Google stopt 'later dit jaar' met vpn-dienst van One

Google gaat stoppen met het aanbieden van de vpn-dienst bij zijn cloudopslagapp Google One. Wanneer de dienst precies ophoudt met bestaan, is nog niet duidelijk. Google zal bestaande gebruikers doorverwijzen naar vpn's van andere aanbieders.

Het internetbedrijf heeft klanten van de dienst op de hoogte gebracht via een e-mail waarin het enkele aanpassingen aan One beschrijft. Google verklaart aan 9to5Google dat er niet genoeg belangstelling is voor de vpn-dienst. Door de dienst stop te zetten krijgt het bedrijf meer tijd voor tools voor One waar meer vraag naar is, zegt Google tegen de site.

VPN by Google One kwam eind 2020 beschikbaar en is inmiddels te gebruiken in 22 landen, waaronder Nederland en België. Vorig jaar werd de dienst nog beschikbaar gesteld voor de goedkopere One-abonnementen vanaf 1,99 euro per maand. Eerder was de vpn alleen beschikbaar voor Premium-abonnees, die 9,99 euro per maand betalen en twee terabyte opslagruimte krijgen.

Door Loïs Franx

Redacteur

12-04-2024 • 08:09

71 Linkedin Whatsapp

Submitter: MartyMartijn

Reacties (71)

71
70
31
1
0
29
Wijzig sortering
Hup, die kan ook op het lijstje van Google Graveyard https://killedbygoogle.com/. Zonde dat deze verdwijnt, ik gebruikte het voornamelijk voor openbare wifi punten waar je anders zelf via Tasker connecties moet opzetten naar je VPN.

Ach, dan gaan we gewoon terug naar onze vorige opzet :),
Die conclusie klopt niet. De VPN verdwijnt niet (dus niet killed), maar de VPN is niet langer toegankelijk via Google One omdat deze nauwelijks gebruikt werd volgens google. Uit het 9to5Google artikel:
Google is now “discontinuing the VPN feature as [they] found people simply weren’t using it.” The company tells 9to5Google that the deprecation will let the team “refocus” and “support more in-demand features with Google One.”
Ik gebruik zelf de VPN vanuit Google Fi, deze alsook de VPN voor PIxel 7 en Pixel 8 telefoons verdwijnen voorlopig niet. Wederom uit 9to5Google artikel:
there are no changes to the free Pixel VPN introduced with the Pixel 7 series in 2022. At the time, availability was guaranteed for five years.

In fact, the big VPN upgrade introduced with the Pixel 8 is coming to the Pixel 7, 7 Pro, 7a, and Fold in June. Those older Pixel phones will stop using the Google One app and switch to a built-in service that means there’s no persistent notification.

The VPN available with Google Fi will also remain available.
Elke keer als Google iets lanceert, is mijn eerste gedachte, hoe lang gaat het duren voordat de stekker er weer wordt uitgetrokken. Google is echt totaal niet te vertrouwen om iets voor langere periode door te zetten. Voor consumenten al heel vervelend, maar als bedrijf totaal onbetrouwbaar om mee te werken. (Overigens is een partij als Microsoft daar ook enigszins schuldig aan, alleen niet zo erg als Google)

Weleens ergens gelezen dat medewerkers vooral worden afgerekend op het lanceren van nieuwe producten en ze daarna snel vertrekken naar een volgend onderwerp om te voorkomen dat ze ook het falen op hun CV krijgen.
Ik weet niet hoe jij een cv maakt, maar de meeste mensen zetten daar alleen maar de pluspunten in en niet de foutjes die ze ooit een keer per toeval hebben gemaakt.
Falen van een dienst staat niet gelijk aan de technische prestatie. Die falende producten zullen niet misstaan op een CV, toch?
Precies. U heeft het opgezet en afgeleverd.

Dat het management het vernaggeld of gewoon wegbezuinigd/ opdoekt omdat het niet genoeg opbrengt doet daar niks aan af.
Als u een project heeft opgestart en afgeleverd is dat een prestatie.

Dat het management er dan de stekker uit trekt doet niets af aan uw prestatie. Is het stopzetten veroorzaakt door een slechte technische uitvoering dan is het misschien discutabel.

Maar men zal zeker vragen naar welke projecten u aan heeft gewerkt en wat uw deelname daaraan heeft toegevoegd. In een gesprek kunt u dat altijd toelichten natuurlijk.

Een wat uitgebreidere toelichting buiten uw CV om kunt u natuurlijk gewoon ook op uw Linkedin profiel zetten (Hoewel Linkedin steeds meer een Facebook 2.0 aan het worden is).
Ík neem dingen voor kennis aan en besluit het gewoon niet te gebruiken als er prima alternatieven zijn. Al is het natuurlijk ook zo dat het overstappen niet perse een lastig verhaal hoeft te zijn bij een dienst als dit. Als het echter over iets gaat waarmee je je persoonlijke data moet managen en overstappen een flinke investering vergt (in tijd of geld), dan zou ik er niet aan beginnen. Tenzij het deel is van Workspaces oid...
Ik ben benieuwd hoezeer deze reputatie heeft meegespeeld bij het falen van Stadia. Er was nogal een investering nodig om daar in te stappen. Uiteindelijk heeft Google niet moeilijk gedaan en gewoon iedereen z'n geld terug gegeven maar dat was niet vanzelfsprekend.
Ik ga hier niet helemaal in mee. Je ziet vaak dat Google bij nieuwe ontwikkelingen vaak iets achter andere partijen aanloopt en vervolgens dingen groots opzet. Vaak zonder al te veel toeters en bellen, maar de features die er in zitten werken dan ook relatief goed.

In de afgelopen jaren was die trend te zien in Google Cloud diensten, waar bijvoorbeeld Amazon, Microsoft en soms andere cloud providers eerder en bredere support hebben voor nieuwe technologieën en Google voor mijn gevoel soms toch wat meer de kat uit de boom kijkt en dan met de doorslaggevende technologiën iets neer zet voor de lange termijn. Voorbeelden zo uit mijn hoofd zijn GKE, Cloud Run support, Text-to-speech support.

Wat mij betreft zou je ook kunnen zeggen dat dit geldt voor het Goolge One product; een compleetpakket voor het beheren en uitwisselen van informatie en communicatie. Daarin zou je VPN als een nice to have kunnen zien. Het Google One product als geheel kan je zien als pakket dat meegroeit met de hedendaagse technologie en wensen. Daarin zijn emailen, bestand- en fotobeheer, agenda en dergelijk core productien die toch al heel wat jaren meedoen. AI lijkt daar ook voor de lange termijn aan toegevoegd te worden met Bard and Duet AI, die net omgedoopt zijn tot Gemini, met volledige integratie met die core producten.

Ja, iets als VPN overleeft het dan niet in dat pakket, maar om te zeggen "Google is echt totaal niet te vertrouwen om iets voor langere periode door te zetten." lijkt me ook niet helemaal terrecht.
De oplossing is heel simpel: geen google zut meer gebruiken.

Maar ja, die leercurve is blijkbaar te hoog gegrepen voor velen, want "oh zo lekker simpel"...
Volgens mij zijn de enige 2 zekerheden Gmail en youtube maar zelfs daar ben ik steeds onzekerder over.
Kijk eens naar Cloudflare Warp! Minstens zo goed al dan niet beter wat betreft privacy!
Geweldig voor openbare wifi plaatsen.
Warp is toch een DNS dienst, totaal niet vergelijkbaar met een VPN of beter mbt privacy?
Warp is de VPN versie, Cloudflare Zero Trust kan via de warp agent of 1.1.1.1 app zowel Doh als een warp (vpn) verbinding opzetten.

Via Cloudflare Zero Trust is dit ook gratis en zijn er ook veel meer features zoals filtering op diverse manieren.
Er is zelfs een http(s) proxy als onderdeel van warp / zero trust die op port niveau, domain, application etc kan filteren.
Jep, betreft wel VPN. Ik geloof niet in gratis, maar Cloudflare heeft natuurlijk wel een naam. Eigenlijk is een dienst als deze echt wel nodig op publieke internet plekken. Volgens mij kan je met een simpele tool als wireshark al een heel eind komen met afluisteren.

