Knipprogramma in Windows 11 krijgt ondersteuning voor emoji's en QR-codes

Het Knipprogramma in Windows 11 krijgt enkele nieuwe features, waaronder de mogelijkheid om QR-codes te detecteren en om emoji's toe te voegen aan screenshots. Dat blijkt uit gelekte screenshots, al is niet bekend wanneer de features definitief uitkomen.

X-leaker PhantomOfEarth spotte de features in de Snipping Tool in Windows 11. In die tool komt onder andere een optie om emoji's in een screenshot te plaatsen. De leaker toont in een video hoe het Knipprogramma achttien veelgebruikte emoji's zoals een hart of kruis geïntegreerd krijgt. Die kunnen gebruikers ook kleiner of juist groter maken.

Naast emoji's krijgt het Knipprogramma ook een mogelijkheid om automatisch QR-codes te herkennen op afbeeldingen. Gebruikers hoeven dan niet meer hun telefoon te pakken om een code te scannen, maar kunnen daar gelijk naartoe vanuit het screenshot. Tot slot komt er ook een optie om hdr-beelden te verbeteren. Daarmee kunnen gebruikers de kleuren aanpassen van screenshots die op hdr-monitors worden gemaakt. In ieder geval die laatste functie zit in 11.2403.8.0 van het Knipprogramma, maar het is niet bekend wanneer de functies algemeen beschikbaar komen.

Knipprogramma

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-04-2024 • 18:58

56 Linkedin Whatsapp

Reacties (56)

56
56
22
0
0
15
Wijzig sortering
Ik zie liever een optie om vormen zoals pijlen en kaders toe te voegen. Of om bepaalde delen te blurren. Emoji‘s staan voor mij iets lager op de wenslijst
Tijd om greenshot te installeren :) Die heeft dit allemaal wel ! :D
Super tool, gebruik het al jaren. Ontwikkeling ervan staat wel stil, laatste release uit 2017 maar het werkt heel goed, geen bugs tegengekomen en ik mis ook geen features.
Er zijn exploits voor.

Ondanks dat ik groot fan was/ben van Greenshot (werkt IMO toch beter dan elk ander alternatief) gebruik ik het al een paar jaar niet meer ;(
Er is een vrij stabiele 'unstable' van 1 jaar terug: https://github.com/greenshot/greenshot/releases.
Eerder dit jaar gaven de developers aan dat er nieuwe releases aankomen.
Oeh, die unstable van vorig jaar ga ik weer thuis draaien. Zodra er wat regelmatiger releases komen is zakelijk gebruik ook weer een optie.

Thx voor de info.
Sharex voor als j en tool wilt die nog wel word onderhouden.
Sharex is een top tool. Goed uitgebreid qua functies en ook te scripten, maar voor simpelweg een screenshot maken en hier tekst + pijlen bij te zetten is het echt way too much :)
Helemaal mee eens, ik vind het echt onbegrijpelijk dat dat zo lang niet gedaan is. Het ziet toch niet uit dat mensen met een bibberig handje een markeerstifttool gebruiken om een lelijke markering te maken. Hoe moeilijk kan zo'n kader nu zijn.

Maar als ik het goed zie in de screenshot zie ik nu ook ineens opties hiervoor. Dat vind ik nog veel groter nieuws.
Ik heb die "shapes" knop al in de snipping tool, pijltjes, vierkantjes, kan allemaal, maar de emojies staan er (nog) niet bij
Deze functionaliteit zit er al gewoon in hoor.
Ik heb nog deze versie:
https://winaero.com/blog/...ng-Tool-OCR-in-action.jpg

Daar zit geen mogelijkheid in om pijltjes of kaders te tekenen. Dat lijkt in de nieuwe versie die hier in het nieuwsartikel staat (en ook opgemerkt is door de mensen hier) wel te kunnen.
Eens, in screenshot staan ook cirkels, voorkanten een pijlen. Hopelijk zijn die ook goed configureerbaar zoals vul kleur, lijn kleur en rand dikte.
Ik gebruik eigenlijk bijna uitsluitend Linux en daar gebruik ik het programma Flameshot, enorm tevreden over, alle features die je beschrijft zitten er in. Als ik support moet doen verbaas me soms ook vaak dat zo'n functionaliteit niet in Windows zit.

Door jouw opmerking ging ik nog eens op de site van Flameshot gaan kijken en blijkbaar bestaat er ook een versie voor Windows! Dus zelf heb ik nog geen ervaring met de Windows versie, maar misschien kan je die eens proberen.
Volgens mij geven emojis je die optie: ⬆️↗️➡️↘️⬇️↙️⬅️⬛🟩🟦🟪⬜🟨🟧🟥❎⏹️
Het wordt steeds completer als vervanger voor de bekende programma's voor het maken van schermafbeeldingen. De tekstherkennen/OCR functie was al een goede toevoeging. Ik zie in de screenshot naast emoji's ook vormen staan. Echt een fijne toevoeging. Blur mis ik alleen nog. ;-)
Blur zou ik liever zien dan emoji's inderdaad. Handig om gevoelige data weg te poetsen of een gezicht onherkenbaar te maken.
Kun je al pijlen toevoegen?
Wordt steeds gekker bij Microsoft. Ooit was Windows als OS gewoon klaar, af. Nu wordt het steeds meer bloatware.
Een ingebouwd knipprogramma dat zowel tekst als straks ook QR-codes kan herkennen lijkt me nou niet echt een voorbeeld van bloatware. Als er geen knipprogramma in Windows zou zitten zou ik er juist eentje installeren. Ben er zelf erg tevreden mee en gebruik het regelmatig.
Knipprogramma is best wel handig in een hedendaags os. Op de windows pc van het werk zitten er twee, en beide zijn halfslachtig. (net als twee scanprogramma's twee 'teams' twee instellingsmenu's die door elkaar lopen, maar dat terzijde) dus dat lijkt dan inderdaad meer op bloatware. De impementatie in Gnome is een pak beter en direct op te roepen met de printscreen knop. logisch en simpel.
Tja, ik zal als voormalig MS-DOS gebruiker inmiddels wel een fossiel zijn, maar ooit was een OS gewoon letterlijk een besturingssysteem dat het draaien van software faciliteerde en niks meer dan dat. Toen kwam Windows als grafische omgeving met wat standaard applicaties en dat werd met Windows 95 echt een OS opzich. Dat was met Windows XP of wellicht 7 gewoon klaar. Sindsdien zijn ze de gekste dingen aan het verzinnen om maar de blijven 'innoveren'. En het is niet alleen Microsoft hoor. Apple weet van gekkigheid ook niet meer wat ze in macOS moeten stoppen om nieuw versies te blijven produceren. Het is steeds verder verwijderd van de essentie van een OS.
Ik kom zelf ook uit het MS DOS tijdperk. Daar zat bv. ook al een editor bij (Edit) en een programmeertaal (QBasic), dus het is niet nieuw dat er tools worden meegeleverd met een OS.
Persoonlijk vind ik het prima dat een OS wordt doorontwikkeld. Wat de een een overbodige toepassing vind is voor een ander juist een handige tool.
En zoals vaak zijn het dan halfbakken oplossingen waar niemand echt iets aan heeft. QBasic zat er vanaf MS-DOS 5.0 in en was eigenlijk een kruising tussen GW-Basic interpreter en de Quick Basic compiler: een light versie van de Quick Basic IDE met een interpreter erachter voor de executie. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Editor die er ook vanaf 5.0 in zat, al moet gezegd worden dat voorganger edlin een gedrocht was. Dan had je veel meer aan VI uit de UNIX-wereld, maar dat geldt eigenlijk voor het hele OS. MS-DOS is dankzij de PC mainstream geworden, maar technisch was UNIX in alles altijd al superieur. Gezien de hoeveelheid legacy die Windows nog altijd met zich meesleept, is dat eigenlijk nooit veranderd. Apple heeft het ruim 20 jaar geleden met Mac OS X aangedurfd om het hele fundament van het OS te veranderen (BSD-based), en dat heeft prima uitgepakt. Microsoft blijft aanrommelen waardoor UX-technisch Windows een lappendeken is geworden met heel veel oude meuk onder de motorkap.
De integratie van Windows en Linux wordt steeds groter, dus die verandering gaat vast nog een keer komen. Het probleem is natuurlijk wel het marktaandeel: Windows heeft een gigantisch marktaandeel, waaronder ook heel veel bedrijven die verandering schuwen. Bij macOS is dat veel minder een probleem, zeker in de tijd waar jij het over hebt, toen de Mac al helemaal een klein marktaandeel had.
Ikzelf ook uit het MS-DOS 1.0 tijdperk vind het jammer dat OS/2 nooit doorgebroken is, dat was tenminste echte multitasking en superieur aan Windows.
Helaas is het na OS/2-Warp een stille dood gestorven.
offtopic:
Grote kans dat je er nu deels op werkt.
OS/2 was een samenwerking tussen MS en IBM. Zij verbraken de samenwerking en toen kwamen ze opgesplitst uit:
IBM met OS\2 Warp (2.0)
Microsoft met Windows NT 3.1
Windows NT had t/m Windows 2000 zelfs nog ondersteuning voor OS/2-cmdline-software.
Aan welke gekkigheid denk je dan? Ik vind macOS juist altijd redelijk sober gebleven qua toeters en bellen. Prettig uniform in vergelijking met de concurrentie. Het is nu zelfs eerder rustiger qua details en kleuren dan tien, 15 jaar geleden.
macOS is dan ook al bijna 20 jaar mijn main OS. Een stuk fijner werken, mede vanwege de cleane interface en onderliggende BSD basis. Windows gebruik ik primair voor werk, en dan doe ik eigenlijk nog meer in WSL2 dan in Windows zelf.
Maar nog steeds geen standaard ondersteuning voor andere filesystemen. Ntfs alleen lezen, geen ext2/3/4 of btrfs of zfs.
Gerommel met kernel drivers die ineens weg zijn bij een volgende versie waardoor je hardware ‘ineens’ verouderd is. Hoe fijn MacOS ook is, het is zeker niet perfect
Tja, wat is wel perfect? Windows leest andersom standaard ook geen Mac-schijven.

Wat betreft het bricken van hardware door een nieuw systeem, dat heb ik één keer aan de hand gehad in 30 jaar. Dat lag toen niet aan Apple, maar was een ‘strategische’ zet van Wacom zelf. Daar zijn trouwens alsnog oplossingen voor gekomen door derden, net zoals voor het schijf-indelingen-probleem gewoon software is die dat alsnog toevoegt.
Klinkt erg als een "vroegah was alles beter!" verhaal

Windows is NOOIT klaar en dat is het ook nooit geweest. DOS was dat ook niet.
Daarom heb je Win95, Win98, Win98 SE, Win2000, Win ME, Win XP, XP SP1, SP2 etcetcetcetc

Er komt altijd 'rotzooi' bij
Windows Media Player bijvoorbeeld, wat een graf programma was dat vergeleken met VLC, MPC en WinAmp.

Als je bij het oude wilt blijven kan ik OS/2 aanraden, wordt niet meer aangewerkt denk ik :+
Ik gebruik dat ook regelmatig, handig programma.
Maar wat is bloatware dan?
Telt Wordpad ook? Of wat te denken aan kladblok? En al die spelletjes als mijnenveger? Die hele snipping tool in de eerste plaats? De Terminal app, de CMD app?

Ik vind het niet zo'n probleem als een OS gratis programma's bijlevert. Ik stoor me vooral als het van die trials zijn (wat Microsoft met Office wel eens deed) of als je het niet kunt verwijderen. Ik herinner me vroeger met Windows 10 dat ik daarvoor Powershell scripts moest gebruiken om sommige apps er af te krijgen en vervolgens flinke errors in bepaalde situaties kon verwachten.
helemaal waar, ik erger me kapot aan al die onzin. En ik ga ook steeds meer tools vervangen voor de oude versies.
Je kon al aantekeningen maken als je een (deel van het) scherm ging grabben. Dat vind ik niet overbodig, maar voegt juist een handige functie toe waardoor het niet eerst nog een keer weer in een ander programma moet worden geplakt.
De emoticons zal ik niet snel gebruiken, maar dat zit toch niet in de weg?
Ja, tot dus ineens geen screenshots meer kan maken van dingen zoals Netflix, omdat blijkbaar niet de framebuffer uitgelezen kan worden via het programma, maar er meer (beperkende) logica achter zit (in contrast tot het eerdere eenvoudigere screenshot programma)...

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 11 april 2024 23:27]

En wanneer was Windows puur een OS zonder enige toevoeging, zoals kladblok, clipboard, Writer, solitaire, Pinball, calculator en nog tal van toevoegingen?
Naast dat ik denk; waarom emojis, vraag ik me ook af waarom maar 18. Ik neem aan dat Microsoft ook alle 300 (400?… te veel) emojis heeft gemaakt en deze gewoon als vector opgemaakt zijn en dus zo toe te voegen?
Lees de zin nog eens. Er zijn 18 in de leak te zien. Het is niet een specifiek getal dat is vrijgegeven.
Lees de originele tweet nog eens. Dan zie je geen aanleiding dat er nu meer dan 18 geïmplementeerd zijn. Bedenk ook dat het een leak is en geen officiele aankondiging van Microsoft. Voor alsnog lijken het er toch maar 18 te zijn wat we kunnen afleiden van de tweet.
Ik neem toch aan dat je, zoals op de Mac, een standaard invoer dialoog hebt voor alle emojis en glyphs?!
Je zou het zeggen (ik dacht het ook als Mac gebruiker, ik frut die dingen overal in als het moet met het dialoog) maar dit zit in een context menu dus lijkt niet zo integraal te zijn en weet niet of windows en dergelijk dialoog heeft bij tekst invoer
Yes, Windows toets + . 😎
Great software does one thing and does it really well... :X
Plus het is gratis en bij alles wat gratis is betaal je met je gegevens, leer ik hier altijd, wat ook een reden is om dit te mijden. ;)

LET OP: dit is een grapje. Blijkbaar waren de tekst en knipoog niet duidelijk, dus ik zet het er maar even voor de duidelijkheid bij.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 april 2024 22:44]

Op welke manier betaal je bij dit Windows onderdeel met je gegevens? Kan je dit met een objectieve bron onderbouwen?
Knipprogramma, van het Nederlandse woord had ik eigenlijk nog nooit gehoord. Wordt dat op de werkvloer of tussen vrienden echt gebruikt?

Daarentegen worden de woorden screenshot, feature en leaker wel gebruikt in het artikel.

Hoop overigens dat de shipping tool gewoon simpel blijft. Van mij hoeven de emoji's niet, maar opzich een qr code snippen van een pdf ofzo kan handig zijn.
De applicatie heet in Windows ook echt “knipprogramma” dus ja dat wordt op de werkvloer ook wel zo genoemd.
Klopt, en bovendien kent de persoon hierboven het hele programma ook niet, anders zou hij het op zijn Engels ook niet “shipping tool” noemen. :P

LET OP: bovenstaande is een taalgrapje.

Maar met een serieuze noot: ik ken het ook niet anders dan als ‘knipprogramma’. In de praktijk wordt het ook wel zo genoemd als er specifiek naar verwezen wordt, maar in de spreektaal is het eerder dat je even een screenshot/schermafdruk/schermfoto/etc. maakt, ook als dat met het Windows Knipprogramma is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 april 2024 11:51]

Hehe :)

Ik gebruik inderdaad de Nederlandse versie niet (+ werkvloer niet in Nederland) en ben oprecht verbaasd dat het vertaald is on Windows. Maargoed, weer wat geleerd. Dank!
Half internet: hoe kan ik tekst toevoegen in het knipprogramma?
Microsoft: laten we emoji's toevoegen! 8)7
Tegenwoordig praat je met emoji's. Staan genoeg voorbeelden van op internet. Ergo: emoji's zijn de moderne versie van tekst. :+

LET OP: voor wie het niet doorhad op basis van mijn tekst en de emoticon: dit is een grapje.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 april 2024 22:45]

Wel handig voor het snel kunnen verbergen van gezichten van mensen die niet willen dat hun gezicht op de foto ergens op 't internet verschijnt of ergens anders gedeeld wordt. Smileys gebruiken ziet er leuker uit dan blurren imho :)
Ik gebruik al jaren Lightshot prima applicatie, en voldoet voor mij prima, en op Windows en op Apple te gebruiken.
Das best handig dat er een mogelijkheid is om een QR-code te scannen met het knipprogramma, nou kan ik voortaan scannen dat kan verwijzen naar een website bijvoorbeeld.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee