De VS houden Houthi’s aas voor, maar Ansarallah bijt niet

0

Tijdens een speciale briefing op 3 april – bijna zes maanden nadat Jemen zijn verreikende marineoperaties lanceerde om het vermogen van Israël om oorlog te voeren tegen Gaza te ontmantelen – benadrukte de speciale gezant van de VS voor Jemen, Timothy Lenderking, het belang van het zoeken naar diplomatieke oplossingen in Jemen in plaats van de militaire oplossingen waar zijn regering al maanden luidkeels voor pleit, schrijft Khalil Nasrallah.

Het standpunt van Lenderking stond in schril contrast met de aankondiging van Washington  in december van een multinationale coalitie tegen de door Ansarallah geleide strijdkrachten van Jemen, gericht op het beschermen van de internationale scheepvaart in de Rode Zee en het effectief beschermen van de met Israël verbonden handel tegen de ingrijpende zeeblokkade  door de Houthi’s

Maar terwijl de spanningen toenemen en regionale bondgenoten hebben  geaarzeld om zich bij de coalitie tussen de VS en Groot-Brittannië aan te sluiten uit angst voor directe Jemenitische vergeldingsaanvallen, hebben de VS en hun bondgenoten stilletjes geprobeerd Sanaa tot onderhandelingen te verleiden via aanbiedingen van Omaanse en andere internationale bemiddelaars die banden onderhouden met De feitelijke regering van Jemen in Sanaa.

Het standpunt van Lenderking zou in feite een weerspiegeling kunnen zijn van een verbazingwekkende reeks particuliere Amerikaanse beloften die via tussenpersonen achter gesloten deuren aan Ansarallah zijn gedaan – beloften die in wezen elk vakje op het verlanglijstje van de verzetsbeweging aanvinken.

‘Stop uw steun aan Gaza, dan zullen wij u alles geven’

Geïnformeerde Jemenitische bronnen onthullen aan  The Cradle  dat de VS Sanaa – in ruil voor haar neutraliteit in de aanhoudende Gaza-oorlog – ‘een erkenning van haar legitimiteit’ hebben aangeboden.

Dit zou inhouden dat de rol van de door Saoedi-Arabië gesteunde presidentiële raad onder leiding van Rashid al-Alimi ernstig wordt verminderd en dat de ondertekening van een routekaart met Riyad en Abu Dhabi om de agressie tegen Jemen te beëindigen, wordt versneld.

Uit de bronnen blijkt verder dat de Amerikanen hebben beloofd om de ingehouden salarissen van de Jemenitische publieke sector onmiddellijk vrij te geven van de Nationale Saoedische Bank, de belegering van het land volledig op te heffen, de luchthaven van Sanaa te heropenen, de beperkingen op de haven van Hodeidah te versoepelen en een uitgebreide overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen met alle betrokkenen partijen te faciliteren.

In termen van wederopbouw zeggen de bronnen:

[Washington] beloofde de schade te herstellen, buitenlandse troepen uit alle bezette Jemenitische landen en eilanden te verwijderen en Ansarallah van de ‘terrorismelijst’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken te verwijderen – zodra ze hun aanvallen ter ondersteuning van Gaza zouden stoppen.

Ondanks deze verleidelijke aanbiedingen, waarover al ruim twee jaar wordt onderhandeld tussen Sanaa en Riyadh, bleven de Jemenieten standvastig. Het consistente standpunt van Ansarallah-leider Abdel Malik al-Houthi, zoals herhaald in zijn toespraken, is het voortzetten van  de operaties  zolang de Israëlische agressie tegen Gaza voortduurt.

Ansarallah’s ‘militaire onderhandelingen’

Vanaf het begin, gekenmerkt door Israëls verklaring van de staat van oorlog na de Al-Aqsa Flood-operatie van 7 oktober, wierp Sanaa zijn steun achter het Palestijnse verzet en lanceerde uitgebreide drone- en ballistische raketaanvallen op de zuidelijke, door Israël bezette havenstad Umm al. -Rashrash, bekend als Eilat.

Als reactie op de Jemenitische salvo’s en onderscheppingspogingen van Amerikaanse oorlogsschepen startte Washington een campagne van bedreigingen tegen Sanaa, die op zijn beurt een onmiddellijke stopzetting van de agressie tegen Gaza eiste als voorwaarde voor het stopzetten van zijn militaire operaties. Hun exacte woorden tegen de Amerikanen waren: “Wij bevinden ons niet in de kring van degenen aan wie u dicteert.”

De zaken werden alleen maar erger toen Ansarallah voorheen ongebruikte marinestrategieën begon in te zetten – die in negen jaar van strijd zelfs niet werden ingezet tegen de agressors van Jemen, Saoedi-Arabië en de VAE – waarbij al-Houthi  beloofde  Israëlische schepen in de Rode Zee te belemmeren.

Deze strategie werd dagen later, op 19 november, gerealiseerd toen Jemenitische marinecommando’s een aan Israël gelieerd schip, de  Galaxy Leader, en zijn bemanning bestormden, en het schip omgeleid naar de Jemenitische kust.