[Reactie gewijzigd door StormRider op 12 april 2024 17:38]

Ja, ik ben ook echt huiverig tegenwoordig om in dingen van google te springen. Vroeger was ik nog wel enthousiast, maar nu, laat maar zitten.
Ik was al benieuwd hoe veel reacties ik moest scrollen, bij het lezen van de titel. 0, de eerste reactie (niet, de eerste reactie al prijs ;) )

Ik zou eigenlijk ook niet weten waarom iemand een VPN van Google zou nemen.
Ik kreeg het gratis bij Google One. Prima voor openbare Wifi bijvoorbeeld.
Prima Google en vpn?
? Privacy?
Vreemd dat AngularJS er bij staat, want ze hebben het niet gekilled. Ze hebben er een nieuwe versie van uitgebracht onder Angular.
Vreemd dat AngularJS er bij staat, want ze hebben het niet gekilled. Ze hebben er een nieuwe versie van uitgebracht onder Angular.
Je moet Angular echt los zien van AngularJS.

Angular is een totaal ander beest dan AngularJS.

Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben,is dat beiden JavaScript frameworks zijn, het woord "Angular" in hun naam voor komt, en dat Google de (hoofd)ontwikkelaar is van beiden.
Een VPN van Google voelt toch een beetje als 'incognito' browsen in Chrome.
Het doel is online privacy en dan zou je een dienst afnemen bij een partij die juist een van de redenen is voor het gebruik van een vpn.
Wat vreemd dat er niet veel interesse is...
Menig VPN biedt weinig privacy zoals men denkt. Het verandert alleen een IP adres, maar dankzij device fingerprinting is het nog steeds redelijk eenvoudig om de gebruiker te achterhalen.
Heb je daar ervaring mee?

In mijn ervaring is device fingerprinting absoluut onbetrouwbaar en hooguit betrouwbaar in een enkele sessie en het is al heel erg lastig om een gebruiker over meerdere sessies te volgen, er hoeft maar iets geupdated te worden op een computer en je hebt al weer een andere fingerprint.

Een VPN gebruik je eigenlijk alleen maar om je ip-adres af te schermen. Je privacy bescherm je er niet mee, je deelt het hooguit met een andere partij die je wellicht meer vertrouwd dan je eigen ISP.
Ja, ik heb een aantal jaren geleden een paar pentest klussen uitgevoerd waarbij dergelijke scenario's werden uitgevoerd. Device fingerprinting geeft meer informatie dan je denkt, van user agent tot aan beeldschermgrootte. Het gaat om de correlatie tussen gegevens, er vinden inderdaad wijzigingen plaats na een update/installatie, maar de rest is nog hetzelfde. Als ik opeens groen haar zou hebben, zou je mij ook nog herkennen.
Een VPN alleen gebruiken om je ip-adres af te schermen vind ik een wel heel nauwe casus.

Wat met je dataverkeer beveiligen als je gebruik wil maken van openbare WIFI? Of beveiligde toegang tot devices in je thuisnetwerk?
Dit zijn mijn persoonlijke gebruiksscenario's voor Tailscale.
Natuurlijk is een vpn in de puurste zin van het woord een prive-netwerk, echter gaat het nieuws over google's vpn dienst, en die is niet bedoeld om een prive-netwerk op te zetten naar je eigen devices. Ik generaliseerde een VPN in mijn comment even naar zo'n externe dienst.
Het verandert alleen een IP adres, maar dankzij device fingerprinting is het nog steeds redelijk eenvoudig om de gebruiker te achterhalen.
Dus gebruik van VPN en de partij waarover je spreekt bepalen hoe privacyvriendelijk het is.

• Dezelfde browser gebruiken om dezelfde websites te blijven bezoeken? Waarschijnlijk heeft een VPN niet veel nut.

• Een torrent client die enkel en alleen via een VPN verbinding maakt met het internet? Kan wel eens nut hebben.

