schenken.

Den Helder
Den Helder
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Prima analyse. Na klimaat en Corona is dit deel 3 in de serie ‘doodsangst’ voor dummies. Heeft alles te maken met teveel krediet dat anders werkloos blijft en niets opbrengt. Dan ga je wat verzinnen dat de bevolking bereid maakt om flinke offers te brengen.

Rinus Bremer
Rinus Bremer
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed artikel dat inzicht geeft wat de werkelijke motieven van de EU zijn. Ter correctie: de raadsvoorzitter Michel geen Fransman maar een Belg.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

17 miljard bezuinigen? Komt door ‘onze oorlog’. En daar blijft het niet bij want Mw. Kaag heeft, net zoals overigens andere landen, voor NL zo’n 36 miljard kredieten slinks buiten de boeken gehouden.
We gaan nog wat beleven. Maar… komt allemaal door ‘onze oorlog’. En zeker niet door incompetente, roekeloze politici, toch? De nieuwe ploeg mag het gaan oplossen, en u weet wel wie voor die oplossingen gaat bloeden. Niet alleen financieel.
Miljardairs (maar ook de Biden clan) en bedrijven als BlackRock hebben gigantische belangen in Oekraïne. Die moeten verdedigd worden natuurlijk.
Het groot militair industrieel complex wrijft ook de handjes. Gratis reclame middels generaals e.d., uiteraard in vol ornaat, die zonder kritiek hun oorlogstaal aan de toksjootafels mogen spuien. Treurige operavoorstellingen.
En een minister die de bevolking aan het voorbereiden is dat ze onze jeugd naar het front gaat sturen.
Vredesonderhandelingen is een vies woord geworden.

H.J.
H.J.
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Die Engelse kiezers waren niet gek BREXIT.
NEXIT.

Frank pouw
Frank pouw
15 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Alles om Rutte maar sg te maken van een los aan elkaar hangende navo. De navo krijgt een st zonder ruggengraat en met amnesie maar daar komen ze nog wel achter die geweldige leiders in Europa. Hoj,dag hoor,hallo en weg. De reden dat de npo zo onder vuur ligt heeft oa hier mee te maken alles in het teken van Rutte geen enkele bescheidenheid of retrospectie over de zeer negatieven rol die dit heerschap heeft en nog speelt in de nederlandsche politiek,dit is een gevaarlijke man zie het politieke landschap in Nederland dat gelijkenis vertoont met Iper in België in 1918.
Jesse Klaver is vergeten dat een van de voorgangers van zijn GroenLinks-PvdA, de pacifistische PSP, zich onder zijn leden heeft geschaard. “De overheid moet zelf investeren in munitiefabrieken”, pleit hij bij WNL. “’We laten te veel aan de markt over, bedrijven moeten investeren”, spreekt hij zichzelf in één adem tegen. Gaat het bedrijfsleven een oorlog financieren? Het wordt steeds gekker bij die linksies. Hij denkt ook 2,5 miljard euro jaarlijks te reserveren voor militaire steun aan Oekraïne. “Dit willen we wettelijk vastleggen. Als alle NAVO-lidstaten dit doen, zou Oekraïne de oorlog moeten kunnen winnen.”
Dat kon Klaver alleen maar zeggen omdat die domme infantiele en incapabele presentator van dat dwaze clubje wnl van grootbek Huisjes Nieman geen idee heeft wat er aan de hand is en geen enkele journalistieke vraag heeft gesteld aan Pol Pot vriend klaver want in eerste kamer gesteund door Rosenmöller die pol pot zeer hoog heeft zitten.
Het is de firma Rutte vooruit die Ukraine zeker geen dunst verleend maar alleen maar zorgt voor meer doden en gewonden en clown Charlie Zelenskyy die als dictator regeert in zijn eigen fil the great dictator want enig idee wanneer de vrij verkiezingen zijn.

trackback
16 dagen geleden

[…] toch even het informatieve artikel van Raymond Peil op de website van OpinieZ, over de ‘”oorlogseconomie” bestuderen! Hij formuleerde die […]

Kee
Kee
11 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het grootste gevaar voor het volk is Brussel en de Navo
Met hun propaganda over Rusland
Totaal geen vertrouwen in beiden met hun zogenaamde goede bedoeling het zijn oorlog hitsers
Met hun propaganda proberen ze de burgers mee te krijgen .
Om Rusland te vernietigen.

De burgers zijn de slachtoffers .

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x