Lees meer
'Holy Shit' beelden van de Houthi' helikopterlanding op het gekaapte Israëlische schip

Deze gewaagde marine-actie zette de VS ertoe aan tweeledige strategieën na te streven: de eerste omvatte intimidatie en voorbereiding voor een marinecoalitie om Israël te steunen, en de tweede betrof het aanmoedigen van diplomatieke samenwerking via Arabische en internationale bemiddelaars om de impactvolle marine-operaties van Sanaa een halt toe te roepen.

De leiding van Sanaa verwierp niet alleen deze toenaderingen, maar breidde de zeeblokkade uit tot niet-Israëlische schepen op weg naar Israëlische havens en breidde hun operatiegebied uit tot aan de  Indische Oceaan

Advertisement
  – om Israëls “alternatieve lange route”-transporten af ​​te sluiten.

De ferme weigering van Jemen om te zwichten voor verleiding of intimidatie bracht de VS en Groot-Brittannië er drie maanden geleden toe agressieve militaire operaties te initiëren tegen de door oorlog verscheurde Perzische Golfstaat, met als doel de Jemenitische dreiging te neutraliseren en maritieme aanvallen ter ondersteuning van Gaza onder het mom van ter bescherming van de vrijheid van de maritieme navigatie.

Als tegenmaatregel escaleerde Sanaa zijn militaire reactie door de operaties uit te breiden en niet alleen Amerikaanse en Britse schepen aan te vallen, maar ook door geavanceerde wapens in zijn arsenaal te introduceren.

Dit omvatte onder meer het tot zinken brengen van het Britse vrachtschip  Rubymar, het aanvallen van andere schepen en het uitbreiden van het operatiegebied naar de Arabische Zee en de Indische Oceaan – een strategische stap om de druk op te voeren op degenen die de brute oorlog tegen Gaza uitvoeren.

Jemenitische militaire schaakmat

In het licht van de huidige situatie, waarin de VS de zinloosheid van hun militaire strategie hebben erkend en aandringen op het bedenken van een diplomatieke oplossing, heeft Sanaa duidelijk de relevantie ervan voor alle West-Aziatische geopolitieke berekeningen aangetoond.

Tot de verbluffende prestaties van de afgelopen zes maanden behoort onder meer het vermogen van Sanaa om de  Israëlische economie te ontwrichten  door handelsroutes voor de essentiële importen van Israël af te snijden of te verlengen. Dit is het meest duidelijk te zien in Eilat, waar de operationele verstoring van de zuidelijkste haven van Israël heeft geleid tot aanzienlijke banenverlies bij de havenexploitant en tot een volledig lamleggen van de scheepvaart.

Ansarallah heeft ook vergeldingsmaatregelen van de meest gevierde zeestrijdkrachten van het Westen verijdeld, hun wankele ‘coalitie’ belachelijk gemaakt en complexe uitdagingen gecreëerd voor de Amerikaanse hegemonistische ambities in de Perzische Golf, zowel nu als op de lange termijn.

Bovendien heeft Jemen blijk gegeven van opmerkelijke politieke en militaire manoeuvreerbaarheid, wat aantoont dat één enkele vastbesloten Arabische staat het Palestijnse verzet kan voorzien van een krachtig onderhandelingsinstrument.

Belangrijk is dat Sanaa door haar militaire operaties in de waterwegen in de regio haar positie binnen de As van Verzet heeft verstevigd en is getransformeerd in een van de meest effectieve krachten in de Unity of Fronts  -strategie van de As. En dat allemaal terwijl Britse en Amerikaanse marinemiddelen in kwetsbare – en niet te winnen – posities terechtkwamen en met succes de scheepvaartverbindingen van Israël met de wereld werden belemmerd.

Een opkomende regionale macht 

Volgens de meest recente telling van al-Houthi hebben de talrijke militaire operaties van Jemen meer dan 520 raketten en drones gelanceerd om marine-activa en gebieden in het zuiden van Israël aan te vallen. Tot nu toe zijn negentig schepen het doelwit geweest, waarbij 34 operaties alleen tussen 4 en 5 maart zijn uitgevoerd met behulp van 125 ballistische en gevleugelde raketten en drones.

Daarentegen hebben de VS en Groot-Brittannië bijna 500 invallen gelanceerd sinds hun slecht doordachte marinecoalitie met operaties begon, resulterend in het martelaarschap van bijna veertig Jemenieten.

Zes maanden na de oorlog blijft Jemen zijn strategische capaciteiten demonstreren op het land, in regionale waterwegen en zelfs in de oceanen van de wereld. Jemenitische functionarissen wijzen op verdere militaire ‘verrassingen’ die nog moeten komen, die zij kunnen inzetten afhankelijk van Israëlische acties in Gaza en de bredere regio, evenals de acties van de Amerikaanse facilitator, die Sanaa beschouwt als de meest destructieve en destabiliserende kracht voor het Westen. De veiligheid en stabiliteit van Azië.


Geef censuurkoning Elon Musk een dikke vinger en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen


Jemen’s schaakmat in de Indische Oceaan

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties