Elk uur dat je voor middernacht in slaap valt, telt dubbel: Feit of fabel?

door: WVDS
geeuwen, slaap, bed
Afbeelding bron: Pixabay

Het oude gezegde "elk uur dat je voor middernacht in slaap valt, telt dubbel" is een populaire bewering in de volksmond. Het suggereert dat een vroege nachtrust bijdraagt aan een optimale gezondheid en welzijn. Maar is dit werkelijk een feit of eerder een fabel?

 

Slaap is essentieel voor de gezondheid. Het speelt een cruciale rol in tal van lichamelijke functies, zoals onder meer het repareren van cellen en het versterken van ons immuunsysteem. 

Gebrek aan slaap kan heel nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben

Het gebrek aan een goede nachtrust kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, en obesitas. Dat de slaap die je krijgt voordat de klok twaalf slaat 'dubbel' telt, heeft te maken met het idee dat je in die tijd dieper zou slapen. 

Biologisch gezien hebben mensen van nature een slaap-waakritme, bekend als het circadiaan ritme, dat wordt beïnvloed door externe factoren zoals licht en duisternis.

Dit zeggen studies over het tijdstip dat je gaat slapen

Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat een uur slaap vóór middernacht waardevoller is dan na middernacht. De slaapkwaliteit hangt niet af van het tijdstip waarop we naar bed gaan, maar van de slaapstadia die we doormaken tijdens een volledige slaapcyclus.

Een volledige cyclus duurt ongeveer 90 tot 110 minuten. Een slaapcyclus bestaat uit verschillende fasen: de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap, het stadium waarin we dromen. Het is waar dat de diepe slaap, die essentieel is voor fysiek herstel en groei, overwegend plaatsvindt in de eerste helft van de nacht. Echter, dit betekent niet per se dat vroeger naar bed gaan beter is voor de slaapkwaliteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen een uniek slaappatroon heeft, bepaald door leeftijd, levensstijl, en algemene gezondheid. Sommige mensen zijn van nature meer 'ochtendmensen', terwijl anderen meer 'nachtmensen' zijn.

In plaats van te focussen op specifieke tijden om naar bed te gaan, is het beter om een consistente slaaproutine te creëren. Wanneer je tracht elke dag op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan zal de kwaliteit van je slaap sowieso ten goede komen.

Tags slaap