Uiteraard kan de VPN-provider in beide situaties meekijken. Dat is altijd iets om in het achterhoofd te houden. Verder zijn de bovenstaande scenarios geschreven vanuit het perspectief van een "vrije" internetverbinding. In een land met censuur kan een VPN veel meer nut hebben, ook voor alledaags browsen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 april 2024 08:43]

Een VPN op zich is niet helemaal een slecht idee hoor. Men moet wel goed weten wat de bedoelingen zijn, welke 'tegenstanders' men heeft en daarvoor een gepaste keuze maken.

De privacy en security vraagstukken zijn geen zwart-wit verhaal, er is een hele zone ertussen waar iedereen wel zit. Zelfs als je niets te verbergen hebt, wil je nog niet alles met iedereen delen.

VPN van Google is inderdaad een raar idee want die gebruiken al hun diensten puur om info over je te verzamelen voor advertenties. Als de enige bedoeling is om een geencrypteerde tunnel veilig uit een onbetrouwbare wifi te hebben, dan kan het helpen. Maar voor al de rest moet je uitgaan van net extra logging bij Google en een uitzonderlijk snelle service om die logs door te geven of zelfs door te verkopen.

Als je dan toch voor andere redenen een VPN wil, moet je ten eerste een provider te kiezen die goeie reputatie heeft. En dan heb ik niet over veel Youtube ads. Kies één die door een security bedrijf geaudit is, in een deftige jurisdictie zit (ver weg van 5 eyes en gerateerde want die doen het met geheime rechtbankprocedures of niet helemaal legaal spioneren voor elkaar) en eventueel getest in de rechtbank.

En maak je natuurlijk geen illusie, voor zware criminaliteit of drugs gaan ze je toch vinden en zal een vpn niet helpen.

Maar het helpt wel voor kleinere privacy zaken zoals de herhaaldelijk illegaal ingevoerde dataretentie (die in België nu voor de 3e keer erdoor geramd is).

En ook streamen, torrenten, homo zijn in Saudi Arabië of gewoon proberen een goedkopere vakantie te boeken uit een andere locatie kan je ermee. Allemaal strikt genomen illegaal want de wet of gebruikersvoorwaarden laten het niet toe.
Dat heet racketeering. Eerst een probleem creëren en daarna een dienst aanbieden die dat probleem mitigeert.
1,99 Euro maar flut je kan niet eens je regio veranderen als je bijvoorbeeld netflix wilt kijken van een andere land
Deze vpn service moest concurreren met wat apple ook bied via private relay, waar je dus ook niet kan kiezen waar je vpn verbonden is alleen een soort van beveiligde verbinding als enige doel
Daar is een VPN in principe ook niet voor bedoeld.
Niemand betaalde Google one omwille van de vpn dienst... Je kreeg het er gratis bij
Echt alles stopt bij Google he.
Ik heb het ook, maar gebruik het alleen met Open WiFi verbindingen, dus komt niet vaak voor. Maar toch voor 1,99 best wel veel opties en gaat het weer weg.
Het mooie is dat consumenten dit (dus niet tweakers) onderhand ook door beginnen te krijgen. Dit wordt google's dood op mid lange termijn.
"Vroeger", toen er nog geen https was en e-mail zonder tls, werden websites en e-mails open en bloot verstuurd over internet. Toen leek een VPN een "moetje", bij alles buitenshuis of alles via een wifi/edge.

Tegenwoordig lijken alle websites wel https te hebben. Zelfs Ziggo verplicht nu encryptie op zijn pop3/smtp/imap servers. WA heeft encryption. De allerergste uitwassen lijken nu wel weg, er is minder reden om een VPN abbo te kopen. "Gratis" VPN's lijken onwenselijk, reclame insertion en ze lijken alles te verkopen wat over hun dienst gaat.

VPN's hebben zeker hun nut als ip adres veranderaar, of als toegangspunt voor de it systemen van een bedrijf.
Met https blijft het zichtbaar met welke sites jij communiceert. Sommige sequences van website-bezoeken geven best wat informatie prijs. Dat voorkom je niet met https (beschermt alleen de details), wel met een vpn.
Dat voorkom je eveneens niet met een standaard VPN-oplossing, je verschuift alleen het punt van wie dit (ongeacht of ze dit doen) relatief eenvoudig in kan zien.

Voorheen jouw eigen ISP (en gebruikte nameservers), nu de gebruikte VPN-provider (en mogelijk nog steeds de gebruikte nameservers, ligt een beetje aan wie/wat/waar). Dat noem ik geen verbetering, zeker niet aangezien (in ieder geval Nederlandse/Europese) providers aan best wel wat specifieke wet- en regelgeving moeten voldoen en er ook bepaalde controles plaatsvinden terwijl een VPN-boer uit Panama iedere wet theoretisch aan haar laars kan lappen zonder dat er al te veel aan gedaan kan worden.
Correct, met dien verstande dat iemand die meeluistert op jouw verbinding-zonder-VPN (bv. sleepnet), de bezochte sequences alsnog kan vastleggen. Dat kan niet zodra er gebruik wordt gemaakt van een VPN: je moet dan echt op een endpoint meekijken. Deze extra beveiligingslaag (VPN) is cruciaal in sommige landen, https is daar onvoldoende.

Ik twijfel er niet aan dat je ook in landen als Nederland door geheime diensten vol-automatisch wordt geprofileerd op basis van je websitebezoek (Echelon, Nine Eyes). De enige manier om dat te voorkomen is een VPN gebruiken en er dan maar op te hopen dat die VPN provider echt betrouwbaar is.
Inderdaad. Security en privacy is geen zwart-wit verhaal. En een betrouwbare VPN kan daar een rol in spelen.

Als je naar oulook.com gaat, is het wellicht niet zo erg dat men weet dat je email hebt.

Maar soms moet je wel ook de domeinen verbergen. Als je bijvoorbeeld voor je werk in een hotel in het midden oosten zit, kan het nodig zijn te zorgen dat het hotel niet weet dat je naar een homo porno site surft. Falen om dat te verbergen kan leiden tot afpersing of erger.
Ik heb een Google One abonnement en het was fijn dat daar ook die VPN bij zat. Maakte de drempel nog lager om dat aan te schaffen en mijn foto's in de cloud te zetten. Mijn Pixel is zo ingesteld dat als ik op een wifi netwerk zit dat niet van mezelf is deze automatisch VPN aanzet, toch wel handig.
Jammer dat het One abonnement wordt uitgekleed.
Dat heb ik ook inderdaad. Vooral een Google One abonnement voor de opslagruimte.
De VPN is een leuk extratje, gebruik het zelf niet vaak maar altijd handig om te hebben. Maar er blijven wel weinig extratjes over zo :-/
Zoals de aankondiging gisteren dat de Photo AI functies gratis worden: nieuws: Google Foto's-gebruikers krijgen vanaf 15 mei gratis toegang tot AI-f...

Zoals @MadJo80 al oppert, wordt het nu goedkoper? ;-)
Ik heb ook een Google One abonnement, maar ik was me er niet eens van bewust dat er een VPN oplossing bij inbegrepen zat. Ik heb het inderdaad vooral voor de extra opslag.
Denk dat de meeste mensen in NL alleen maar een vpn hebben ivm het kijken van media. De enige reden dat ik een vpn zou nemen is dat ik dan videos/tv van andere landen kan kijken in NL. Puur voor privacy ga ik dat niet doen.

Bijvoorbeeld de formule 1 via RTL Luxemburg
Alles is wat dat betreft media, zo kan je ook de russische media volgen via een vpn verbinding om maar een voorbeeld te noemen, evenals andere bronnen die vanuit Nederland zijn geblokkeerd :+
Zoals terecht werd gezegd in de podcast van Tweakers, stel Google maakt iets nieuws (en je bent oké met Google als bedrijf) dan ga je toch eerst heel goed nadenken of je er daadwerkelijk gebruik van gaat maken.

Te vaak lees je dat er weer een dienst stopt bij Google
En dan gaat de prijs voor een One abonnement vast wel omlaag, toch? Toch?
Hoezo? De prijs van het abonnement wat ik heb is destijds ook niet verhoogd. Ik kreeg er wel een VPN-dienst bij.

Waarom moet de prijs dan nu verlaagd worden?
Je zou bijna geen nieuwe producten meer gebruiken van google want het is zijn leven niet zeker....


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee