Tadic maakt de 2-1 uit een strafschop
NOS VoetbalAangepast

Fenerbahçe houdt hoop op halve finales Conference League, Aston Villa en Brugge winnen

Fenerbahçe heeft zich na een uitzichtloze situatie teruggeknokt in de strijd om een plek in de halve finales van de Conference League. De Turkse ploeg kwam in het duel met Olympiakos terug van een 3-0 achterstand tot 3-2.

Ook de andere kwartfinales zijn na de eerste ontmoeting nog niet beslist. Club Brugge won met 1-0 van het Griekse PAOK, Aston Villa versloeg Lille met 2-1 en Viktoria Plzen tegen Fiorentina eindigde in 0-0.

Het leek een zeer pijnlijke avond te worden voor Fenerbahçe. Na 32 minuten keek de Turkse club tegen een 2-0 achterstand aan na goals van Konstantinos Fortounis en Stevan Jovetic.

Even later moest linksback Jayden Oosterwolde ook nog per brancard van het veld. De oud-speler van FC Twente raakte na een duel flink geblesseerd aan zijn knie en kon niet meer opstaan. Ferdi Kadioglu, Turks international en oud-NEC'er, kwam voor hem in het veld.

Strafschop Tadic

In de tweede helft bracht Chiquinho van Olympiakos de Turken nog meer in de problemen. De middenvelder schoot de bal kundig in de verre hoek na gepruts achterin bij Fenerbahçe: 3-0.

Het Europese avontuur van Fenerbahçe leek zo goed als voorbij. Tot het in de 67ste minuut een strafschop kreeg. Dusan Tadic schoot de bal rustig in de hoek.

Oosterwolde op brancard van het veld

Enkele minuten later was het weer raak. Invaller Kadioglu gaf een uitstekende voorzet, waarna oud-Feyenoorder Sebastian Szymanski de bal redelijk onbewust verlengde richting Irfan Kahveci. Hij aarzelde niet en schoot de 3-2 tegen de touwen.

Brugge wint van PAOK

Club Brugge, de enige overgebleven Belgische ploeg in Europa, rekende redelijk eenvoudig af met het Griekse PAOK.

De Belgen kwamen uitstekend uit de startblokken. Al na zes minuten stond het 1-0 in het Jan Breydelstadion. Ferran Jutgla stoomde op vanaf de linkerkant en zag dat Hugo Vetlesen zich slim aanbood op de rand van het strafschopgebied. De Noorse middenvelder legde vervolgens de bal beheerst in de rechterhoek en liet keeper en oud-Ajacied Dominik Kotarski kansloos.

Brugge, met Björn Meijer op de bank, kreeg enkele minuten later opnieuw een grote kans maar de Braziliaanse spits Igor Thiago kwam net tekort om de bal binnen te glijden.

Club Brugge viert de 1-0 tegen PAOK

PAOK kwam er nauwelijks aan te pas. De Grieken werden steeds in het defensief gedrongen door de Belgen, die voornamelijk vanaf links ten strijde trokken. De Cuyper liet andermaal zien over een uitstekende voorzet te beschikken. Thiago kwam helemaal vrij, kopte ternauwernood naast, maar bleek ook buitenspel te staan.

Ook de tweede helft kende een redelijk eenzijdig beeld. Het mocht een wonder heten dat het bij 1-0 bleef. Spits Thiago miste ook nog een strafschop.

Aston Villa tamelijk soeverein

Aston Villa kwam al vroeg op voorsprong tegen de Franse club Lille. En dat had zelfs nog eerder gekund, maar Oliver Watkins verzuimde de bal af te leggen toen hij alleen op de keeper afliep. Hij besloot zelf te schieten maar miste.

Zo had de Engelse spits wat goed te maken. En dat deed hij al in de dertiende minuut, toen hij uit een hoekschop van John McGinn raak kopte.

In de tweede helft breidde Villa de voorsprong uit. Leon Bailey gleed uit tijdens het geven van een voorzet, maar kreeg de bal toch bij McGinn. Die aarzelde niet en zijn schot vanaf rand zestien belandde heerlijk in de linkerhoek.

McGinn viert de 2-0

In de 84ste minuut deed Lille nog wat terug met een doelpunt van Bafodé Diakité, hij kopte raak uit een corner. Maar echt een vuist maken konden de Fransen niet tegen de club uit de Premier League.

Vuurwerk op het veld

Een andere kwartfinale van de Conference League, Viktoria Plzen tegen Fiorentina, bracht weinig hoogtepunten. Het bleef bij een 0-0 gelijkspel.

De scheidsrechter legde de wedstrijd nog wel even stil. Er werden meerdere fakkels op het veld gegooid. Spelers probeerden met handen en voeten het vuurwerk van het veld te krijgen, maar elke keer kwamen er nieuwe objecten bij.