‘Verkennend gesprek’ over hulp kan wachtlijsten bekorten; psychiatrische hulp is niet altijd nodig

Nieuws
Wie worstelt met psychische problemen, kan vanaf volgend jaar een ‘verkennend gesprek’ krijgen met hulpverleners uit verschillende disciplines, vergoed vanuit het basispakket. Doel is om eerder de juiste hulp te geven. Een psycholoog of psychiater blijkt namelijk lang niet altijd de beste oplossing.
Tonie Mudde / vk
vrijdag 12 april 2024 om 02:50 aangepast 06:10
Ruth Peetoom, voorzitter van GGZ Nederland, hoopt dat de ‘verkennende gesprekken’ snel goed georganiseerd zijn.
Ruth Peetoom, voorzitter van GGZ Nederland, hoopt dat de ‘verkennende gesprekken’ snel goed georganiseerd zijn. beeld anp / Reyer Boxem

Den Haag

Mensen die zich melden met psychische klachten, worstelen regelmatig ook met problemen als schulden, gebrek aan goede huisvesting, een scheiding of eenzaamheid. Een ggz-traject is dan vaak niet de beste remedie; andere hulpverleners kunnen beter helpen om het leven weer op de rails te krijgen.

‘Een snelle en passende oplossing kan voorkomen dat de problemen van deze mensen verergeren’, schrijft het Zorginstituut, dat het basispakket samenstelt. ‘Behandeling in de ggz is dan van korte duur of mogelijk niet eens nodig.’

Vanaf 2025 wordt daarom het zogeheten verkennend gesprek vergoed vanuit het basispakket. Bij zo’n gesprek zoeken een ggz-behandelaar, een sociaal-maatschappelijk expert en vaak ook een ervaringsdeskundige samen met de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Heresingel 13 in Groningen, waar Ite Boerema onderzoek deed naar de medische gevolgen van de oorlog.

In het begin van de Duitse bezetting werden er veel meer winden gelaten. Deze arts wist wel waarom

De Duitse bezetting leidde tot veel lichamelijk ongemak, merkte Ite Boerema, arts te Groningen. Zo nam het aantal tandbreuken en het aantal geslachtsziekten toe.

Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Goede opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mensen. Die willen anders niet mee bij een evacuatie'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Ontspanning troef bij vrolijke Koningsdag in Emmen. 'Hee, koning! Alles goed?'

Na jaren van dalende populariteit kon de koninklijke familie wel een boost gebruiken. In Emmen werden de koning en zijn familie warm ontvangen. ‘Het kon minder, het kon veel minder!’

‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.