Een ondergelopen woning in de omgeving van Orenburg
NOS NieuwsAangepast

Massale evacuatie inwoners Russische stad Orenburg vanwege stijgend water

Inwoners van de Russische stad Orenburg worden massaal geëvacueerd vanwege het stijgende water. Dat meldt de burgemeester van de stad met een half miljoen inwoners op Telegram.

"Let op, inwoners van Orenburg! Er klinkt een sirene in de stad. Dit is geen oefening. Er is een massale evacuatie gaande!", schrijft de burgemeester. Het waterpeil in de Oeral-rivier is volgens hem in de afgelopen tien uur met 40 centimeter gestegen, en zou inmiddels staan op 11 meter en 43 centimeter. De situatie in de stad is volgens de burgemeester "uiterst gevaarlijk".

Inwoners van sommige wijken krijgen het advies om documenten, medicijnen en essentiële zaken bij elkaar te pakken en zo snel mogelijk te vertrekken. "De situatie is kritiek, verspil geen tijd!"

Dit zijn beelden uit Orenburg van evacuaties in de afgelopen dagen:

Honderdduizenden rondom Russische Orenburg getroffen door overstromingen

Het zuidwesten van Rusland en noordwesten van Kazachstan hebben al meer dan een week te kampen met zware overstromingen. Door hoge temperaturen zijn sneeuw en ijs snel gaan smelten, waardoor de Oeral en andere rivieren en beken op veel plekken buiten hun oevers zijn getreden.

Ook brak bij Orsk een dam door. Daar is het waterpeil inmiddels iets gezakt, maar stroomafwaarts moet de piek nog komen. Dinsdag waren er volgens de autoriteiten al 100.000 mensen geëvacueerd en stonden er 14.000 huizen onder water.

Het is onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen door de overstromingen.

Een honderdtal inwoners van Orsk hield maandag een protest omdat ze de lokale autoriteiten verantwoordelijk houden voor de wateroverlast. Ze verwijten de autoriteiten voor veel te veel geld een slecht geconstrueerde dam te hebben laten bouwen.

Bij het protest riepen demonstranten "schande, schande" en "Poetin, help ons".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl